Beste gamelevels ooit gemaakt - Three Leaf Clover uit GTA IV

  Ronddwalen door een gigantische open wereld is leuk, maar een doel of objectief hebben is wat je als gamer vooruitduwt; een legendarische schat of een wapen dat essentieel is. Levels en missies zijn belangrijk en daarom duiken wij in de geschiedenis van de beste gamelevels ooit. Deze keer een missie uit Grand Theft Auto IV.

  Beste gamelevels ooit gemaakt – Wat is het?

  Het is inmiddels niks nieuws dat liefhebbers van de Grand Theft Auto vaak jarenlang moeten wachten op een nieuw deel in de desbetreffende serie. Zo ook bij het officiële vierde deel van Rockstars paradepaardje: GTA IV. Twee jaar na de release van Grand Theft Auto: San Andreas wordt GTA IV officieel uit de doeken gedaan en kijken fans lekkerbekkend vooruit naar de release.

  Die release volgt uiteindelijk op 29 april 2008 en Rockstar Games schotelt een game van immens formaat voor en wordt laaiend enthousiast ontvangen door fans en pers. Wij schrijven elf jaar geleden het volgende over GTA IV in de review:

  “Grand Theft Auto IV is wat we ervan gehoopt hadden: een geweldige verhaallijn, uitdagende missies, een prachtige stad en een verslavende online multiplayer. Wat hadden we nog meer gewild?”

  Als hoofdpersonage Niko Bellic dwaal je door Liberty City en help je vrienden en familie met hun perikelen, want ervoor zorgt dat jij vaak in benarde situaties terechtkomt. Denk bijvoorbeeld aan de Ierse familie McReary die flink wat op haar kerfstok heeft staan en waar jij mee in aanraking komt. Diezelfde Ierse familie heeft een groots plan opgezet om een flinke buit binnen te halen: een bankoverval. En dat is de missie Three Leaf Clover.

  Beste gamelevels ooit gemaakt – Wat is de missie?

  Grand Theft Auto V kent heists in meerdere vormen en maten, maar GTA IV kent er slechts één: Three Leaf Clover. Samen met Patrick McReary en andere McReary-familieleden is jouw doel de centrale bank in Liberty City te overvallen.

  Het plan is simpel: de bank betreden, de toevallige bankbezoekers gijzelen en met een explosief de bankkluis opblazen om zoveel mogelijk geld te innen om vervolgens zo snel als het kan te vluchten voor de politie en speciale agenten jou te pakken krijgt. Dat vluchten gebeurt via de metrotunnels en vanuit daar moet je snel een vluchtauto in bezit weten te krijgen om de stad te verlaten.

  En het idee is simpel, maar de uitvoering is toch nog aardig lastig. De agenten verzetten zich met hand en tand en doen er alles aan om jou en je medebankovervallers uit te schakelen.

  Beste gamelevels ooit gemaakt – Waarom is het zo goed?

  Zoals eerder gemeld is Three Leaf Clover dé heist missie van GTA IV en Rockstar Games stelt niet teleur met haar huzarenstukje. Three Leaf Clover is namelijk een intense missie die bolstaat van de actie en constant voor adrenalinestoot zorgt tijdens de spannende achtervolgingsscènes en de shoot-outs met de politie en speciale agenten.

  De gehele bankoverval wordt dan ook vaak vergeleken met de film Heat uit 1995. In die film lopen ook drie heren rustig de bank in om die vervolgens te beroven en begint buiten pas de ellende en de achtervolgingsscène. De gehele straat rondom de bank verandert in een compleet oorlogsgebied waar er lustig op lost wordt geschoten en dat is ook hetzelfde bij GTA IV en Three Leaf Clover.

  Burgers vluchten voor hun leven, terwijl er honderden kogels om hun heen rondvliegen; radiostations praten non-stop over de bankoverval en de kranten staan er vol van. Samen met de McReary’s heb jij een bank beroofd en ben je één van de meest gewilde mensen in Liberty City zonder dat je gezicht herkenbaar is geworden.

  Three Leaf Clover zorgt dan ook voor veel versnelde hartslagen en de intensieve actiescènes, in combinatie met jouw gedurfde en gewaagde ontsnapping, is dan ook één van de hoogtepunten van de GTA reeks qua missies. Mede daardoor mag Three Leaf Clover één van de beste gamelevels ooit worden genoemd.

  De laatste GTA, GTA V, is alweer een tijdje uit en verscheen in 2014 voor de Xbox One en PlayStation 4. Die game kreeg van ons een 9.5 in de review!

  Grand Theft Auto IV: The Complete Edition

  Verkijgbaar vanaf 29 october 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.