Xbox One S vs PS4 Slim - Welke afgevallen console past bij jou?

Article
maandag, 03 oktober 2016 om 10:09
xgn google image
Na de vergelijking van de oude PlayStation 4 met de nieuwe slanke PS4, is het tijd om de dunne consoles van Microsoft en Sony eens tegenover elkaar te zetten. Wat zijn de verschillen tussen de consoles, wat zijn de mogelijkheden en welke past het beste bij jou? De Xbox One S vs PS4 Slim!
Microsoft en Sony komen binnenkort met de kleinere variant van hun consoles. We hebben al eerder gekeken hoe deze verschillen van hun voorgangers in de artikelen over de PS4 Slim en de Xbox One S. Maar hoe doen de twee nieuwe consoles het nou tegenover elkaar?
Het concept is bij beide consolegiganten hetzelfde: men neme een bestaande console, maakt hem slanker en wat stijlvoller en verkoopt deze in plaats van de oude console. PlayStation is al generaties lang heer en meester van dit concept. Het concept is al bij de allereerste PlayStation toegepast.
De PSOne werd succesvol uitgebracht als dunne PlayStation, een PlayStation 2 Slimline kwam in 2004 en de PlayStation 3 kreeg zelfs een compacte versie van de compacte versie, genaamd de Super Slim.
Microsoft gaat pas voor de tweede keer voor een kleinere console. Na de eerste Xbox zijn hele loopbaan hetzelfde te laten, kwamen de Amerikanen bij de tweede console, de Xbox 360, kleinere variant. Deze was qua werking niet verbeterd, maar had wel WiFi ingebouwd en een grotere harde schijf dan de eerste Xbox 360-editie.

Xbox One S vs PS4 Slim - Het gevecht vóór het grote gevecht

Voor beide consolemakers is dit slechts een middenstap naar iets groters. Sony komt nog met de PlayStation 4 Pro als significante upgrade en Microsoft komt later in 2017 met Project Scorpio. Die consoles zullen het later in zekere zin tegen elkaar opnemen.
Maar nu gaan de fabrikanten eerst voor een kleinere versie van het origineel. Een upgrade zeg maar. En met die upgrade gaan ze de strijd een-op-een met elkaar aan. Wat is de betere vernieuwde console?
97986 3

Xbox One S vs PS4 Slim - de specs naast elkaar

Om een duidelijk overzicht te krijgen is het makkelijk om beide consoles even naast elkaar te zetten. Hieronder een tabel met de specificaties van beide consoles.
Xbox One S PS4 Slim
Release 2 Augustus 2016 15 September 2016
Processor

CPU: 1.75GHz 8-core AMD custom CPU

GPU: Integrated AMD graphics geklokt op 914MHz, 1.4 teraflops

CPU: 1.6GHz 8-core AMD custom “Jaguar” CPU

GPU: Integrated AMD graphics geklokt op 800MHz, 1.84 teraflops

Werkgeheugen 8GB DDR3 RAM + 32MB eSRAM @ 219GB/s 8GB GDDR5 RAM
Opslaggeheugen HDD - Tot 2TB HDD tot 1TB
Outputs HDMI 1.4, optical out, 2xUSB 3.0, AUX HDMI, 2x USB 3.0
Disc Drive 4K UHD Blu-ray Drive Blu-ray DVD Drive
4K-ondersteuning 4K Video Streaming, 4K Blu-Ray Video, 4K upscaling voor games Nee
HDR HDR voor bepaalde titels HDR voor bepaalde titels met Playstation 4 Firmware 4.0
Gewicht 2.9kg 2.1kg
Afmeting 230 x 64 x 295 265 x 39 x 288
Adviesprijs

€300 (500GB)

€349 (1TB)

€399 (2TB)

