XGN Historie: PlayStation 2

Article
donderdag, 04 november 2010 om 17:00
xgn google image
De PlayStation 2 staat in het Guinnes Book of Records als de best verkochte console aller tijden. De kans is dus groot dat jij er ook eentje in huis had. Hoog tijd dat we deze succesvolle console eens wat extra aandacht geven.
Eind jaren negentig begonnen alle consolefabrikanten aan een nieuwe console te werken. Sony had het hier best lastig mee, de nieuwe console moest immers de schoenen vullen van de immens populaire PlayStation. De nieuwe console moest krachtig, gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk zijn. Na enkele jaren onderzoek was de PlayStation 2 klaar voor gebruik. De console verscheen in het najaar van 2000 en wist de aandacht van alle gamers te trekken doordat de concurrerende consoles van Nintendo en Microsoft pas een jaar later op de markt zouden worden gebracht.
PlayStation 2
Populair
De PlayStation 2 ging over de toonbank voor 1150 gulden en had de mogelijkheid om dvd’s af te spelen. De console was niet veel duurder dan de gemiddelde dvd speler en dit is vrijwel de belangrijkste reden waarom de PlayStation 2 enorm gewild was. Een andere hoofdreden is het feit dat je op de PlayStation 2 ook de oude PlayStation games kon spelen. De console was zo gewild dat er maandenlang een groot tekort was. Op enkele websites, waaronder eBay, was de PlayStation 2 nog verkrijgbaar maar deze werd er verkocht voor woekerprijzen. In extreme gevallen werd er zelfs 1500 euro neergeteld voor de console. In 2000 werden er enkele miljoenen PlayStation 2 consoles verkocht en dat was veel te weinig voor Sony. Gelukkig werd de productie opgedreven en kon iedereen in het begin van 2001 aan de slag met de PlayStation 2.
Rechtzaak
Helaas was niet iedereen tevreden met zijn PlayStation 2. Heel wat consoles die de eerste paar jaar verkocht werden, bevatten een fout waardoor er krassen op de dvd’s kwamen. Games werden onspeelbaar omdat de laser, die de data van je schijfje leest, niet op de juiste afstand stonden. Deze fout was op te lossen door je console te openen en een tandwieltje juist te zetten. Mensen die op deze manier hun console herstelden waren hun garantie kwijt. Dit kon voor heel wat mensen niet door de beugel en er werd een rechtzaak opgestart tegen Sony. Aan het einde van dit proces zei Sony dat alle foute consoles gratis gerepareerd en vervangen zouden worden.
PlayStation 3 controller
Iedereen online
Sony was nooit een grote voorstander van online gameplay totdat het bedrijf merkte dat steeds meer mensen vroegen naar online connectiviteit. De Dreamcast had online multiplayer games en ook Microsoft kondigde aan dat de Xbox gericht zou zijn op online gameplay. De PlayStation 2 had oorspronkelijk geen online functies en dus bracht Sony de PlayStation Network Adapter uit in 2002. Hoewel Sony veel later van start was gegaan met de online compatibiliteit van haar console, wist het bedrijf van haar zwakte een sterktepunt te maken. Eén van de eerste en meest populaire online titels voor de PlayStation 2 was SOCOM: U.S. Navy SEALs. Het was trouwens de eerste PlayStation 2 game die gebruik maakte van een headset.
Toch werden de meest succesvolle PlayStation 2 games nog gewoon offline gespeeld. Grand Theft Auto: San Andreas is met zijn 19 miljoen verkochte exemplaren zonder twijfel het populairste PlayStation 2 spel. Nog nooit hadden we zo een grote open wereld gezien in een Grand Theft Auto game en er waren ook enorm veel nieuwe gameplay elementen toegevoegd. Een andere grote titel was Gran Turismo 4, die maar liefst 10,4 miljoen keer over de toonbank ging. Ook Final Fantasy X en Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty behoren tot de populairste PlayStation 2 games.
Grand Theft Auto: San Andreas
EyeToy
In 2004 werd er een kleinere en dunnere versie van de PlayStation 2 op de markt gebracht. Deze console had de PlayStation Network Adapter niet meer nodig en bevatte een standaard internet ethernet poort waarmee je online kon. Deze nieuwe versie kreeg heel wat kritiek te verduren omdat de console geen harde schijf had. Je moest dus de hele tijd werken met geheugenkaartjes. Dit was op zich geen probleem maar games als Final Fantasy VI Advance vereisten een harde schijf. Heel wat mensen wisten dit niet waardoor Sony werd overspoeld met boze telefoontjes.
Dit is niet het enige nieuwe stukje technologie dat Sony uitbracht, er werden ook weer heel wat uitbreidingen gemaakt. Zo was er natuurlijk de EyeToy, die games een extra dimensie moest geven. Het apparaatje zorgde ervoor dat je games kon besturen met je lichaam. Er zijn meer dan tien miljoen EyeToys verkocht en er zijn 24 games ontwikkeld die je enkel met de EyeToy kon spelen. Verder zijn er nog tientallen andere games die EyeToy minigames toevoegden aan het geheel.
De beloftes werden niet helemaal waargemaakt en de meeste EyeToy games waren dan ook gebaseerd rondom sport, minigames en fitness. Een coole maar minder populaire toevoeging was de Resident Evil 4 Chainsaw Controller, een controller in de vorm van een bebloede kettingzaag die gemaakt werd voor Resident Evil 4.
Heer en meester
De PlayStation 2 is de best verkochte console aller tijden en ging meer dan 140 miljoen keer over de toonbank. De console wordt nog steeds verkocht en Sony is voorlopig nog niet van plan om de productie stil te leggen. Het bedrijf meldde onlangs nog dat ze de PlayStation 2 blijven maken zolang ontwikkelaars games blijven maken voor de console. De PlayStation 2 was heer en meester over de vorige generatie consoles en had dit vooral te danken aan de dvd functionaliteit. Het was een onvergetelijke console die al haar concurrenten van tafel veegde.