Xbox geschiedenis - 14 jaar alweer én goede games

  Pas op! Hier komt een overdosis aan nostalgie want de Xbox bestaat alweer 14 jaar. Op 22 maart 2002 begon de trots van Microsoft aan zijn opmars om, al die tijd later, gameland nog steeds in zijn greep te houden. Maar wat waren, van deze talrijke Xbox geschiedenis, nou de Xbox games die ons het meest bijbleven?

  Toegegeven, er moet een kleine kanttekening geplaatst worden bij het feit dat de Xbox 14 jaar bestaat. In Amerika konden ze al een aantal maanden eerder aan het slag met de nieuwe gameconsole. Dus daar is de Xbox geschiedenis nog iets langer.

  Wij Europeanen mogen blij zijn dat het platform naar ons toe is gekomen, want wat een fantastische tijd hebben wij beleefd met de Xbox games.

  De allereerste Xbox is een imposant geval aan hardware en design. Een grote zwarte doos met een lichtgroene X erop en eindelijk fatsoenlijke controllers. Geen rare pookjes, krampachtige bewegingen of triggers waarbij je vingers spierballen kweekten, want daar was de Xbox controller!

  Naast hardware kwam de console ook met de kraamkamer aan franchises die toen in de kinderschoenen stonden. Wat is de redactie het meest bijgebleven over de Xbox geschiedenis en de bijbehorende oldskool games?

  Theo

  Poe, mijn favoriete oude Xbox game, dat zijn er nogal wat. Maar euh.. Fable dan maar. Die game heeft ervoor gezorgd dat ik na lange tijd weer tientallen uren in een game gestoken heb. Jammer genoeg kan ik dat niet van het vervolg van de serie zeggen, want daar was ik minder van onder de indruk. Maar in Fable was ik hopeloos verloren. De keuze tussen goed en het uiterlijk van een engeltje of slecht en een grote bruut was gewoon top.

  En dan was ik natuurlijk een kwaadaardige bruut met een dik harnas en een gloeiend gezicht...dat was supertof! Die game heb ik van voor tot achter uitgespeeld en volgens mij ook nog eens geprobeerd om het als goedzak rond te breien. Maar na anderhalf uur of zo vond ik mezelf toen terug met iemands hoofd in mijn hand geloof ik.. Die goeie ouwe tijd.

  Riffy

  De eerste Xbox was de eerste console die ik volledig van mijn eigen geld kocht. Voor een zacht prijsje schafte ik meteen Halo 2, FIFA Street en Dead or Alive 3 aan. In al die games heb ik in de loop der jaren honderden uren geïnvesteerd, stuk voor stuk met veel plezier en toewijding.

  Vooral aan Halo 2 denk ik met zeer warme gevoelens terug: deze Bungie-game betekende mijn kennismaking met splitscreen-shooters, waardoor offline met vrienden op de bank elkaar met snipers, Warthogs en Plasma Grenades bekogelen leuker en fanatieker dan ooit werd.

  Tony

  Ty the Tasmanian Tiger, het was geen exclusieve titel maar ik had hem voor deze console. Het was een ontzettend toffe Platformers en een van de laatste Platformers waarmee ik me zo ontzettend mee heb vermaakt. Boemerang gooien, diertjes redden in de outback en daarnaast bestuur je ook nog eens een Tasmaanse tijger!

  Hoewel het spel niet heel erg goede kritieken ontving, vond kleine Tony het wel erg leuk om met het spel aan de slag te gaan en daarom is dit mijn favoriete titel der Xbox games.

  Rox

  Mijn favoriete Xbox titel is... lastig, er waren zoveel Xbox games leuk!

  Maar de allereerste die me te binnen schiet is Blinx! Ja, ik houd van katten. Nee, ik houd niet van stofzuigen. In Blinx had je een stofzuigende kat, hoe geniaal? Als ik mijn kat nou eens een stofzuiger zou geven... Ok, ik dwaal af.

  Blinx was een puzzel platformer en geniaal. Ik zou maar al te graag een derde deel willen zien, maar vrees dat dat nooit gaat gebeuren. De stijl was charmant, het hoofdkarakter was tof en de puzzels waren te gek. Oh Blinx, ik mis je!

  Matthijs

  Timesplitters Future Perfect! Misschien de meest bekende-maar-toch-onbekende FPS. Uren splitscreen-plezier mee gehad. Met als hoogtepunt natuurlijk de Injector gun, die darts afvuurde en je vijanden deed opzwellen en uit elkaar ploffen.

  Jimmy

  Als kleine jongen van 8 jaar oud samen met je vader een échte Xbox halen, ik kan me niks mooiers voorstellen. Nou okay, nog een ding wat zelfs beter was, namelijk de Xbox games die met de release van console kwamen... HALO!

  Ik kan hier vijf pagina's volschrijven over hoe fantastisch deze game was en hoe het mij een liefde voor consoles heeft gegeven, maar dat zal een beetje overdreven zijn. In ieder geval was het vaak na school met een paar vrienden tot in de avonduurtjes op de multiplayer map Blood Gulch onze basissen verdedigen.

  Een andere topper van die tijd waren Need for Speed: Underground, waarin je met ghetto muziek op door de straten heen scheurde en er nog zo goed als geen AI bestond.

  Auto's tunen totdat je erbij neerviel en voor die tijd al een zekere diepgang bevatte. Andere noemenswaardig Xbox games die nostalgisch waren, zijn GTA San Andreas, Halo 2 en Medal of Honor European Assault. Stiekem mis ik de allereerste Xbox wel een beetje en hoop op een aantal remasters!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.