Xbox Parental Controls - Vijf gezinsinstellingen voor de hele familie

  In een wereld waar games een steeds grotere rol spelen, is het als ouder steeds belangrijker om je hierin te verdiepen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 57 procent van de ouders geen grip heeft op het gamegedrag van kinderen. De Xbox Parental Controls bieden hierbij uitkomst. In dit artikel zetten we vijf gezinsinstellingen voor je op een rij.

  Xbox

  5. Schermtijd

  De eerste van de Xbox Parental Controls die je tot je beschikking hebt, is de optie om de schermtijd van je kind te beheren. Dit stelt je in staat om een tijdschema te maken waarin je per dag kan aangeven hoeveel uur je kroost mag gamen. Daarnaast kan je ook aangeven in welk dagdeel dit is toegestaan. Die tijd loopt door zolang het account van je kind is ingelogd.

  Zo kun je bijvoorbeeld zeggen dat Pietje op donderdag twee uur mag gamen tussen vijf uur 's middags en acht uur 's avonds. Is de tijd bijna op? Dan krijgt je kind een pop-up met de opmerking dat hij bijna moet stoppen. Je kroost krijgt vervolgens de keuze om jou om meer tijd te vragen. Dit kan je zowel thuis als van een afstand wel of niet toekennen.

  De laatste feature die bij deze functie zit, is een activiteitenoverzicht. Dit is een overzicht die je aan het einde van de week in je mailbox krijgt en je laat zien wat, hoeveel en op welk apparaat (Xbox of PC met Windows 10) je kind die week heeft gegamed.

  4. Content blokkades

  De opties voor content blokkades van de Xbox Parental Controls maken het makkelijker om bepaalde zaken voor je kind af te schermen. Stel dat je hebt ingesteld dat je kind 11 jaar is. Op dat moment wordt alle content van games (inclusief Xbox Game Pass), apps, films en muziek zo aangepast dat het in de juiste leeftijdsrestrictie valt. Internetbrowsers van derde partijen werken dan ook niet op de Xbox One.

  De enige manier waarop kinderen deze zaken wel kunnen gebruiken, is als je zelf handmatig toestemming geeft. Laten we het hierboven genoemde kind als voorbeeld pakken. Stel dat hij of zij Fortnite wil spelen. Dit kan standaard niet, omdat het een PEGI 12 game is. Je kan dan een uitzondering maken voor die game. Hierbij heb je ook de keuze om de toestemming eenmalig of permanent te geven.

  3. Koopgedrag

  Regelmatig hoor je dat een kind de creditcard van zijn of haar ouders heeft leeggetrokken door game gerelateerde spullen online te kopen. Met de Xbox Parental Controls voor koopgedrag kan je hier invloed op uitoefenen. Je kind krijgt hiermee zijn eigen online portemonnee.

  Deze portemonnee is gekoppelt aan het account van je kind waar je alleen als ouder euro's op kan zetten. Het te besteden bedrag is hierdoor beperkt, waardoor hij of zij niet oneindig geld kan besteden. Daarnaast kan je instellen dat je bericht krijgt als je kind iets koopt of wil kopen. Hierbij zie je zowel de prijs als de desbetreffende game. Wil je niet dat je koter dit koopt? Dan kan je het ook nog tegenhouden.

  2. Privacy

  Online privacy is de laatste jaren uitgegroeid tot een zeer belangrijk thema. Het is dan ook niet gek dat het is opgenomen in de Xbox Parental Controls. Je hebt de keuze uit drie standaard instellingen op het gebied van privacy. Deze worden aangeduid als kind, tiener en volwassene. Het is ook mogelijk om alles handmatig in te stellen.

  Als je bijvoorbeeld niet wil dat je kroost zomaar mensen aan zijn of haar vriendenlijst toevoegt, kan je ervoor kiezen dat ze hiervoor eerst toestemming aan jou moeten vragen. Tijdens het gamen wordt er vaak ook gecommuniceerd en met de instellingen kan je aangeven dat dit alleen met vrienden kan. Je kan er zelfs voor kiezen om je kind helemaal geen toegang te geven tot het online gedeelte van games.

  1. Dialoog aanknopen

  Het aanknopen van een dialoog tussen jezelf en je kind is geen 'fysieke' Xbox Parental Controls optie, maar wel het voornaamste speerpunt van de eerder genoemde maatregelen. Het idee achter de gezinsinstellingen is om je als ouder meer te verdiepen in de interesse van je kind, waardoor je makkelijker met hem of haar over games kan praten.

  Voor het kind biedt het vooral een stukje bewustwording van zijn of haar eigen doen en laten op het gebied van gaming. Niet alleen in de hoeveelheid tijd die eraan wordt besteed, maar ook hoeveel sommige dingen kosten. Dit in combinatie met je eigen verkregen kennis, maakt het makkelijker om in te grijpen als het echt nodig is.

  Dit waren de Xbox Parental Controls instellingen

  Dit was ons artikel over de Xbox Parental Controls instellingen. Wat vinden jullie van deze opties? Zijn er dingen die je te ver vindt gaan of juist beter moeten in de gezinsinstellingen? Laat het ons weten in de reacties. Meer informatie over deze functies kan je terugvinden op de site van Xbox.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.