XGN Klaagt over FIFA 11

Article
woensdag, 03 november 2010 om 16:01
xgn google image
FIFA 11 wordt door velen gezien als de ultieme voetbalgame. Maar is dat wel zo? Eke denkt van niet en laat jullie haarfijn weten waarom.
Ons land is voetbalgek en dat merk je aan alles. Als het EK en WK wordt gehouden, is Nederland helemaal oranje gekleurd. Elk zoontje wordt door zijn vader aangemoedigd om op voetbal te gaan. Je maakt tijdens een willekeurig gesprek met een jongen de meeste indruk als je over voetbal aan het praten bent. Zo gaat het bij mij. Ik ben ook voetbalgek en als gamer speel ik uiteraard zoveel mogelijk voetbalspellen.
Ik heb in mijn ‘jeugdjaren’ FIFA gespeeld, toen naar Pro Evolution Soccer ‘overgestapt’ en daar dacht ik eindelijk mijn spel gevonden te hebben. Totdat de Xbox 360 uitkwam. De Pro Evo games die daarop uitkwamen waren naar mijn mening bagger en slecht. Ik was teleurgesteld, aangezien ik FIFA al helemaal niks vond. Maar daar kwam verandering in met FIFA 09 toen ik de demo had gespeeld. Ik weet nog toen ik mijn beste vriend had opgebeld en zowat huilend vertelde dat ik de nieuwe FIFA ging kopen. Hij verklaarde mij voor gek.
En een week later gaf hij mij gelijk. Hier was eindelijk een voetbalgame die naar je luisterde. Het voelde vertrouwd aan, de online multiplayer was verslavend en het leek erop dat ik met de FIFA franchise ging trouwen. FIFA 10 was namelijk weer top en ik vond het zó leuk om een eigen carrière te beginnen bij mijn jeugdliefde, Ajax. Spits van Ajax, wauw. Het voelde alsof ik een kind was. Normaal gezien is de opvolger tegenvallend, maar FIFA 10 wist FIFA 09 zelfs te overtreffen. Het leek erop dat het elk jaar beter werd. Maar dat was niet zo: ik kan nu concluderen dat FIFA 11 niet zo heel erg sterk is als je denkt.
Omdat de eerste recensies van FIFA 11 ongelofelijk lovend waren, had ik veel verwachtingen van het spel. Dat unieke nieuwe ‘Pro Passing’-systeem, Be A Goalkeeper en de mogelijkheid om spreekkoren te importeren. Wat een revolutie. Dat eerste was overigens voor mij de grootste teleurstelling. En dat wil ik best uitleggen. Voor mij is het belangrijk dat het spel mij snapt. Het klinkt misschien wel stom, maar bij de voorgaande spellen wist het systeem wat ik bedoelde met een pass die ik héél eventjes indrukte. Nu heb ik al een maand zitten te rommelen met dat systeem. Het is zo veel realistischer geworden. Het klinkt misschien heel mooi, maar een spel is niet voor niets een spel. De speler wil een fijne connectie hebben met de besturing, anders raakt hij gefrustreerd. In mijn omgeving met gamers die het spel ook hebben, hoor ik dezelfde klachten. Het is moeilijker geworden, ook al voelt het spel zo echt aan.
Hierdoor heeft FIFA 11 naar mijn mening haar balans tussen plezier en realisme verloren. Het is bij de online multiplayer niet meer zo uitdagend als het eerst was, waar je vaak een gelijkwaardige strijd hebt. Nu heb je de ene wedstrijd waar je druk bezig bent met het tegenhouden van goals en een wedstrijd die je met dik 6-0 wint. De balans is weg en daardoor heeft niet iedereen plezier meer in het spel. Er zijn uiteraard nog steeds mensen die het de hemel in prijzen, maar volgens mij zijn veel mensen het een beetje zat geworden en nu naar de wat meer arcade footie, Pro Evolution Soccer, neigen.
Is FIFA 11 dan zo’n flop geworden door de besturing? Nee, ik ben zelf ook erg teleurgesteld in de Be A Pro of Career modus. Fijn dat je nu een nieuwe interface hebt, maar waar is de vernieuwing? De gameplay is nog steeds dezelfde als FIFA 09 waar je geen enkele keer een spectaculaire aanval meemaakt en geen mooie combinaties creëert. Nog altijd zijn de passes van je teamgenoten debiel; het klopt gewoon niet. Na twee jaar zou je verwachten dat er wat veranderd is, maar dat is niet gebeurd. Er zijn geen toevoegingen en er zijn geen vernieuwingen in de gameplay. Had dan deze modus, die zoveel potentie in mijn ogen heeft, wat meer uitgebreid. Denk aan trainingen, gesprekken met je zaakwaarnemer of je coach, door het stadion lopen en dergelijke. Misschien had EA daar nog geen tijd voor, maar dat moet bij het volgende deel écht wel komen.
Je kunt dus wel zeggen dat ik het erg jammer vind dat FIFA 11 mij veel minder wist te boeien dan het deel daarvoor. Wel ben ik verheugd dat EA Sports de Amsterdam ArenA in het spel heeft zitten, dat heeft mij wel erg blij gemaakt. Maar alsjeblieft, maak het spel weer zo gebalanceerd als vroeger en kom weer met wat nieuwe dingen. En dan niet met dingen als Be A Goalkeeper. Nee dank je.