XGN Biografie: LucasArts

Article
door Limpie
maandag, 23 maart 2009 om 18:00
xgn google image
LucasArts is voornamelijk bekend van de vele Star Wars games die het bedrijf heeft gemaakt, maar dit is lang niet alles. Lees hoe het bedrijf de game-wereld in stapte en waar het onder andere verantwoordelijk voor was.
LucasFilm Games
Al lang voor 1982 begon George Lucas met het maken van films waaronder de zeer bekende Star Wars films. George Lucas en zijn bedrijf wilden echter uit gaan breiden naar andere takken en besloten in 1982 het bedrijf LucasFilm Games op te richten. Omdat LucasFilm Games geen ervaring had in het maken van spellen vroeg George de hulp aan Atari, en die kregen ze.
In 1984 kwam LucasFilm Games met de eerste spellen die op de Atari 7800 en de Atari 5200 zouden verschijnen. Voor de release al had George echter twee onbeveiligde kopieën naar Atari gestuurd, en dit zorgde ervoor dat binnen de kortste keren de spellen al in het illegale circuit terecht kwamen. Dit voor LucasFilm Games de spellen überhaupt op de markt had kunnen brengen.
De games die als eerste uitkwamen waren Ballblazer en Rescue on Fractalus! Ballblazer was een soort futuristisch voetbal spelletje waarin je één tegen één moest spelen. Rescue on Fractalus! was een game waarin je met een ruimteschip de planeet van Aliens moest bevrijden.
Alleen ontwikkelaar
In de beginperiode was LucasFilm Games nog niet op het niveau om zelf games uit te brengen en sprak dus met meerdere uitgevers af dat zij dit voor hen deden. Zo bracht Atari de games uit op haar eigen consoles, en Activision en Epyx deden dit voor de PC.
In 1987 al kwam echter één van de eerste spellen op de markt die LucasFilm Games zelf uitbracht namelijk Maniac Mansion. Dit spel stond ten tijde van de release bekend om de zeer vernieuwende gameplay die het bedrijf zeer bekend maakte. Ook liet Maniac Mansion aan andere uitgevers zien dat LucasFilm Games het zeker wel kon.
Naamsverandering
In 1990 vond er een reorganisatie plaats binnen de LucasFilm Games afdeling waardoor de tak in eerste instantie werd samengevoegd met Industrial Light en Skywalker Sound, beide ook twee bedrijfjes van George. De afdeling kreeg toen de naam LucasArts, die het nu vandaag de dag ook nog steeds heeft. Al redelijk snel werd de gamesafdeling gescheiden, en ging daarna alleen verder onder de naam LucasArts.
Star Wars en Indiana Jones
LucasArts stond vooral bekend in de wereld om haar Star Wars en Indiana Jones films. Het is dan ook niet heel gek dat het bedrijf ook graag gebruik wilde maken van al bestaande concepten, om niet alleen extra geld te verdienen, maar ook om de films nog meer naamsbekendheid te geven.
In 1989 verschenen de eerste Indiana Jones games, die dezelfde naam droegen als de films. Pas begin jaren '90 kwam er echter een Star Wars game op de markt. De game waar het hier om gaat was een vluchtsimulator genaamd X-Wing. Dit spel kwam uit op Nintendo's NES.
Dit is natuurlijk lang niet de enige Star Wars game die uitkwam, want als we doorrekenen tot vandaag de dag, zijn er maar liefst meer dan 100 Star Wars games verschenen op 47 verschillende computers, consoles en handhelds. Het zijn er dan ook veel te veel om in deze XGN Biografie te behandelen.
De meest bekende zijn toch wel bijvoorbeeld, Star Wars: Podracer en Star Wars: Knight's of the Old Republic. Maar ook de wat modernere games zoals Star Wars: The Force Unleashed en Lego Star Wars: The Complete Saga.
Star Wars: The Force Unleashed Screenshot 62654 Star Wars: The Force Unleashed Screenshot 62668 Star Wars: The Force Unleashed Screenshot 62650
Minder kwaliteit
Doordat er zoveel Star Wars games verschenen was eigenlijk iedereen die de games kocht het er over eens dat de kwaliteit naar beneden aan het gaan was. Dit kwam door een overkill aan games en een gebrek aan vernieuwing hierin. De spelers wilden iets nieuws, en LucasArts beloofde dit te gaan brengen
Eén van de games die daarvoor moest gaan zorgen was Star Wars: The Force Unleashed, en volgens kenners is dit dan ook redelijk gelukt. Op dit moment zijn er dan ook niet zoveel games in maak, maar wordt er meer tijd gestoken in vernieuwing en verbetering van de kwaliteit.
Indiana Jones and the Staff of Kings Screenshot 86272 Indiana Jones and the Staff of Kings Screenshot 85183 Indiana Jones and the Staff of Kings Screenshot 85184
Geen crisis
De afgelopen weken sloten we de XGN Biografie bijna iedere keer af met het verhaal dat het na 2000 slechter ging met het bedrijf, en dat er een hoop geld verloren gegaan was op de aandelenmarkt. Dit is echter het sterke van LucasArts want mede door de films heeft het bedrijf hier alles behalve last van. Op dit moment is er onder andere nog een nieuw Indiana Jones game in de maak en verder is het afwachten wat de toekomst brengt. Verwacht wordt in ieder geval een hoop goeds.

Populair Nieuws