€ 300 (500GB)
97995 2

Verbeteringen ten opzichte van de voorgangers

De Xbox One S is 40% kleiner dan z'n voorganger en is voorzien van een zachter en wit design in plaats van het strakke, zwarte en strenge design van de originele Xbox One. Bij de Xbox One S is de Kinect ingang ook verdwenen. In plaats daarvan kunnen gebruikers nu een adapter aanschaffen om de Kinect aan te sluiten op hun console. Het grote voedingsblok is daarnaast ook verdwenen.
Daarnaast heeft Xbox One S een infraroodblaster om bijvoorbeeld je televisie te besturen met je Xbox. Maar de grootste toevoeging aan de Xbox One S is toch wel de 4K Blu-ray speler in plaats van de standaard Blu-ray speler, die wel nog steeds in de PlayStation 4 Slim zit.
De PS4 Slim is slechts 30% kleiner dan zijn grotere voorganger en heeft qua uiterlijk ruimte gekregen voor fysieke knoppen op de console. De scherpe randen van de console zijn nu netjes afgerond. Er is ruimte gecreëerd in de console door de Optical Out te verwijderen. De rest van de ingangen zijn wel allemaal gebleven in de PS4 Slim. Qua hardware heeft de console geen verdere upgrade gehad.
98085 2

Vergelijking Xbox One S vs PS4 Slim

Als we terugkijken naar de specs van beide consoles is te zien dat de consoles wel wat verschillen van elkaar. Technisch lijken de console dan wel redelijk op elkaar, maar de manier waarop ze de kracht in de consoles benutten is erg verschillend.
Hetgeen waarin de Xbox One S toch wel een flinke stap voor heeft op de PS4 Slim, is het bezit van een 4K Blu-ray speler. Beide consoles kunnen HDR aan, maar alleen de Xbox One S is in staat om 4K video's af te spelen. Is het niet via een 4K Blu-ray disc dan is het wel via streaming. Ook kan de console van Microsoft games upscalen naar 4K voor een betere spelervaring. Iets waar PlayStation 4-gamers toch echt een PS4 Pro console voor moeten kopen.
Daarnaast biedt een Xbox One S ook nog de mogelijkheid om met je console je televisie te besturen, een functionaliteit die ontbreekt bij de PS4 Slim, überhaupt bij PlayStation ontbreekt deze functie. Beide consoles zijn verkrijgbaar met verschillende opslagmogelijkheden, maar nagenoeg voor dezelfde prijs. In de basis is de 500GB versie van beide consoles 300 euro en zal voor je een grotere opslagcapaciteit ongeveer 50 euro meer kosten.
98093 2

Xbox One S vs PS4 Slim- een kleine upgrade vs nauwelijks een upgrade

Als we uiteindelijk naar de consoles kijken ten opzichte van hun voorgangers hebben we het slechts over kleine upgrade. De Xbox upgrade is wel een stuk flinker dankzij de 4K Blu-ray speler en de overige 4K mogelijkheden.
De upgrade van de 'dikke' consoles is dus voor de Xbox One matig aanwezig, maar nauwelijks voor de PlayStation 4. Voor nieuwe spelers van de huidige generatie is het zeker interessant om naar de verschillen van beide consoles te kijken. Als je 300 euro opzij hebt liggen zijn er verschillende afwegingen die je zal moeten maken.
Puur technisch gezien lijkt lijkt de Xbox One S toch de betere console voor hetzelfde geld. Hij biedt je ten opzichte van de PS4 Slim betere hardware, maar dat is natuurlijk niet het enige dat telt bij het aanschaffen van een console.
Hou bijvoorbeeld rekening met verschillende exclusive titels die beide consoles hebben. Zo komt Gears of War 4 volgende maand naar de Xbox One en zijn Halo en Forza alleen verkrijgbaar op de console van Microsoft. PlayStation krijgt in december het hele mooie The Last Guardian en natuurlijk horen titels als Uncharted en The Last Of Us al even bij de exclusieve line-up van de Japanse console.
Daarnaast moet je natuurlijk rekening houden met waar je vrienden op gamen. Je kan dan nog wel zo een mooie Xbox One S hebben gehaald. Als al je vrienden samen Call Of Duty spelen op hun PlayStation 4, is dat voor jou een stuk minder gezellig.