Epson beamers - Een focus op kleur geeft extra belevenis

Article
maandag, 28 maart 2016 om 13:41
xgn google image
Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd om een beamer te kopen voor thuisgebruik. Maar in de wereld van beamers is het best moeilijk om ze met elkaar te vergelijken. Op een Epson evenement werd hulp geboden door een focus te leggen op kleur met de Color Light Output en Epson beamers.
Tijdens het Epson evenement stond de beamer centraal, waarbij de focus lag op de belevenis en kleur echtheid. Een onderdeel van het evenement was een presentatie van het Belgische bedrijf Skullmapping. Dit is een bedrijf dat op creatieve wijze een verhaal vertelt door middel van projectie. Dit verhaal wordt geprojecteerd op gebouwen, de vloer, een tafel en zelfs een interessant project met virtual reality en een waterspuit.

Creatief omgaan met projecteren

Om de projectie mogelijk te maken, wordt eerst een muur of vloer gescand en vervolgens tot een 3D-model verwerkt. Dit geeft het bedrijf de precieze afmetingen en mogelijkheden om vervolgens te spelen met objecten als ramen en afzonderlijke stenen. Maar het bedrijf speelt ook met contrast, zoals het verschil tussen donker en licht om een extra belevenis te geven. Of het bedrijf voegt een levensechte acteur toe aan de projectie, om het geheel nog interactiever te maken.
Tijdens een presentatie zagen wij verschillende voorbeelden terugkomen in de vorm van filmpjes, die je ook zelf kunt bekijken op de YouTube pagina van Skullmapping. Maar wij kregen tevens een live-demonstratie van het project ‘Le Petit Chef’, waarbij het verhaal op tafel wordt geprojecteerd met twee Epson beamers. Als je zelf aan tafel zit om te kijken naar de projectie, dan besef je hoe krachtig beamers tegenwoordig zijn.
De projectie heeft zelfs een 3D-effect, die al snel verdwijnt als je opstaat en vanuit een andere hoek kijkt. Maar vanuit de zittende positie was het echt heel mooi om naar te kijken, en tevens iets wat wij nog nooit eerder in het echt hadden gezien.
Epson beamers

Naast ANSI-lumen nu ook Color Light Output

De demonstratie van Skullmapping gaf goed aan, dat het bekijken van een projectie ook een soort belevenis is. Voor Epson geldt dan ook dat er voor iedere soort belevenis een beamer bestaat. Dit betekent tegelijkertijd dat je als consument goed moet opletten welke beamer bij jou past. Een beamer die bedoeld is voor kantoor en het tonen van PowerPoint presentaties, is niet geschikt om thuis te gebruiken voor films.
Momenteel worden beamers verkocht aan de hand van ANSI-lumen, dit is een mooie naam om te bepalen wat de wit-helderheid is. De meeste mensen gaan alleen een beamer niet gebruiken om een prachtig veld van wit te projecteren. Daarom is de Color Light Output geïntroduceerd, omdat het hierbij gaat om de kleur helderheid van een beamer. Volgens Epson zijn consumenten namelijk op zoek naar een beamer die de echtheid van kleuren zo goed mogelijk projecteert.

De discussie tussen 3LCD en DLP beamers

De introductie van Color Light Output is onderdeel van een grotere discussie in de wereld van beamers. Dit heeft namelijk te maken met het soort techniek dat gebruikt wordt in beamers, namelijk 3LCD of DLP. Tijdens de presentatie kregen wij een uitleg over het verschil in de techniek tussen 3LCD en DLP, maar op papier is het heel moeilijk om uit te leggen. De conclusie is wel dat 3LCD-beamers veel hoger scoren op Color Light Output, en deze techniek wordt dan ook gebruikt in de beamers van Epson.
Als conclusie van het Epson evenement kregen wij een demonstratie te zien van vier verschillende beamers, om het verschil in kleur aan te tonen. Hierin was heel duidelijk te zien dat de 3LCD-beamer van Epson veel meer helder kleurgebruik had, of in de woorden van Epson kleur echtheid. Tegelijkertijd viel ook op dat de 3LCD-beamer een stuk feller was qua licht, ten opzichte van de DLP-beamers die werden gebruikt. Nu kun je ervoor kiezen de helderheid aan te passen, maar dit gaat wel enigszins ten koste van de kleurintensiteit die je ervaart.
Epson beamers

Epson beamers - Ervaren is de belangrijkste graadmeter

Maar wij kunnen uiteraard niet spreken van een discussie als de positieve kant van DLP-beamers niet wordt belicht. De gebruikersgroep van DLP-beamers geeft namelijk aan dat het contrast beter is op DLP-beamers. Dit heeft ook te maken met de lichtintensiteit van 3LCD-beamers, waardoor subtiele lijnen minder worden benadrukt. Het andere punt is de zwartbalans, die bij DLP-beamers een beter resultaat opleveren dan bij 3LCD-beamers, zoals nachtscenes.
Uiteindelijk is de keuze voor een beamer heel erg persoonsgebonden voor datgene waar je het voor gebruikt, zoals snelle beelden bij games en films tot aan presentaties op kantoor en school. Bovendien is de manier waarop je kleur ervaart heel persoonlijk, dus dat is ook nog een belangrijke afweging. Daarom moet je eigenlijk een beamer zelf ervaren en punten als DLP, 3LCD, ANSI-lumen en Color Light Output in je achterhoofd houden voor referentie.

Populair Nieuws