Xbox One: Wat is er niet goed aan?

Article
woensdag, 22 mei 2013 om 16:30
xgn google image
Elke console heeft zijn keerzijde, zo ook de nieuwe Xbox. Alhoewel er genoeg reden is om enthousiast te zijn over de Xbox One, zijn er ook enkele punten waar wij ons zorgen over maken.
De hele game-industrie zat gisteren vol anticipatie te wachten op de onthulling van de nieuwe Xbox. Binnen één uur is heel wat informatie naar buiten gekomen. Zoals je al kon verwachten zijn de meningen erg verdeeld over de Xbox One. De negatieve reacties zijn vooral te danken aan het feit dat de presentatie zich niet genoeg richtte op games. Ook dat de aandelen van Sony zijn gestegen en die van Microsoft zijn gedaald, toont aan dat de presentatie geen gigantisch succes was. Maar goed, dat kan meer liggen aan de presentatie dan de console zelf. Helaas heeft de Xbox One zelf ook wat mankementen, en die stellen wij hier ter bespreking.
Geen verwisselbare harde schijf
Toen de Xbox 360 uitkwam leek 20 GB (waarvan ongeveer 14 GB bruikbaar was) vrij veel. Toch werd al snel duidelijk dat dit niet altijd genoeg is, al helemaal niet sinds het mogelijk is om games op de harde schijf te installeren. Velen van ons zijn daarom overgestapt naar ruimere harde schijven tot wel 320 GB.
Nu weten wij dat de Xbox One een standaard harde schijf heeft van 500 GB. Dat zal in het begin vast genoeg zijn, maar het is de vraag of dat over een aantal jaren nog steeds zo is. Helaas kunnen wij in dat geval onze harde schijf niet verwisselen. Het pluspunt is dat het wel mogelijk is externe geheugen met USB 3.0 aan te sluiten. Zo kom je in principe niet zonder ruimte te zitten. Het blijft wel een minpunt als je geen fan bent van kabeltjes en liever alles in één console hebt. Dit probleem past natuurlijk niet geheel bij de 'Xbox One' naam.
Internetconnectie vereist
Gisteren konden wij eindelijk opgelucht ademhalen, want het altijd online gerucht is ontkracht. Of toch niet? Alhoewel de console offline gebruikt kan worden, moet je wel elke dag een connectie maken met het internet. Dat werd gezegd door een vicepresident van Microsoft. Hij zegt daarbij wel dat hij onzeker is van wat er gebeurt als je geen connectie maakt, en dat de tijdslimiet nog kan veranderen. Microsoft kwam hier iets later op terug en zegt dat de details hierover nog niet bevestigd zijn.
Het is natuurlijk hartstikke logisch dat niet iedereen internet heeft, en het lijkt bijna pesterij om gebruikers zonder internet de console te verbieden. Ook kunnen wij talloze situaties bedenken waarin dit gebrek een irritant probleem kan zijn. Wat als je de console op vakantie meeneemt? Wat als je net bent verhuisd en nog geen internetverbinding hebt? Wat als er tijdens een zombie apocalyps je internetverbinding wordt doorgeknaagd door een halfdode technicus? Ook kunnen de servers van Microsoft offline gaan. Zoiets valt gewoon niet te plannen. Het zou fijn zijn als het tijdslimiet van 24 uur wordt verlengd. Al zou het eigenlijk wel netjes zijn deze limiet gewoonweg niet te hebben.
Minder functies voor Nederlanders
Tijdens de aankondiging werd duidelijk dat de Xbox One zich erg veel gaat richten op andere soorten media zoals tv. Er wordt gesproken over live televisie, waar bijvoorbeeld NFL mee kan worden gekeken. Deze functies zijn echter alleen beschikbaar in de Verenigde Staten op het moment van launch.
Volgens Microsoft kunnen wij in de loop van tijd verwachten dat wereldwijd te zien, maar zonder een duidelijke tijdsplanning is er de kans dat dit nog erg lang zal duren. Niemand wordt er blij van als Europese gebruikers niet kunnen genieten van alle functies die het apparaat te bieden heeft. Hopelijk is de Halo serie ook hier te volgen.
