XGN Karakters: Super Mario

Article
woensdag, 22 april 2009 om 17:59
xgn google image
Wie kent hem niet. Super Mario, de mascotte van Nintendo. Van beroep loodgieter, maar eerder bekend als echte videogameheld. Hier kom je alles te weten over deze dikke, maar vooral bekende held.
Shigeru Miyamoto werkte in de jaren ’80 aan de bekende Nintendo titel, Donkey Kong. Mario heette destijds nog Jumpman. Al snel werd zijn naam gewijzigd naar Mario. Waarom, wanneer en welke invloed Mario heeft gehad, lees je in deze special.
Mario in de 80’s en vroege 90’s
In de game Donkey Kong heette Mario nog Jumpman, dit omdat het spel voornamelijk uit springen bestond. Jumpman kreeg later de naam Mario omdat hij veel overeenkomsten vertoonde met de directeur van Nintendo of America, Mario Segali.
Met het gelimiteerde aantal pixels die het Nintendo Entertainment System kon bieden, kon Mario niet geanimeerd worden. Daarom hadden ze besloten zijn shirt en overall een vaste kleur te geven, zodat dat wel mogelijk was. Ook was er geen mogelijkheid om Mario te voorzien van een mond, haren en oren. Een snor, pet en bakkebaarden waren het resultaat.
Mario in videogames...
Zoals je net al kon lezen kwam Mario als eerst voor in de game Donkey Kong. Twee jaar later werd een nieuwe spin-off geïntroduceerd met daarin zijn langere maar jongere broertje Luigi. Niet veel later kreeg Mario zijn geheel eigen game: Super Mario Bros. Op elke Nintendo console kreeg Mario een eigen game. Momenteel staat de teller op 285 miljoen verkochte exemplaren. Uit een test is zelfs gebleken dat Mario wereldwijd bekender is dan Mickey Mouse.
Naast de platformgames heeft Mario ook al verschillende sporten uitgeoefend, waarbij het karten door vele als beste game wordt ervaren. Mario heeft naast het karten ook al de volgende sporten beoefend: tennis, voetbal, golf, honkbal en basketbal.
...op de tv...
In het begin van de jaren 90 heeft Mario ook zijn eigen TV-show gehad, waarbij ook toneelspel aan bod kwam. Mario werd gespeeld door Lou Albano en tijdens de show werden ook twee á drie tekenfilmafleveringen afgespeeld.
...en nog meer games.
Al snel werd Mario een bekend game-icoon en hij werdt door verschillende ontwikkelaars ingehuurd. Zo was Mario vroeger al te vinden Mike Tyson’s Punch-Out! als scheidsrechter en kwam hij later als schilderij in The Legend of Zelda: A Link to the Past, als beeldje in Metal Gear: The Twin Snakes en in verschillende games van EA Sports.
Van 8-bit tot polygonen
Op de NES werd Mario weergegeven als een man met een snor, bakkebaarden een rode overall. De NES kon namelijk nog niet heel erg veel kleuren tegenlijk op het scherm toveren maar met de Super Nintendo kwam daar verandering in. Mario zag er al wat meer uit zoals we hem nu kennen, met een blauwe overal, rood shirt, rode pet, witte handschoenen en een snor. Met de komst van de Nintendo 64 was Mario voor het eerst in 3D te zien. Veel was er niet veranderd.
In 2002 kwam Nintendo met de GameCube en daarop werd de game Super Mario Sunshine gelanceerd. Daarin kreeg Mario zijn uiteindelijke versie. Een grote snor, krullend haar, rode pet, rood shirt, blauwe overall en witte handschoenen.
Held met liefde voor Italiaanse gerechten
Mario staat bekend als een dappere held met als zijn favoriete gerechten pizza en spaghetti. Dit is nooit in de games naar voren gekomen maar in de TV show wel. Zijn opgewekte persoonlijkheid wordt in alle games gereflecteerd door zijn hoge stemmetje. De stem wordt sinds Super Mario 64 verzorgd door Charles Martinet. Helaas praat Mario in de game zelf niet maar slaat hij kreetjes uit waarvan de bekendste zijn: Okey-dokey, Woohoo en It’s a-me, Mario. Meestal blijft het bij korte zinnetjes waarvan de zojuist genoemde, It’s a-me, Mario de langste is.
Vijanden
Net als elke held heeft ook Mario vijanden. Gedacht kan worden aan verschillende vormen schildpadden (de zogenaamde koopa’s), kwallen en niet te vergeten Bowser. Ook zijn de Goomba’s erg bekend bij veel gamers. Dit is de eerste vijand die je tijdens Super Mario Bros. op de NES tegenkomt. De Koopa’s komen in drie verschillende vormen, wandelend, vliegend en springend. De Goomba’s, Koopa’s en alle andere vijanden van Mario dienen hun leider Bowser welke altijd Princess Peach ontvoerd heeft. Princess Peach is de prinses van het koninkrijk, waar het Mario universum in afspeelt, het Mushroom Kingdom.
Bekende moves
Mario is al sinds zijn optreden in Jumpman een echte acrobaat. Zo kan hij hoog springen, driedubbele salto’s maken, dubbele achterwaartse salto’s, zwaaien aan pijpen en gigantisch ver springen. In het begin bleef het achter alleen bij springen en handstandjes maken. Bij de Super Mario World voor de Super Nintendo werd er al een draaisprong geïntroduceerd maar deze kwam pas echt van toepassing in de game Super Mario Sunshine. Maar in Super Mario 64 werden de moves bepaald welke vandaag de dag nog steeds gebruikt worden in Super Mario Galaxy.
Invloed en ontvangst in de media
Mario is het meest bekende personage uit de gehele game-industrie. Met meer dan 285 miljoen verkochte exemplaren mag het de beste verkochte gameserie aller tijden genoemd worden. Op de Walk of Game 2005 werd Mario samen met Link (van de Zelda serie) en Sonic the Hedgehog geëerd. In 2003 kreeg Mario ook een wassenbeeld in het Hollywood Wax Museum.
Sinds dat Mario op de gamewereld is gezet heeft Nintendo hem vaak aan verschillende bedrijven uitgeleend om hun producten te promoten. Zo was Mario te zien op broodtrommels, drinkbekers, glazen, verpakkingen van etenswaren, snoep en vele andere producten.
Bekende mensen met de bijnaam Super Mario
Veel sportmannen hebben in hun carrière de naam Super Mario meegekregen. Een aantal namen zijn Mario Lemieux (NHL speler), Mario Cipollini (wielrenner), de Duitse Mario Basler en Braziliaanse Mario Jardel, beide voetballers.
Mario in het kort
Mario heeft bestaat inmiddels 28 jaar en heeft in die tijd veel meegemaakt. Zo begon hij als Jumpman en kreeg de naam Mario, omdat hij veel leek op de directeur van Nintendo of America. Mario heeft al in veel games gespeeld en de teller van verkochte exemplaren staat inmiddels op 285 miljoen. Ook is Mario een echte sportman met vijf beoefende sporten. Hij is ontstaan uit de hand van Shigeru Miyamoto welke ook verantwoordelijk was voor veel andere Nintendo personages.