Wat de Xbox Series X beter doet dan de PS5

Article
zondag, 15 augustus 2021 om 12:00
xbox x vs ps5f1596710136
Bijna negen maanden met de next-gen consoles onder de televisie is het steeds duidelijker wat de ene console beter doet dan de ander. De PlayStation 5 en Xbox Series X zijn immers concurrenten en uiteraard verschillen de twee systemen in hun prestaties. We zetten voor jou op een rijtje wat de Xbox Series X beter doet dan de PS5.
De PlayStation 5 en de Xbox Series X zijn flink aan elkaar gewaagd. Als het om de gunfactor en het bedienen van de fans gaat ligt Microsoft voorop, maar de twee consoles liggen qua specs en opties redelijk bij elkaar in de buurt. Wij zetten voor jou gemakkelijk op een rijtje wat de Xbox Series X tot nu toe beter doet dan de PlayStation 5.

Quick Resume

Natuurlijk moeten we aftrappen met de feature die de Xbox Series X op de grootste manier onderscheidt van de PlayStation 5. Het betreft Quick Resume. Met deze functie kun je meerdere games in de achtergrond draaien op de Xbox Series X en schakelen tussen je favoriet afhankelijk van waar je zin in hebt.
Dit is een feature die op de PlayStation 5 compleet ontbreekt. De console mag dan wel lijken te hinten dat de PS5 deze feature ook krijgt. Maar ja, gezien dat niet het geval is, wint Xbox Series X hier ongetwijfeld.
original xbox backwards compatibility games onthuld door microsoft 129566 2f1628862192

Backwards compatibility

Ook qua games heeft de Xbox Series X een groot voordeel ten opzichte van de PlayStation 5. Nee, het zijn niet de exclusieve games, maar wel de reusachtige bibliotheek aan games. De Xbox Series X heeft namelijk volledige backwards compatibility, iets wat de PlayStation 5 niet heeft.
De PS5 heeft namelijk alleen backwards compatibility met de PlayStation 4 (en zelfs die is niet volledig). De Xbox Series X kan games draaien van de Xbox One-, Xbox 360-, en Xbox-generatie. Daarmee heeft Microsoft een beduidend voordeel als het aankomt op speelbare geschiedenis, terwijl Sony nog altijd naar oplossingen zoekt om PS3-games speelbaar te maken op andere consoles.
deaths doorf1628853761

Indies

Ook als het op indies aankomt is de Xbox momenteel de plek waar je het beste terecht kunt. Wie naar de PlayStation Store kijkt, ziet bijvoorbeeld veel meer focus liggen op de grote AAA-titels die jaarlijks door veel mainstream spelers gespeeld worden. Bij Xbox ligt dat anders. Daar wordt het kleinere ontwikkelaars namelijk zo makkelijk mogelijk gemaakt om succes te behalen, als we een nogal uitgesproken ontwikkelaar mogen geloven die eerder dit jaar een pikante brief online zette.
Toch is het niet de enige manier waarop blijkt dat de Xbox Series X een goede plek is om indietitels te spelen. Indietitels komen namelijk geregeld eerst exclusief naar Xbox-platformen en PC, voordat ze de overstap maken naar PlayStation. Kijk bijvoorbeeld maar naar Death’s Door, één van de meest bekroonde indie titels van dit jaar tot nu toe. Uiteraard helpt Xbox Game Pass ook enorm mee bij indies promoten.
xbox game pass octubre noviembre 2020f1603795617

Xbox Game Pass

Dat brengt ons dan ook direct bij het laatste voordeel dat de Xbox Series X heeft ten opzichte van de PlayStation 5. Het Netflix van gaming is alleen beschikbaar op PC en Xbox-consoles en dus lopen PlayStation-gebruikers een enorm voordeel mis. Die kunnen immers niet voor een maandelijke prijs enorm veel games spelen op hun console.
Dit geldt zowel voor exclusieve Xbox-games als een scala van multiplatform-titels. Kijk maar naar Psychonauts 2 die later deze maand op beide consoles uitkomt. Alleen op Xbox Series X is de game gewoon inbegrepen bij Xbox Game Pass. Daar kan de PlayStation 5 simpelweg niet aan tippen!

Wat doet de PS5 beter dan de Xbox Series X?

Dit zijn de vier grootste voordelen die de Xbox Series X heeft ten opzichte van de PlayStation 5 als je het ons vraagt. Zijn er nog meer dingen die de Xbox Series X beter doet dan de PS5 of juist andersom? Laat het ons hieronder weten in de reacties.