Als je in de laatste paar jaar een
LEGO-set hebt gemaakt, is het je misschien opgevallen dat er soms steentjes met onverwachte kleuren in een set zitten. Vaak kun je die niet eens zien als de set af is. Dus waarom zijn ze er dan?
Er is geen uitgebreide analyse voor nodig om te concluderen dat R2-D2 niet groen is, en ook niet rood. Toch zijn er in de meest recente
LEGO-sets waarmee je de Astromech uit steentjes kan opbouwen allerlei elementen in die kleur te vinden. De aanwezigheid van een onverwachte kleur is bovendien zeker niet uniek: er zijn meer sets waarin je wel gekke kleuren vindt, dan sets waarin het palet precies is wat je verwacht.
Als je de set eenmaal in elkaar hebt, zie meestal niets meer van deze kleuren die er eigenlijk niet bij horen. Dat maakt het in eerste instantie misschien alleen maar raadselachtiger waarom ze er zijn. Toch zijn er verschillende redenen waarom er fel gekleurde steentjes in een model verwerkt worden. Soms mag je er als bouwer zelfs best dankbaar voor zijn.
In één oogopslag herkend
LEGO is er van oudsher in allerlei kleuren, maar veel populaire sets hebben er eigenlijk maar een paar nodig. Als er een beroemd gebouw wordt nagebouwd, heb je vaak een heleboel grijze, zandkleurige of witte steentjes nodig. Het Star Wars-thema en veel sets gebaseerd op bestaande auto’s hebben vaak ook maar een paar kleuren per set nodig om de juiste look na te bootsen.
Maar als de ontwerpers dan ook alleen steentjes gebruiken van de kleuren die ze nodig hebben, wordt het soms lastig om de set te bouwen. Misschien moet je heel nauwkeurig kijken en tellen om te zien waar een nieuw steentje precies moet komen. Een specifiek steentje zoeken kan ook lastig zijn als ze bijna allemaal dezelfde kleur hebben. Bij sets met een zekere symmetrie ben je op een gegeven moment misschien even kwijt aan welke kant je eigenlijk werkt.
Dat is allemaal op te lossen met een goed geplaatste opvallende kleur. Die rode en groene stukjes in R2-D2 zijn om de voor- en achterkant van het skelet te onderscheiden. Je kunt een felle kleur ook gebruiken als herkenningspunt om beter te zien waar je volgende steentje moet komen, of wat er precies op elkaar moet aansluiten. En ja, een rood steentje is heel makkelijk te vinden in een zee van zwart.
Steentjes de wereld in slingeren
Maar gemak bij het bouwen is niet de enige reden dat LEGO-ontwerpers kiezen voor een specifieke kleur op een plek waar je hem niet ziet. De professionele bouwers zijn zich er namelijk van bewust dat bepaalde fans ook hun eigen creaties verzinnen en bouwen. Het kan frustrerend zijn als een specifiek steentje dat jij voor je eigen creatie nodig hebt, bjina niet te vinden is.
Zodoende zijn er LEGO-ontwerpers die ervoor kiezen om bepaalde steentjes in de set te verbergen, omdat ze weten dat fans blij zijn met een makkelijke manier om die steentjes te bemachtigen. Het kan zijn dat het steentje zelf net nieuw is, of dat het in een specifieke kleur zeldzaam is.
Er zijn natuurlijk grenzen aan hoeveel zeldzame steentjes je in een set kunt verbergen. De ontwerper moet zich ook houden aan de vormen en kleuren van wat de set moet voorstellen. Maar als er ergens een kans is om een bepaald steentje in omloop te krijgen, zijn er ontwerpers die die kans grijpen.
Het omgekeerde gebeurt trouwens ook: soms worden er bepaalde steentjes op onlogische maar onzichtbare plekken gebruikt omdat dat steentje toch al voorkwam in de set. Als je een steentje met die vorm nog een keer nodig hebt op een plek waar je het toch niet ziet, is het goedkoper om dezelfde kleur nog een keer te gebruiken, dan om een extra kleur te introduceren.
Inside jokes en easter eggs
Er zijn ook gevallen waarin een opvallende kleur wordt gebruikt omdat het leuk is. Bijna alle Brickheadz-sets gebruiken een roze steentje op de plek waar de hersenen van het personage zouden zitten. Een Speed Champions-set uit 2021 van een Koenigsegg-auto liet bouwers de vlag van Zweden maken, het land waar Koenigsegg vandaan komt. Die vlag wordt in de stappen daarna vakkundig uit het zicht weggewerkt, maar de bouwer weet dat hij er zit.
Het
Star Wars-team heeft een kleine inside joke rondom roze steentjes. Het is een kleur die niet bijzonder veel voorkomt in Star Wars, dus de ontwerpers gingen naar
manieren zoeken om toch roze steentjes in de sets te verstoppen. Een Quality Engineer van LEGO kreeg er lucht van en beloofde het Star Wars-team taart voor elk model waar met succes een roze steentje in verwerkt was. Als je géén roze tegenkomt in je Star Wars-set, is de ontwerper misschien op dieet.