Wist je dat Prince of Persia een grote filmreeks had moeten worden?

Article
zondag, 14 januari 2024 om 15:00
prince of persia the lost crownf1686251438
Binnenkort ligt er na jaren weer eens een nieuwe Prince of Persia in de winkel. We zullen moeten meemaken of de interesse groot genoeg is om de franchise weer helemaal terug te brengen. Wie weet is de tijd dan rijp voor wat in 2010 al had moeten gebeuren: Prince of Persia als grote filmfranchise.
We leven tegenwoordig in een wereld waarin films en series gebaseerd op games flink geld opleveren en aardige, soms zelfs lovende kritieken krijgen. Maar het is nog niet bijzonder lang geleden dat de meeste game-films flopten. Ook Prince of Persia: The Sands of Time deed het in 2010 niet bijzonder goed.
Maar in een alternatieve realiteit werd de Prince of Persia-franchise dankzij die film misschien wel een enorm succes. Dat was in ieder geval het plan dat Disney in onze wereld had met de film. Maar zoals je waarschijnlijk merkt aan de schaarste van Prince of Persia-media, is het niet echt uitgepakt zoals de bedoeling was.
prince of persia movie jake gyllenhaalf1704983125

Een nieuwe Pirates of the Caribbean

Het is zeker niet meteen al misgegaan met de Prince of Persia-film. Eigenlijk ziet de film er op papier best aardig uit. Jordan Mechner, de bedenker van de games, schreef bijvoorbeeld de basis van het verhaal. De film werd geproduceerd door Jerry Bruckheimer, die een paar jaar eerder met succes een film wist te maken van de Disneyland-attractie Pirates of the Caribbean.
Prince of Persia was ook bedoeld als een soort opvolger van Pirates of the Caribbean: een nieuwe franchise die miljarden in het laatje brengt en goed is voor een heleboel vervolgen. Ergens hebben we zien rondgaan dat er in totaal zeven films hadden moeten komen. Dat aantal hebben we niet kunnen verifiëren, maar het klinkt redelijk aannemelijk als een droom die Disney misschien had.
prince of persia movie gemma artertonf1704983298

Waar ging het mis met Prince of Persia als film?

Uiteindelijk wist Prince of Persia: The Sands of Time geen miljoenen op te brengen. De film wist wel wat op te halen en was destijds technisch gezien zelfs de best verdienende game film ooit. Maar als je het budget en de marketingkosten van de omzet aftrok, bleef er weinig over.
Ook met een minder goed verdienende film kan het soms lonen om een tweede deel te maken. Maar de interesse in de Prince of Persia games nam destijds ook af, dus er was niet veel reden om te denken dat een vervolg beter zou presteren.
Een merkwaardig detail is dat Disney zichzelf mogelijk een klein beetje in de voet heeft geschoten met deze franchise. Het was destijds gebruikelijk om een film eerst in de VS uit te brengen en daarbuiten, maar schijnbaar uit angst voor slechte reviews (game-films hadden geen beste reputatie) deed Disney het andersom. De reviews waren slecht en wisten ook Amerikaanse oren te bereiken. Ook lekte de film online, waardoor het enthousiasme in de thuismarkt ver te zoeken was tegen de tijd dat de film daar uitkwam.
prince of persia the lost crownf1702551129

Een nieuwe kans voor de franchise?

Maar goed, Ubisoft doet dit jaar weer een poging om iets van Prince of Persia te maken. The Lost Crown krijgt van ons in ieder geval een net cijfer en als de game ook nog eens aanslaat bij het publiek weet je maar nooit wat er in de toekomst ligt. Game-films maken tegenwoordig een grotere kans op waardering, al zal de aanpak misschien iets anders moeten dan de vorige keer.