Kinect altijd aangesloten
Het gerucht ging al dat de Kinect altijd aangesloten moet zijn, en dat blijkt nu ook het geval te zijn. Dat het apparaat flink wat verbeteringen heeft, valt niet over te klagen. Het is verder ook begrijpelijk dat de Kinect inbegrepen is met elke console. Op die manier weet Microsoft zeker dat gamers de Kinect zullen gebruiken. Ontwikkelaars hoeven zich geen zorgen te maken over het implementeren van Kinect-functies die toch niemand kan gebruiken, want nu heeft iedereen er een.
Toch lijkt het erop dat Microsoft dit een stapje te ver neemt, want de Kinect moet verplicht aangesloten zijn. Het is een rare beslissing om gamers te dwingen om iets te doen, want dit is juist een groep die graag zelf keuzes maakt. In plaats van de Kinect op mensen te dwingen, was het veel gepaster geweest om mensen te stimuleren met geweldige functies van de Kinect. Het verplicht maken van de Kinect heeft een aantal grote nadelen. Je moet namelijk wel een goede plek hebben om hem neer te zetten. Ook is het absoluut belachelijk dat als je Kinect stuk is, de console eigenlijk ook direct een stuk onbruikbaar schroot is.
Blokkering van tweedehands games
Wat was het een opluchting toen Electronic Arts aankondigde dat de Online Pass is geschrapt voor alle toekomstige games. Nu is de motivatie van EA wellicht iets duidelijker geworden. Microsoft zal namelijk zelf al de verkoop van tweedehandsgames tegengaan. Gamers zouden natuurlijk niet blij zijn als ze tegelijk Microsoft en Electronic Arts moesten betalen om een tweedehandse game te spelen.
Het blijkt dus dat Xbox One games een activatiecode hebben zodat games alleen speelbaar zijn op één console. Alleen al het feit dat je elke keer die codes moet overtypen is al vervelend, al zou het misschien een oplossing zijn als de nieuwe Kinect deze kan scannen. Toch kun je dus geen games uitlenen. Als iemand anders een game installeert moet hij de volledige prijs betalen om het te spelen. Microsoft heeft wel gezegd dat je games wel op andere consoles kunt spelen op je eigen account. Je kan dus bij een vriend langs om op jouw eigen account een game te spelen. Ook wordt er gesproken over een manier om online games te verkopen die je eerder hebt gespeeld, maar daar zijn nog geen verdere details over bekend.
Geen backwards compatibility
Het is te hopen dat Microsoft een sterke line-up klaar zal hebben voor de Xbox One, want al onze oude Xbox 360 games zullen er niet op werken. De reden hiervoor is dat de Xbox One gebruikmaakt van een ander soort architectuur. De mogelijkheid om Xbox 360 games te spelen zou de fabricatie van de console waarschijnlijk net iets duurder maken.
Toch is het jammer dat wij onze oude Xbox 360 dus wel nodig hebben om oudere games te spelen. Het is dus zomaar mogelijk dat er meer dan 'one' console in de woonkamer zal staan. Het zou wel nog een mogelijkheid zijn om oude games te streamen of downloaden, maar Microsoft heeft daar niets over gezegd. Ook is er nog het gerucht dat Microsoft een Mini Xbox zal aanbieden die aan te sluiten is op de next-gen Xbox. Zo zou je wel oudere games kunnen spelen. In hetzelfde gerucht werd echter gezegd dat tweedehands games gewoon speelbaar zouden zijn, en die informatie klopt niet.
Hoeveel deze nadelen nou werkelijk uitmaken mag iedere gamer natuurlijk voor zichzelf bepalen. Het zal voor velen echter jammer zijn dat de nieuwe Xbox One toch enkele beperkingen met zich mee brengt. Vanwege de verplichting van het internet en de Kinect zou je bijna denken dat 'One' betekent dat de nieuwe Xbox op maar één manier te gebruiken is: de manier die Microsoft ons oplegt.