XGN Biografie: Eidos Interactive

Article
door Limpie
maandag, 09 maart 2009 om 16:30
xgn google image
Ondanks dat Eidos voor de meeste gamers al zolang als ze zich kunnen herinneren bestaat, is het toch een van de jongere ontwikkelaars. Begin jaren '90 werd dit bedrijf namelijk pas opgericht. Deze week is Eidos de ontwikkelaar die we behandelen in XGN Biografie dus lees snel verder om alles te weten te komen over het bedrijf wat op dit moment in de verkoop staat.
Video compressie
In 1990 werd Eidos PLC opgericht om video compressors te gaan maken voor uitgevers. Dankzij deze techniek konden uitgevers meer kwijt op een game CD of cartridge en meer plek gebruiken voor het spel zelf. Dit was echter maar voor korte duur want al na vijf jaar begon het bedrijf een aantal ontwikkelaars over te nemen.
Eén van die ontwikkelaars was Domark Group Ltd, op dat moment bekend van onder andere Championship Manager. Samen met Simis en Big Red vormde het bedrijf Eidos Interactive. Eidos speelde een jaar later in op het succes van de Sony Playstation en kocht het bedrijf Centregold PLC die op dat moment een aantal goede games voor de PlayStation 1 had uitgebracht.
Tomb Raider
Een onderdeel van Centregold PLC was Core Design, die op dat moment bekend was van de nu nog steeds zeer bekende Lara Croft games Tomb Raider. Door alle overnames die het bedrijf in de jaren '90 deed was het tevens een van de snelst groeiende bedrijven van dat decenium. Eidos was namelijk maar liefst 400 keer groter geworden tussen 1993 en 1999.
Door het succes wat Eidos op dat moment had werden er eind jaren '90 begin 2000 over de hele wereld kantoren geopend waaronder één in Amerika en meerdere in Europa. Ook namen ze in die tijd nog een paar andere kleine ontwikkelaars over en legde de focus meer en meer op console games omdat daar het meeste geld te verdienen was.
Eidos is vooral bekend van de Tomb Raider en Commandos franchise maar dat wil niet zeggen dat dit de enige games zijn die de ontwikkelaar heeft gemaakt. Ze zijn namelijk ook onder andere de Deus Ex en Hitman series.
Take over
Zoals vele andere ontwikkelaars had ook Eidos problemen rond 2004 en verloor een deel van haar geld aan investeringen die mis liepen. In 2005 hebben een aantal andere bedrijven geprobeerd het bedrijf dan ook over te nemen omdat het alsnog wel een zeer succesvol bedrijf was, wat voornamelijk door spellen als Tomb Raider en Commandos kwam.
Het eerste bod kwam van John Riccitiello, oud directeur van EA, maar hier ging het bedrijf niet op in. Een tweede bod kwam van SCi Entertainment, een Britse uitgever, waar op 16 mei 2005 op in werd gegaan, en het bedrijf dus werd overgenomen. Wel bleef Eidos gewoon onder eigen naam bestaan.
Het afgelopen jaar
SCi is na de overname in het hoofdkantoor van Eidos getrokken en zit daar nog steeds. Na twee jaar groot verlies zijn de directeurs echter opgestapt en is er ondertussen een nieuwe directeur aangetreden. Ondanks dat SCi het afgelopen jaar ongeveer 100 miljoen dollar verlies heeft gemaakt, zijn er toch nog een aantal studios geopend.
Conclusie
Ondanks dat Eidos in de jaren '90 een groot succces was, gaat het op dit moment helaas niet goed gaat met het bedrijf en dit is goed te merken, want Square Enix heeft een bod uitgebracht om Eidos over te nemen. Op dit moment is het wachten op de aandeelhouders die het nog goed moeten keuren. De toekomst zal dan ook moeten uitwijzen of er nog pareltjes a la Tomb Raider of iets soortgelijk op de markt zullen komen.