XGN Biografie: Quantic Dream

Article
door Limpie
dinsdag, 23 februari 2010 om 8:00
xgn google image
Aanstaande vrijdag verschijnt Heavy Rain in alle winkels, en een hoop PlayStation bezitters kijken uit naar deze game. Het Franse Quantic Dream heeft het spel ontwikkeld. Maar wie is dit nou eigenlijk?
Een klein bedrijf uit Parijs
Quantic Dream bestaat ondertussen alweer een jaar of 13 en als we dus naar het begin van deze ontwikkelaar terug willen, moeten we naar het jaar 1997. In dat jaar richtte David Cage, huidig directeur van Quantic Dream, het Franse bedrijf op en besloot zich te gaan richten op de gamesindustrie. Cage was alleen van mening dat er meer mogelijkheden waren dan het maken van games, want hij besloot ook dat ontwikkelen van randapparatuur een goede markt was.
Specifiek het maken van bewegingsopname apparatuur was de andere markt waar Quantic Dream zich op richtte. En dit zowel voor films als voor games. De eerste twee jaar gebruikte Quantic Dream om de basis te leggen en het eerste spel te ontwikkelen.
Maar weinig games
Omikron: The Nomad Soul is het eerste spel dat gemaakt werd, en werd uitgebracht op de PC en de DreamCast in 1999. Op dat moment was Quantic Dream dus ook nog bezig voor meerdere platformen. Omikron was een spel dat je een avontuur liet beleven op andere planeten. Een soort van sci-fi adventure dus.
Het daarop volgende spel kwam pas in 2005, namelijk Fahrenheit. In Fahrenheit speel je in een psychologische thriller, waarin keer op keer dezelfde soort mysterieuze moord wordt gepleegd. Quantic Dream heeft dus flink de tijd genomen voor dat spel, en datzelfde gebeurt nu weer met Heavy Rain. Daar is ook alweer zo'n vijf jaar aan gewerkt.
Heavy Rain is natuurlijk het spel dat als een film in elkaar zit door quicktime events aan elkaar vast te plakken. Een compleet nieuw genre is hiermee geboren en hier wordt Quantic Dream dan ook alom voor geprezen.
Ondertussen is ook Omikron 2 in de ontwikkeling, maar onbekend is naar welk platform dit spel komt. Quantic Dream zit, ondanks dat Heavy Rain exclusief naar de PlayStation 3 komt, niet vast aan Sony. Het is geen first-party ontwikkelaar geworden. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat Omikron 2, waar we verder nog niets over weten, naar andere platformen zal komen.
Een gouden toekomst?
Dankzij het succes Heavy Rain zal Quantic Dreams de komende jaren waarschijnlijk genoeg mogelijkheden krijgen om weer een mooie titel te maken. Deze game krijgt namelijk over de hele wereld cijfers die boven de negen uitkomen. Ook wij zijn zeer tevreden met het spel, maar hier lees je binnenkort meer over in de recensie.

Populair Nieuws