Zo gebruik je de Quantum Break time powers!

  De nieuwe Xbox One exclusive Quantum Break ligt bijna in de schappen. Wij zijn al even met de game aan de slag geweest, om jullie op verschillende vlakken klaar te stomen voor de release. Bijvoorbeeld de manieren waarop je de tijd kan manipuleren. Lees hier hoe je de Quantum Break time powers gebruikt!

  Quantum Break draait om een tijdreisexperiment dat helemaal fout is gegaan en tot catastrofale gevolgen heeft geleid. Het einde van de tijd is namelijk nabij. Hierdoor is het concept ‘tijd’ veranderd tot iets onberekenbaars: in plaats van zich lineair te bewegen, is de tijd nu onderhevig aan stotteringen, waarbij de tijd in een bepaalde plaats tijdelijk stopt, of zich op sommige plekken zelfs tijdelijk terugdraait.

  Niet zo’n beste situatie, zou je zeggen. Toch heeft dit echter niet alleen nadelen: hoofdpersonage Jack Joyce was betrokken bij het mislukte experiment en beschikt sindsdien over bepaalde krachten, oftewel time powers, waarmee hij de tijd naar wens kan manipuleren. Ten eerste even een overzicht van de verschillende time powers waarover hoofdpersonage Jack Joyce beschikt:

  • Time Vision
  • Time Stop
  • Time Shield
  • Time Dodge
  • Time Blast
  • Time Rush

  Op de volgende pagina's gaan we dieper op deze krachten in, bijvoorbeeld hoe je deze het beste naar je hand kan zetten tijdens gevechten. Ook bespreken we de mogelijkheden tot het upgraden van deze time powers.

  Time Vision

  Dit is een van de eerste time powers die je tijdens het spelen kan gebruiken. Deze ability zien we al vaker voorkomen in games tegenwoordig, neem bijvoorbeeld Lara's focus modus in de recente Tomb Raider games of Joel’s luister modus in The Last Of Us.

  Wanneer je Time Vision gebruikt wordt de wereld zwart-wit gekleurd en lichten belangrijke objecten op, zodat ze makkelijker te zien zijn. Objecten als explosieven krijgen een rode gloed en objecten als ammunitie zijn blauw van kleur. Daarnaast is deze ability goed tactisch in te zetten: zo kan je ook de posities van vijanden gemakkelijker zien. Het is dus enorm handig om gebruik te maken van Time Vision voordat je aan een gevecht begint: zo krijg je een overzicht van de verschillende vijanden en waar deze zich bevinden.

  Ook kan je deze power gebruiken om stotteringen in de tijd te ontdekken. Zo zal je, door middel van Time Vision, bijvoorbeeld plaatsen vinden waar je de tijd tijdelijk kan terugdraaien: dit kan handig zijn om naar een volgend gebied te komen. Ook geeft Time Vision aan waar je heen moet, wanneer je het even niet meer weet. Daarnaast is Time Vision de manier om Chronon Sources te ontdekken, die je kan gebruiken voor het upgraden van je time powers, maar daar komen we later in dit artikel nog even op terug.

  Time Stop

  Ook deze time power krijg je al vrij vroeg in de game tot je beschikking. Time Stop, de naam spreekt eigenlijk voor zich, stopt de tijd in een bepaald gebied. Wanneer je bijvoorbeeld tegen een aantal verschillende vijanden aan het vechten bent, kan je Time Stop gebruiken om één, of meerdere, mits ze dicht bij elkaar staan, vijanden tijdelijk uit te schakelen. De resterende vijanden zullen nog wel blijven bewegen, maar de vijand die jij hebt geraakt met Time Stop niet.

  Ook eventuele kogels die onderweg naar jou waren of andere voorwerpen in dat bepaalde gebied zijn tijdelijk bevroren in de tijd. Dit is op meerdere manieren handig: zo kan je de stilstaande vijand nu gemakkelijk uitschakelen, of kan je je juist richten op de andere, bewegende vijanden zonder je druk te hoeven maken over dat ene irritante mannetje achter je.

  Houd er wel rekening mee dat alle objecten in dat bepaalde gebied bevroren zijn: hetzelfde geldt dus ook voor jouw eigen kogels. Maar op het moment waarop de tijd zich weer hervat, zullen al jouw eerder afgevuurde kogels tegelijk het lichaam van deze vijand doorzeven. Au.

