Met de originele Xbox liet Microsoft zien dat het wel degelijk verstand had van consoles, en dat het bedrijf Sony aardig in de weg kon zitten. In 2005 zette zij dit voor met een nieuwe console: de Xbox 360. Kon deze nieuwe krachtpatser als winnaar uit de consolestrijd komen?
De geboorte van Microsoft's tweede console vond plaats in 2003. Via verschillende conferenties en vergaderingen werd er door Microsoft flink gerekruteerd, om uiteindelijk op 15 mei 2005 het eindproduct te tonen aan het grote publiek, op tv-zender MTV. Iets later dat jaar kwam de nieuwe console ook daadwerkelijk uit en dat was te merken. Behalve in Japan waren alle consoles bij de launch uitverkocht.
Verborgen gebreken
Een nieuw apparaat heeft helaas meestal ook zijn gebreken. Bij de Xbox 360 was dit niet anders, en elke Xbox gamer is er onderhand wel mee bekend. Het gaat hier over de beruchte ‘Red Ring of Death’. De binnenkant van de console kon zo heet worden, dat er componenten kapot gingen. Wanneer dit het geval was kreeg je drie felrode lampjes op de voorkant van je Xbox 360 te zien. Wanneer die lampjes verschenen, wist je dat het game over was. Letterlijk dit keer. De komst van de Slim versie van de Xbox 360 verhielp het probleem, maar Microsoft had met haar originele Xbox 360 geen goed werk verricht. Nog altijd hebben tal van gamers slechte herinneringen aan dit probleem en zijn sommige door flink wat consoles gegaan.

De nieuwe controller
Het werk aan de controller was daarentegen een stuk beter gegaan. Deze keer leverde Microsoft in één keer een goede controller af. Eentje die vandaag de dag nog steeds volop gebruikt wordt, en door veel gamers gewaardeerd wordt. Met die controller kon je ook meteen gebruikmaken van een meegeleverd headsetje. De introductie van Xbox Live Parties zorgde er namelijk voor dat je met je vrienden kon communiceren, ook wanneer je niet in dezelfde multiplayer lobby zat. Samen met de introductie van achievements, prestaties die jouw een puntensaldo gaven waarmee je aanzien kon winnen van medegamers, was dat een enorme stap in de richting van de Xbox Live service zoals we die nu kennen.
De evolutie van Xbox Live
Xbox Live maakte sowieso een paar flinke make overs mee in de acht jaar dat de service voor de Xbox 360 gewerkt heeft. Werd er in het begin nog gebruik gemaakt van het oude dashboard opgedeeld in blades, kwam daar in november 2008 de New Xbox Experience (NXE) voor in de plaats. Het werd mogelijk om een avatar aan te maken en ook konden games op de harde schijf geïnstalleerd worden voor kortere laadtijden. In 2011 kwam het dashboard zoals we die nu kennen uit. Deze update zorgde ervoor dat de Xbox 360 optimaal als echt multimedia apparaat gebruikt kon worden.

Interactief
En multimedia is iets waar Microsoft hard aan heeft gewerkt in de levensjaren van de Xbox 360. Het afspelen van video’s en muziek werd steeds makkelijker, en met applicaties als YouTube en Internet Explorer kun je bijna alles vinden op je console. De Amerikanen profiteren hier nog net iets meer van, met applicaties als ESPN (sportkanaal) en Netflix (het bekijken van tv-series en films). Met de komst van Kinect in november 2010 kon je ook zonder controller je weg vinden door de lijst van apps en kon je ook diverse nieuwe games met enkel de bewegingen van je lichaam spelen. Hierdoor is Kinect Adventures dan ook de bestverkochte game voor de Xbox 360 geworden, met achttien miljoen exemplaren.
De groei van Xbox Live zorgde er ook voor dat het online kopen van games steeds populairder werd. De Xbox Live Marketplace kende zijn debuut op de Xbox 360, en Xbox Live Arcade is nu een algemeen begrip geworden in de gamewereld. Downloadbare titels zijn enorm gegroeid in populariteit en kwaliteit, en deze groei zal met de nieuwe Xbox, de Xbox One, niet stoppen.
De Xbox 360 heeft namelijk aan het eind van zijn carrière vooral gediend als een apparaat om nieuwe functies te testen. Functies die nu volledig zijn uitgewerkt voor de Xbox One. De Kinect sensor is flink gerestyled en is hardwaretechnisch een stuk preciezer geworden. Xbox Smartglass is ook zo’n gevalletje ‘probeer het eens uit’ geweest. Ook hier heeft de Xbox 360 als instapmodel gefungeerd, om de techniek zo klaar te maken voor de release van zijn grote broer.
Tijd voor nummer drie
En met dat in het achterhoofd kan er naar de toekomst gekeken worden. Een toekomst met de Xbox One, een geëvolueerde controller, verbeterde Kinect sensor, blu-ray speler en nog veel meer fraaie extra’s. Met vijftien exclusieve games, waarvan er acht nieuwe IP’s zijn, kijkt ook de gamer tevreden vooruit. Dit jaar moet dat alles nog gebeuren, aldus Microsoft.