XGN Biografie: Blue Castle Games

Article
door Limpie
maandag, 20 september 2010 om 17:10
xgn google image
Je kunt het je waarschijnlijk bijna niet voorstellen, maar de ontwikkelaar van Dead Rising 2 is begonnen als ontwikkelaar van honkbal spellen. En misschien nog veel gekker: dit was pas vijf jaar geleden. Deze week lees je alles over Blue Castle Games in onze Biografie.
The Bigs
Het begin van ontwikkelaar Blue Castle Games ligt in 2005. Rob Barrett besloot dat het tijd was voor een eigen bedrijf en hij startte Blue Castle Games. Voor hij bij Blue Castle Games begon werkte hij onder andere bij Disney Interactive Studios als hoofd ontwerper. Hier had hij een hoop ervaring opgedaan en deze ervaring wilde hij verder uitbreiden.
Samen met nog een aantal ervaren mensen uit de gamesindustrie startte hij uiteindelijk Blue Castle Games. De eerste twee jaar werd er gewerkt aan hun eerste grote titel. Er was zo lang nodig voor de ontwikkeling van het honkbal spel The Bigs omdat het team maar twaalf man sterk was. De game is een honkbal spel dat voornamelijk bekend is in Amerika, gezien de hoge mate van populariteit die de sport daar kent.
Als uitgever had Blue Castle Games 2K Sports gevonden. Deze uitgever was op zoek naar sport games om de strijd aan te kunnen met EA Sports. Blue Castle Games Was uiteraard heel blij met deze uitgever, gezien 2K Sports op dat moment al veel games verkocht en veel aan marketing deed. De game kreeg op XGN overigens een nette 7.0.
The Bigs
Nog meer honkbal
Ook de daarop volgende game was een honkbal game. Major League Baseball Front Office Manager was een spel dat niet om het spelen maar om het managen draaide. Je speelt een manager in de honkbal wereld en je zult jezelf op de kaart moeten zetten om hogerop te komen. De game is nooit in Europa verschenen maar deed het in Amerika heel goed en verscheen in 2009.
De laatste honkbal game van Blue Castle Games verscheen later in 2009, namelijk The Bigs 2. Ook deze game deed het wederom weer heel goed onder de Amerikanen. Helaas was het cijfer op XGN een stukje lager, want de game scoorde een 6.8.
Op dat moment was al bekend dat Blue Castle Games werkte aan een game voor Capcom. Na het eerste succes van Dead Rising werd besloten dat er een tweede game in de franchise moest verschijnen. Het eerste deel was gemaakt door Capcom zelf maar om onbekende redenen vertrouwde Capcom de game toe aan een maker van honkbal spellen.
Overname door Capcom?
Op dit moment bestaat Blue Castle Games uit maar liefst 170 medewerkers. Een stuk meer dan in het begin. Het is onbekend waar de medewerkers van de ontwikkelaar aan werken omdat Dead Rising 2 net is afgerond. Of er een derde Dead Rising komt zal afhangen van het succes van het tweede deel.
Wel werd vorige week duidelijk dat Capcom grote plannen heeft met Blue Castle Games. Capcom heeft laten weten de ontwikkelaar over te willen kopen om vervolgens de naam te veranderen in Capcom Games Vancouver. Wanneer en of dit gaat gebeuren, is nog onbekend.
Dead Rising 2
Veel vertrouwen
Duidelijk is dat Capcom veel vertrouwen heeft in de ontwikkelaar en dat de uitgever niet voor niets Blue Castle Games wil overnemen. De games die tot nu toe zijn verschenen zijn vooral bekend in Amerika maar Dead Rising 2 gaat hier vrijdag ongetwijfeld verandering in brengen. Aan welke game(s) er op dit moment gewerkt wordt is helaas onbekend, maar aangezien Capcom de studio wil overnemen zullen dit vast geen kleine titels zijn.