  Time Shield

  Wanneer je Time Shield gebruikt, roep je een soort schild rond je op. Dit ‘schild’ wordt gemaakt door het stilzetten van de tijd rondom je, zodat eventuele vijandelijke kogels hierin blijven hangen of eraf stuiteren, wat alleen zorgt voor mooie visuele effecten en geen pijn voor Jack. Jack kan hier echter wel doorheen schieten, dus dat is weer mooi meegenomen.

  Daarnaast kan je dit schild ook gebruiken als melee aanval door deze dichtbij vijanden op te roepen. De omringende vijanden zullen teruggeduwd worden wanneer je dit doet en zullen op deze manier schade oplopen. Daarnaast kan je deze time power combineren met andere, met destructieve combo's tot gevolg.

  Time Dodge

  Door Time Dodge te gebruiken kan Jack zich snel in een bepaalde richting bewegen. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld weinig HP over hebt en omringd word door een hoop vijanden. Dan gebruik je Time Dodge om snel weg te komen en naar een veilig gebied te komen.

  Daarnaast kan Time Dodge gebruikt worden als offensieve kracht. Je kan bijvoorbeeld juist ook naar een vijand toe rennen door middel van deze ability, zodat je een keiharde melee aanval in kan zetten. Je kan Time Dodge bijvoorbeeld ook combineren met de eerder genoemde kracht Time Shield: ren eerst naar een groep vijanden toe door middel van Time Dodge en gebruik daarna Time Shield om ze uit te schakelen met een dodelijke melee aanval.

  Time Blast

  Met Time Blast gebruik je de tijd zelf als wapen. Jack roept hier een soort bal van gebroken tijd op in zijn hand, die hij vervolgens in een bepaalde richting afvuurt. Denk een beetje aan een tovenaar die een vuurbal oproept of iets dergelijks, dan krijg je het idee. Deze aanval is goed in te zetten tegenover een groep vijanden, omdat het erg verwoestend in werking is.

  Gebruik Time Blast dus vooral tegenover veel vijanden en breek ze letterlijk met tijd. Natuurlijk kan je deze time power ook inzetten tegenover minder vijanden: dan ga je voor de overkill. Let op: deze time power is niet zo vaak te gebruiken als bijvoorbeeld Time Shield of Time Stop, dus plan je aanvallen goed!

  Time Rush

  Time Rush is vergelijkbaar met Time Dodge, maar is hier eigenlijk een soort geüpgradede versie van. Waar je met Time Dodge alleen snel een bepaalde kant op kan duiken, zet je met behulp van Time Rush de tijd even helemaal stil. Zelf kan je natuurlijk nog wel rennen, anders zou deze ability een beetje nutteloos zijn.

  Deze time power is voornamelijk handig om snel aan vijanden te ontkomen. Wordt het je even te veel en dreigt Jack het loodje te leggen, dan kan je gebruik maken van Time Rush om naar een veilige plek te komen. Toch is het ook een goede kracht om offensief te gebruiken: vijanden zullen je niet zien aankomen, wat een goede kans biedt voor een dodelijke melee aanval. Daarnaast is Time Rush handig om in te zetten tijdens de verschillende puzzels die je moet oplossen om verder te komen.

  Het upgraden van time powers

  Deze time powers zijn stuk voor stuk tof en erg bruikbaar, maar je kan ze nog beter maken door deze te upgraden. Om dit te kunnen doen heb je Chronon Sources nodig, die je alleen kan vinden door gebruik te maken van Time Vision. Wanneer je Time Vision gebruikt, zul je soms vreemd uitziende plekken tegenkomen die licht lijken te geven: dit is zo'n Chronon Source. Er zitten vele tientallen Chronon Sources in de game verwerkt, dus je krijgt genoeg mogelijkheden tot het upgraden van je krachten.

  De meeste eerste upgrades kosten slechts één Chronon Source, maar voor volgende upgrades zul je wat dieper in de buidel moeten tasten. Denk dan bijvoorbeeld aan vier of vijf Chronon Sources per upgrade. Deze upgrades maken de bestaande time powers nog beter, zo kan je bijvoorbeeld de kracht en grootte van Time Stop verbeteren of kan je Time Vision upgraden zodat je vijanden langer kan zien. Op deze manier kan je dus jouw favoriete time powers nog krachtiger maken, zodat je deze nog beter kan gebruiken tijdens het spelen van Quantum Break.

  Quantum Break verschijnt op 5 april voor de Xbox One en PC.

  Quantum Break

  Verkijgbaar vanaf 5 april 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.