XGN Historie: Atari Jaguar

Article
donderdag, 30 september 2010 om 19:00
xgn google image
Atari werd opgericht in 1972 en stond mee aan de basis van de gamesindustrie. Het bedrijf maakte heel wat succesvolle consoles waaronder de Atari 2600. Vandaag hebben we het over de Atari Jaguar, de laatste console van Atari.
In 1986 werd Flare Technology opgericht. Dit bedrijf hield zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen van joysticks voor gamers die nood hadden aan meer precisie. Rond 1990 werd de beslissing gemaakt om aan een console te werken. De console moest krachtiger worden dan de SEGA Mega Drive en de SNES maar moest ook goedkoper zijn in prijs. Atari was onder de indruk van de eerste modellen en besloot om Flare Technology over te nemen. De 64-bit console werd verder afgewerkt en kreeg de naam Atari Jaguar.
Atari Jaguar logo
Gedoemd om te falen
In 1993 werd de console uitgebracht en deze werd slechts lauw ontvangen door het publiek. Atari had beloofd om de console voor 100 dollar te verkopen, maar uiteindelijk werd het dan toch 250 dollar. De Jaguar was krachtiger dan ongeveer alle andere consoles maar niet iedereen was onder de indruk. Er werden zeer veel games aangekondigd maar vlak na de release begonnen ontwikkelaars te klagen over de Jaguar. Het was namelijk enorm moeilijk om te programmeren voor de Jaguar. Hierdoor werden heel wat populaire games niet uitgebracht voor de console en dit liet zich duidelijk merken in de verkoopcijfers.
De Jaguar is een typisch voorbeeld van een console die al op de eerste dag gedoemd was om te falen. Ook de gratis game die je kreeg bij de aankoop, Cybermorph, kreeg heel wat kritiek te verduren vanwege de simplistische gameplay. Zo werden de meeste games van de eerste generatie bekeken als demoversies die over slechte graphics beschikten.
Atari Jaguar console
Zwemmen of verzuipen
1994 was een belangrijk jaar voor Atari. De PlayStation en de Sega Saturn loerden om de hoek en het bedrijf verlaagde de prijs van de Jaguar om de populariteit te doen stijgen. Dit faalde echter resoluut aangezien de nieuwe consoles veel betere graphics op je scherm konden toveren. De Jaguar werd steeds minder populair, maar Atari gaf niet op en probeerde terug te slaan door uitbreidingen op de markt te brengen.
De Atari Jaguar CD verscheen in 1995 en zoals de naam zegt kon je vanaf nu je Jaguar spellen in cd-formaat kopen. Dit waren speciale cd’s die gemaakt werden door Atari om piraterij tegen te gaan. Er kon meer data op de cd’s waardoor de weinige exclusieve Jaguar ontwikkelaars hun game vrij groots konden maken. Er werden 20.000 exemplaren verkocht en er werden zelfs nog nieuwe games uitgebracht voor deze uitbreiding in 2007.
Een andere uitbreiding was de Pro Controller. Een soort controller die 12 numerieke knoppen had en terugging naar de wijze waarop controllers in de jaren tachtig werden gemaakt. De Pro Controller was een flop en werd al snel uit de rekken gehaald. De uitbreidingen slaagden er dus niet in om de Jaguar populair te maken.
Atari Jaguar controller
Alien vs Predator
Het best verkochte Jaguar spel is Alien vs Predator. In deze shooter kon je met de drie verschillende rassen spelen. Zowel de Aliens, Predators als het menselijke leger hadden hun eigen singleplayer en boden meer dan genoeg afwisseling. Het was één van de eerste schietspellen waarbij je tactisch inzicht nodig had. Alien vs Predator is een naam die je ook vandaag nog zal horen vallen in discussies over de beste en meest angstaanjagende games. Het was één van de weinige populaire games aangezien slechts weinig ontwikkelaars interesse hadden in de Jaguar.
Laatste console
In 1996 werd de verkoop van de Atari Jaguar stopgezet. Er stonden prototypes klaar van de opvolger, Jaguar II, maar deze console heeft nooit het daglicht. De Atari Jaguar ging slechts 250.000 keer over de toonbank, een peulschil tegenover de negen miljoen verkochte exemplaren van tijdsgenoot SEGA Saturn. Veel heeft de Jaguar niet bereikt, de console zorgde er vooral voor dat de wereld klaar was voor de nieuwe 64-bit beelden. Het werd de laatste console die gemaakt werd door Atari en dat is misschien nog het beste. Het bedrijf kan nu immers alles investeren in haar games.

Populair Nieuws