XGN Biografie: Gearbox Software

  Als je aan Gearbox Software denkt, zullen de meeste van jullie denken aan de Brothers in Arms reeks. Dit is echter niet de enige game die het bedrijf heeft ontwikkeld, er zijn nog een aantal grote games waar Gearbox verantwoordelijk voor is. Lees snel verder om er achter te komen wat Gearbox allemaal op haar naam heeft staan.

  Het ontstaan
  Gearbox Software is ontstaan uit de samenkomst van vijf medewerkers van het ontwikkel team Rebel Boat Rocker, welke besloten een nieuw ontwikkel team op te gaan zetten omdat hun huidige werkgever het, naar hun mening, niet goed deed. Eerder al werkte medewerkers van het team bij 3D Realms en Bethesda Softworks.

  De ervaring die dit team al had opgedaan bij hun vorige werkgevers, bracht de mannen voorspoed en al snel vinden ze meer geïnteresseerden die mee willen helpen met het ontwikkelen van games. Het is dan ook niet zomaar dat Gearbox Software een aantal grote titels op haar naam heeft staan.

  Half-Life
  Het eerste dat we ooit hebben gezien van deze ontwikkelaar is namelijk een aantal uitbreidingen voor Half-Life waarmee Gearbox Software begon in 1999. Tevens is het bedrijf begonnen met het omzetten van deze PC-game naar de console, met hierbij extra content verschillend per console. Deze versies werden pas aan het begin van het nieuwe millennium uitgebracht.

  Behalve het overzetten van Half-Life was het bedrijf op dat moment ook bezig aan een nieuwe game genaamd Counterstrike. Alles wat volgde aan uitbreidingen en nieuwe delen van Half-Life, kwam sinds 1999 van Gearbox’s hand. Ondanks dat Gearbox zich in de jaren die hierop volgende voornamelijk richtte op de Half-Life en Brothers in Arms franchise zijn er toch een aantal andere games ontwikkeld door dit relatief kleine bedrijf.

  Andere games
  Er is dan ook weinig echt noemenswaardig gebeurd in de nog maar heel erg korte geschiedenis van dit bedrijf. Wel is Gearbox betrokken geweest bij de ontwikkeling van onder andere Tony Hawks Pro Skating 3 en Samba de Amigo. Toch is het bedrijf zeer bekend binnen de gamesindustrie en heeft dan ook voornamelijk alleen maar goedlopende games.

  Een aantal maanden geleden deed zelfs het gerucht de ronde dat het bedrijf mogelijk Halo 4 zou gaan ontwikkelen in samenwerking met Microsoft Game Studios. Mocht dit zo zijn, dan betekent dit dat Gearbox een zeer grote deal heeft binnen gehaald. De mogelijkheid is er in ieder geval gezien Microsoft en niet Bungie, de rechten van de Halo franchise in handen heeft.

  Wat brengt de toekomst?
  Zeker is in ieder geval dat het bedrijf werkt aan, naar eigen zeggen, een zeer grote game. Ook heeft John Antall, militair adviseur van Gearbox, in een interview met ons aangegeven nog lang niet klaar te zijn met de Brothers in Arms reeks. Ondanks de tegenvallende verkoopcijfers van Brothers in Arms: Hells Highway heeft Gearbox vertrouwen in de toekomst, we zullen dus nog een hoop kunnen verwachten van deze jonge uitgever!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.