XGN Karakters: Gordon Freeman

Article
woensdag, 10 februari 2010 om 19:00
xgn google image
Wederom presenteren wij hier op XGN een bekend gamepersonage. Ditmaal hebben we gekozen voor Gordon Freeman, de hoofdrolspeler uit de Half-Life games.
De Half-Life games zijn altijd ijzersterk. Uiteraard maken de personages een groot deel uit van het succes. Gordon Freeman is waarschijnlijk de belangrijkste. In deze editie van de XGN Karakters kijken we naar zijn achtergrond.
Mislukt experiment
Aan het begin van de Half-Life games is Gordon 27 jaar. Hij werkt voor het bedrijf Black Mesa Research Facility waar een experiment mislukt. Het bedrijf doet namelijk proeven met nucleair en atomisch materiaal en dit gaat dus gruwelijk mis. Hoewel dit niet veel toevoegt aan het verhaal van Gordon zelf, werkt hij wel bij dit bedrijf omdat hij als kleine jongen al veel interesse in natuurkunde had. Eén van zijn helden is Albert Einstein.
School
Gordon gaat dan ook een opleiding volgen waarin dit allemaal behandeld word, maar één van zijn interesses komt niet aan bod op schijn school. Dat is telepathie. Gordon begint dan ook met het zoeken naar een baan op dit vlak. Eén van Gordon’s leraren heeft onlangs de leiding genomen over zo’n project en biedt Gordon een baan aan. Niet veel later gebeurde het mislukte experiment.
Opgejaagd door aliens en soldaten
Nadat het experiment mislukte, waarbij aliens een weg vinden naar onze dimensie, wordt iedereen in omgeving vermoord, op een paar mensen na. Gelukkig voor Gordon overleeft hij het voorval. Maar buiten de fabriek wachten de soldaten van het Amerikaanse leger de overlevenden op om hen te vermoorden. Er mag namelijk niet bekend worden dat aliens bestaan en het experiment mislukt is. Gordon weet echter alles te overleven in Half-Life, maar zijn avontuur gaat verder in Half-Life 2.
In dit verhaal, dat zich 20 jaar na Half-Life afspeelt, is Gordon nog steeds 27. De mysterieuse G-Man heeft hem namelijk in een onderbewuste staat bewaard en hem nu weer wakker gemaakt. In dit verhaal is de aarde overgenomen door de Combine. Gordon wordt naar City 17 getransporteerd en komt langzaam maar zeker meer te weten over deze groep. Als snel krijgt Gordon een legendarische status door zijn rol binnen het Black Mesa incident. Gordon gaat op pad om de wereld van de Combine te redden door City 17 plat te leggen en wederom plaatst de G-Man hem in een diepe slaap.
Half-life 2 episodes
Het verhaal na Half-life 2 gaat echter nog verder in Episode One, Episode Two en Episode Three. Die laatste moet nog verschijnen. Gordon en Alyx Vance, een vriendin van Gordon, moeten zo snel mogelijk City 17 verlaten in de eerste episode. Ze worden echter flink tegengewerkt door de Combine. Uiteindelijk lukt het Gordon en Alyx om uit City 17 te ontsnappen met een trein.
Episode Two gaat verder waar One ophield en de trein wordt geraakt door de schokgolf, die veroorzaakt werd door de explosie die uit City 17 komt. In Episode Two proberen de Combine versterking te halen door middel van een superportaal. Echter heeft Gordon informatie in handen over de locatie van de thuisplaneet van de Combine en dit moet afgegeven worden aan een basis in White Forest. De basis zorgt er later voor dat er een raket gelanceerd wordt op het portaal, zodat de Combine er niet doorheen kunnen.
Uiterlijk
Gordon is een mens zoals wij die kennen en eigenlijk is er dan ook weinig over hem te zeggen. Gordon heeft in de games groene ogen en bruin haar. Zijn haar heeft hij in de eerste game achterover gekamd en in sommige modi heeft hij een staartje. In Half-life 2 heeft Gordon echter wat korter haar. Ook draagt hij door alle games heen een brilletje.
Zwijgzaam
Net als diverse andere gamepersonages is ook Gordon Freeman maar een zwijgzaam kereltje. Zo praat hij niet gedurende de games. Valve, de ontwikkelaar van de games, heeft aangegeven dat de speler dit zelf in moet vullen, want er zijn regelmatig momenten dat de personages wat vragen aan Gordon en het dan even stil is. Verder is er niet veel bekend over zijn persoonlijkheid. Maar wat hem onderscheidt van andere helden is dat hij een wetenschapper is, en geen gespierde held zoals in vele andere games.
Games die verwijzen naar Gordon
Door de tijd heen zijn er verschillende ontwikkelaars geweest die in hun spel verwijzingen hebben gemaakt naar en richting Gordon Freeman. Zo is er in Call of Duty: United Offensive een scene waarin twee soldaten naast elkaar rennen. Als je op de soldaten richt heet er één Pvt. Gorden en de andere Pvt. Freeman. Ook in de game TimeSplitters: Future Perfect zit een verwijzing. In dit spel vindt Cortez, het hoofdpersonage, een pak die hij aantrekt. Op het naamkaartje valt te lezen dat het pak van Dr. Freeman is. Er wordt ook nog tegen de speler gezegd dat zijn naam vanaf nu Gordon is.
Gordon Freeman in het kort
Gordon heeft in zijn ‘korte’ leven al veel meegemaakt. Zo is de beste man al op 27 jarige leeftijd wetenschapper en wordt hij achterna gezeten door het leger en aliens. Twintig jaar later is hij nog steeds 27, dit omdat hij op de één of andere manier bewusteloos is bewaard en niet is verouderd hierdoor, en moet hij de wereld redden uit de handen van de Combine. Hij is erg stil maar verschillende ontwikkelaars en vele gamers zijn erg gecharmeerd van deze bebrilde held.

Populair Nieuws