XGN Biografie: Square Enix

Article
door Limpie
maandag, 16 maart 2009 om 18:00
xgn google image
De grootste uitgever als het om role playing games gaat is Square Enix. Deze Japanse uitgever is het bedrijf dat deze week centraal staat in onze XGN Biografie. Lees snel verder om alles te weten te komen.
Eigenlijk twee bedrijven
Ondanks dat voor vele gamers Square Enix altijd al één bedrijf is geweest, is dit alles behalve waar. In 1975 al werd het bedrijf Enix opgericht als producent van manga en video's. Toentertijd was Enix vooral bekend van haar Dragon Quest producten.
De eerste Dragon Quest game verscheen echter pas in 1986 en hierop volgden nog zes delen voordat Enix het bedrijf Squaresoft over ging nemen. Ondanks dat de Dragon Quest serie niet zeer geliefd was in Amerika, was het wel de meest geliefde serie ooit in Japan.
Een niet succesvol bedrijf
In 1986 werd het bedrijf Squaresoft opgericht, maar bleek niet succesvol te zijn. Al binnen een paar maanden was het bedrijf zo goed als bankroet, en moest iets gaan doen om te kunnen overleven. Om dit te doen haalde het bedrijf alles uit de kast.
Niet alleen alles aan ontwikkelingsmogelijkheden maar ook alle geld reserves werden tevoorschijn gehaald en hiermee werd het spel Final Fantasy ontwikkeld. Door deze game werd Squaresoft niet alleen uit de problemen gehaald, maar werd het bedrijf bekend als één van de beste role playing game ontwikkelaars.
Final Fantasy
De eerste Final Fantasy game verscheen uiteindelijk in 1987 op de Nintendo's eerste console. Dit bleek echter niet de enige Final Fantasy ooit te zijn, want ondertussen zitten we al te wachten op deel dertien. Deze franchise heeft dan ook vermoedelijk de meeste aanhangers ter wereld.
Naast Final Fantasy en Dragon Quest hebben de bedrijven een hoop andere games uitgebracht op vele verschillende consoles. Zo zijn er onder andere games verschenen op de Super Nintendo, de Sega Mega Drive en de Gameboy.
Geen American Dream
Toch hadden beide bedrijven tot midden jaren negentig geen succes in Amerika en alle games die werden ontwikkeld werden of niet verkocht, of maar heel weinig. Games als Mana en Chronotrigger betekenden echter de doorbraak voor het Japanse bedrijf in het rijke westen.
Na de doorbraak begon Squaresoft echter door te draaien en bracht binnen vijf jaar vier Final fantasy games uit, en maakte tevens een Final Fantasy film. De spellen werden echter niet allemaal even goed verkocht en de film bleek een mislukking te zijn waardoor het bedrijf een hoop verlies leed.
Van twee werd één
Nadat Sony het bedrijf bijna had overgenomen kwam Squaresoft weer redelijk op de rails. Toch wilde het bedrijf niet op gang komen werd in 2003 het bedrijf overgenomen door Enix. In 2003 werd dus ook het huidige Square Enix gevormd.
Nadat het bedrijf twee jaar stil lag door hervormingen en veranderingen kwam Square Enix in 2005 eindelijk met de beloofde games. Al snel verschenen titels als Final Fantasy XII en nog een aantal andere Nintendo DS games die goed aankwamen bij het publiek.
Final Fantasy XIII Screenshot Final Fantasy XIII Screenshot Final Fantasy XIII Screenshot
Een goede toekomst
Ook nu kunnen we uitkijken naar een aantal leuke games en het lijkt erop dat we voorlopig dus nog veel kunnen gaan genieten van de mooie RPG's. Ook werd pas bekend dat Square Enix Eidos wil overnemen maar het is niet bekend want het bedrijf met Eidos wil gaan doen.
Grappig om te weten is, dat het bedrijf in vroegere tijden de games vaak op een door de weekse dag uitbracht. Doordat er op die dagen heel weinig wordt verkocht omdat kinderen naar school en volwassenen naar hun werk moeten worden tegenwoordig alle Square Enix games in Japan in het weekend uitgebracht.