Xbox Entertainment Studios sluit, en nu?

Article
vrijdag, 18 juli 2014 om 17:24
xgn google image
De Xbox Entertainment divisie is niet meer. De studio werd vandaag na twee jaar actief te zijn geweest ontbonden. Maar wat betekent dit nieuws voor de projecten die op de planning stonden? XGN gaat op onderzoek uit.
De hamvraag is natuurlijk, wat waren de projecten van de Xbox Entertainment Studios? En belangrijker, wat gaat er met deze projecten gebeuren? Die vragen zullen wij uiteraard zo goed mogelijk beantwoorden in deze special. Maar laten we eerst beginnen bij de basis: het hoe en wat achter de studio.

Wat was Xbox Entertainment Studios?

De Xbox Entertainment Studios was een divisie binnen Microsoft. De taak van de studio was om interactieve televisiecontent voor Xbox Live te creëren. Xbox Entertainment Studios werd intern gecreëerd door Microsoft in 2012. Met de creaties van een eigen televisiestudio hoopte Microsoft de concurrentie aan te gaan met Netflix, de videostreamingservice die ook zelf series maakt.
Het voornaamste doel van de Xbox Entertainment Studios was om zelf fictieve content te creëren, maar ook stonden documentaires en documentaties van live-evenementen gepland. Verder waren wedstrijden van de National Football League ook live te zien via Xbox dankzij een samenwerking met de Xbox Entertainment Studios en de NFL. Microsoft heeft aangegeven dat de NFL voor alsnog ondersteund zal blijven.
Op de volgende pagina gaan we verder in op de projecten.
14200

Deze projecten zijn al uitgebracht en veilig

Voor de ontbinding van de studio stond een groot scala aan projecten gepland. Een deel daarvan is al verschenen en loopt dus geen gevaar meer.
Every Street United
Een reality show waarin voetballegenden Thierry Henry en Edgar Davids op zoek gaan naar getalenteerde straatvoetballers uit de hele wereld. De show wisselt persoonlijke verhalen met intense training af, en leidt de trainers naar het eindstation: een 4-op-4 voetbaltoernooi in Rio de Janeiro.
De serie debuteerde 15 juni dit jaar, en bestaat uit 8 afleveringen. De vijfde aflevering verscheen 13 juli en elke week verschijnt er een nieuwe aflevering. De afleveringen zijn rond de 25 minuten lang. De serie is gratis te downloaden via Xbox video.
Possibilia
Een korte interactieve film over een stel dat uit elkaar gaat. Kijkers bepalen zelf hoe het koppel uit elkaar gaat door op een vignette te drukken waarna het verhaal vervolgd wordt. De film is gemaakt door Interlude en geregisseerd door het duo DANIELS. Possibilia debuteerde op het Tribeca Film Festival in april 2014, maar is niet te downloaden via Xbox Video.
The Gleam
Een korte interactieve film over een klein Australisch dorpje. Kijkers bepalen zelf welk verhaal van de dorpsleden ze willen zien door op een vignette te drukken. Elke vignette laat een ander interview zien. Net als Possibilia debuteerde The Gleam op het Tribeca Film Festival, maar de film is niet te downloaden via Xbox Video.
Maar dan.., dan zijn er nog projecten die nog niet uitgebracht zijn, maar wel gepland waren. Wat gebeurt daarmee?
14201

Geen gevaar voor Halo projecten

Laten we het eerst hebben over die grootse projecten. Projecten met de het beroemde Halo in de naam. Goed nieuws, want die gaan gewoon door. Het gaat hier om Halo: The Television Series en Halo: Nightfall.
Halo: The Television Series
Halo is het eerste grote project dat de Xbox Entertainment aankondigde. Halo is een televisieserie gebaseerd op de spellen, maar het precieze plot is nog niet bekendgemaakt. Steven Spielberg zal optreden als uitvoerend producent.
De toekomst van de Halo tv serie is dus veilig. Het project heeft een zendtijdcontract met de Amerikaanse zender Showtime, waardoor het vrijwel 100% zeker is dat de productie van de serie door zal gaan. De serie wordt eind 2015 verwacht.
Halo: Nightfall
Halo: Nightfall is een televisieserie, en vertelt het verhaal van Locke uit het aankomende Halo 5: Guardians. Naar verluidt zal de serie bestaan uit vijf afleveringen. Het verhaal wordt geschreven door Paul Scheuring (de maker van Prison Break). Het geheel wordt geproduceerd door Ridley Scott, ook geen onbekende in de filmindustrie.
De toekomst is ook nu secuur. De serie verschijnt tezamen met de Halo: Master Chief Collection, die dit najaar verschijnt voor de Xbox One.
14202

Onzekerheid voor andere grote projecten

Naast Halo zijn er ook nog twee andere grote namen: Humans en Signal to Noise. Is hun toekomst net zo zeker als de Halo projecten? Nou, niet helemaal, zo blijkt.
Humans
Humans is de Engelse verfilming van de Zweedse serie "Real Humans". De oorspronkelijk planning was dat de serie 8 afleveringen van één uur lang zou krijgen, die niet alleen via Xbox uitgezonden zouden worden, maar ook via Channel 4 (een Engelse tv-zender). Humans speelt zich af in een parallel universum waarin speciale mensachtige robots, genaamd Synths, de mensheid dienen.
Maar hoe het nu verder moet in de toekomst is onbekend. De serie schijnt al in de productiefase te zitten, maar er is nog niet bekendgemaakt of de serie ook daadwerkelijk geproduceerd zal worden, laat staan dat alle 8 afleveringen gerealiseerd worden.
Signal to Noise
Signal to Noise is een documentaire serie over de geschiedenis van videogames. De serie stond gepland voor zes afleveringen. De eerste aflevering genaamd Atari: Game Over, zal over Atari gaan. In 1983 crashde de Amerikaanse videogame markt. De documentaire zal de rol van Atari in de crash onder een loep nemen.
De eerste aflevering over Atari zal sowieso uitkomen. De toekomst voor de overig geplande afleveringen is nog onduidelijk, de precieze inhoud van deze afleveringen is ook nog niet bekendgemaakt.
En tot slot, is er nog een hele waslijst aan andere projecten met bekende namen in die projecten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met alle geplande Gears of War en Fable content?
14203

Deze groep lijkt om zeep geholpen..

Eind april werd er een aantal series door Microsoft onthuld. Deze projecten waren gepland voor de toekomst. De projecten die in de kinderschoenen stonden waren als volgt:
  • Gears of War
  • Fable
  • State of Decay
  • Forza Motorsport
  • Age of Empires
  • Deadlands
  • Extraordinary Believers
  • Fearless
  • Gun Machine
  • JASH Comedy/Variety show van Sarah Silverman, Michael Cera, Tim en Eric en Reggie Watts
  • Live-action adapatatie van de Winterworld stripboeken
Een flinke waslijst dus. Aangezien deze projecten niet of nauwelijks in de productiefase waren is het vrijwel zeker dat deze projecten geannuleerd zijn. Maar zeg nooit, nooit. Wie weet ziet een van de projecten een keer het licht.