XGN Biografie: Ruffian Games

Article
door Limpie
maandag, 19 juli 2010 om 19:00
xgn google image
De bedrijven die we in onze XGN Biografie rubriek behandelen zijn soms net nieuw of lopen al heel lang mee. Maar ze hadden wel altijd al meerdere games gemaakt. Dat is niet het geval bij Ruffian, dat tot nu toe slechts één titel afleverde.
Een verzameling van ontwikkelaars
We hebben al een aantal keer ontwikkelaars behandeld die pas twee games hadden ontwikkeld, maar slechts één game is wel heel uitzonderlijk. Toch is dat deze week het geval. De eerste game van Ruffian Games is namelijk anderhalve week geleden verschenen. We hebben het hier dan natuurlijk over Crackdown 2. Toch is het team van Ruffian Games niet onervaren. Het in 2008 bij elkaar verzamelde personeel komt namelijk van een aantal grote ontwikkelaars.
Ruffian Games is opgericht als exclusieve studio voor Microsoft die Crackdown 2 moest ontwikkelen. Microsoft verzamelde ontwikkelaars van onder andere games als Fable II en de eerste Crackdown om zo Ruffian Games te kunnen starten. De twee oprichters van Ruffian Games, Billy Thomson en Gaz Liddon, waren voormalig medewerkers van Real Time Worlds. Real Time Worlds was de ontwikkelaar van Crackdown.
In 2008 hebben beide personen Ruffian Games dus opgezet om vervolgens op zoek te gaan naar personeel. Het bedrijf vestigde zich in Dundee in Schotland. Medewerkers moesten dus uit de omgeving komen.
Ruffian Games Logo
De eerste aankondiging
De aankondiging van de oprichting van Ruffian vond plaats in december 2008. Voor deze aankondiging bestond het bedrijf al en hiermee ook de geruchten over Crackdown 2. Vooral in de beginfase probeerde Microsoft het bestaan van Crackdown 2 te ontkennen. Ook Real Time Worlds moest keer op keer ontkennen dat de game in de maak was. Het enige wat de ontwikkelaar kon vertellen was dat ze graag aan Crackdown 2 wilde werken, maar dat dit nog niet gebeurde.
In mei 2009 werd uiteindelijk dus bekend gemaakt aan welke game er werd gewerkt. Het bleek een opvolger te zijn van de Xbox 360 exclusive Crackdown. De game is ondertussen alweer anderhalve week geleden verschenen en binnenkort kun je dan ook een recensie hier verwachten.
Crackdown 2 Game Logo
Een goede indruk
Tot nu toe verschijnen er aardig goede cijfers voor de game op internet, en het begint erop te lijken dat Ruffian Games weleens een blijvertje zou kunnen zijn. Op dit moment werkt de studio zover bekend niet aan een game, maar de vermoedens zijn dat Microsoft deze first-party ontwikkelaar zeker weer een grote opdracht gaat geven. Het einde van Crackdown 2 laat in ieder geval genoeg ruimte voor een derde deel, dus misschien dat Ruffian daarmee aan de slag gaat.