Wist je dat Princess Peach al eerder een eigen game had?

Article
zondag, 25 februari 2024 om 15:00
princess peach showtime 3f1708324654
Mario is prominent aanwezig in de bibliotheek van de meeste Nintendo-systemen. Zijn familie en vrienden krijgen soms ook een eigen game, maar Princess Peach meestal niet. Misschien denk je zelfs dat Princess Peach Showtime! haar eerste eigen game wordt, maar wist je dat ze al eerder de hoofdrol had in een game?
Het Nintendo Switch-tijdperk lijkt langzaam ten einde te komen. Het zijn een paar mooie jaren geweest, ook voor Nintendo’s alom geliefde Mario. Super Mario Odyssey, Super Mario Bros. Wonder en de Mario + Rabbids-games zijn maar een paar voorbeelden van de sterke en soms verrassende line-up die de vrolijke loodgieter te bieden had. Maar binnenkort staat de spotlight gericht op Peach in Princess Peach Showtime!
Voorheen was de prinses al vaak speelbaar, maar we kunnen ons zo voorstellen dat met name jongere fans deze nieuwe game zien als de eerste keer dat Peach de hoofdrol pakt. Dat is alleen niet helemaal waar. In 2005 (2006 in Europa) was ze al de ster van Super Princess Peach op de Nintendo DS.
princess peach showtime 2f1708324588

Eindelijk wordt Mario eens ontvoerd

Die game draaide de rollen een keer om. Peach wordt lang niet meer in alle games gekidnapt door Bowser, maar het is wel haar traditionele functie in het verhaal. Maar in Super Princess Peach zijn het Mario en Luigi die worden ontvoerd en schiet Peach hen voor de verandering te hulp.
Net als klassieke Mario-games is Super Princess Peach een side-scrolling 2D-platformer. Maar waar Mario gebruikmaakt van allerlei paddenstoelen en bloemen om obstakels te overwinnen, heeft Peach een ander arsenaal tot haar beschikking . Ze is in Super Princess Peach namelijk meesteres van haar emoties.
super princess peachf1708533022

Veel emotie in Super Princess Peach

Super Princess Peach speelt zich namelijk af op Vibe Island, waar iedereen door toedoen van Bowser en zijn onderdanen chaotische en hevige emoties ervaart. Datzelfde geldt voor Peach, maar die heeft er meer controle over. Ze beschikt over vier basale emoties en die geven haar allemaal een soort superkracht.
Dat is meteen ook een kritiekpunt dat destijds veel te horen was. Want ja, de Peach was nu eens de held van een game, maar Super Princess Peach suggereerde dat haar emoties haar grootste sterke punt waren. Voor veel spelers deed het denken aan het seksistische stereotype dat vrouwen emotioneel zijn tot in het extreme.
Ergens is het ook een opmerkelijke keuze, want in eerdere games waarin Peach speelbaar was, leek ze helemaal niet bijzonder emotioneel. Vaak was ze juist best kalm onder druk, zoals te zien in bijvoorbeeld Paper Mario. Super Princess Peach stelt natuurlijk dat ze juist bovengemiddeld veel controle heeft over haar emoties, maar dat blijkt destijds niet heel goed uit de verf te zijn gekomen.
princess peach showtime 5f1708324762

Lang wachten op Princess Peach Showtime!

Over het algemeen werd Super Princess Peach alsnog best aardig ontvangen. Als je nog ergens een Nintendo DS of 3DS hebt liggen, is het misschien zelfs nog leuk om een exemplaar op te sporen. Wat dat betreft is het eigenlijk vreemd dat het 19 jaar heeft geduurd voor Peach weer centraal mocht staan in Princess Peach Showtime!
Waar dat aan heeft gelegen is een goede vraag. Al moeten we wel zeggen dat het in de laatste tien jaar niet zo veel opvalt dat Peach niet de hoofdrol heeft. In games als Super Mario Bros. Wonder en Super Mario 3D World is ze speelbaar en in laatstgenoemde neemt ze zelfs in het introfilmpje het voortouw. Peach is allang niet meer chronisch ontvoerd, maar dat maakt Princess Peach Showtime! natuurlijk niet minder welkom.