Wist je dat Insomniac dit Spider-Man moment moest verdienen?

Article
zondag, 22 oktober 2023 om 15:00
marvels spider man 2 gameplayf1684998846
Insomniac Games heeft duidelijk een bepaalde creatieve vrijheid als het om Spider-Man gaat. Er zijn verhaalelementen die je niet of nauwelijks ziet in de meeste Spider-Man continuïteiten. Maar wist je dat er een plotpunt in de games van Insomniac zit dat Marvel eerst helemaal niet zag zitten?
Dit artikel bevat géén spoilers voor Marvel’s Spider-Man 2 of Spider-Man: Miles Morales. Maar als je de eerste game nog niet hebt uitgespeeld is het raadzaam om nu om te keren. Er worden ook elementen van de Spider-Verse films en No Way Home besproken.
Er zijn veel versies van het Spider-Man verhaal en veel daarvan komen in grote lijnen overeen. Peter Parker wordt gebeten door een radioactieve spin en krijgt spinnenkrachten. Die gebruikt hij in eerste instantie voor zijn eigen gewin, totdat Uncle Ben vermoord wordt door iemand die Peter eerder had kunnen stoppen. “With great power there must also come great responsibility” enzovoort, etcetera, je kent het wel.
Dat verhaal is vaak herverteld, met de nodige verschillen. Spider-Man kan bijvoorbeeld Spider-Woman zijn, of geen Peter Parker heten. Maar er is altijd iemand die de rol van Uncle Ben vervult, er is meestal een MJ, een J. Jonah Jameson en ga zo maar door.
Er zijn dus dingen die eigenlijk altijd gebeuren, canon events, om in Spider-Verse termen te spreken. Maar er zijn net zo goed dingen die eigenlijk bijna nooit gebeuren. Als je zoiets dan wil verwerken in jouw versie van het verhaal, kan het gebeuren dat je tegengas krijgt.
marvels spider man 2f1696319930

Een licentie is geen vrijbrief

Dat tegengas kreeg Insomniac ook. Als je de game hebt gespeeld, heb je waarschijnlijk wat dingen gezien die niet helemaal overeenkomen met het gebruikelijke verhaal. MJ is bijvoorbeeld journalist, in plaats van model of actrice. Doc Ock ontstaat in deze game pas als Peter al jaren Spider-Man is, terwijl hij meestal één van de eerste schurken is waar Peter mee te maken krijgt. Dat soort dingen kon niet zonder goedkeuring van Marvel.
Er was alleen één element waar Marvel het helemaal niet mee eens was: de dood van Aunt May. Het hele Uncle Ben-voorval gebeurt ver voor de gebeurtenissen van de game, maar toch moet Peter weer een vervelende keuze maken tussen power en responsibility, wanneer hij Aunt May moet laten sterven om de hele stad te redden. Het is een emotioneel moment, waar Marvel niets van moest weten.
Want in tegenstelling tot de dood van Uncle Ben is het overlijden van Aunt May beslist geen canon event. Het is hier en daar voorgekomen in stripverhalen, maar het is zeldzaam en wordt vaak teruggedraaid. De cynicus noemt het misschien een trucje om de verkoopcijfers van Spider-Man comics een boost te geven.

Marvel’s Spider-Man moest de dood van Aunt May verdienen

In eerste instantie verbood Marvel dan ook dat Aunt May zou sterven in de game, zo vertelde Yuri Lowenthal (Peter Parker/Spider-Man) ooit in een interview. De scène was toen Marvel het veto gaf al opgenomen: dat soort zaken gebeurt meestal relatief vroeg in het ontwikkelingsproces van een game. Dat het veto zo vroeg kwam was een geluk bij een ongeluk, want dat gaf Insomniac de gelegenheid om de dood van Aunt May alsnog te verdienen.
Want hoewel er maanden overheen gingen, kreeg Insomniac uiteindelijk te horen dat Aunt May toch mocht sterven. In die maanden zullen er ongetwijfeld meters zijn gemaakt met de ontwikkeling van de game, waardoor Marvel de keuze misschien beter begreep of überhaupt meer vertrouwen kreeg in de game. Er kan natuurlijk ook iets zijn herschreven op een manier die meer waardering voor het besluit creëerde bij Marvel.
Opmerkelijk is natuurlijk dat het daarna niet lang meer heeft geduurd voordat er een tweede Aunt May stierf in Spider-Man: No Way Home. Kon dat alleen gebeuren dankzij de goede ontvangst van Insomniacs Spider-Man? Dat zullen we misschien nooit weten, maar het is natuurlijk wel interessant dat de dood van Aunt May ooit iets was dat af en toe gebeurde in comic books, maar nadat Insomniac het deed ineens heel snel in de best verdienende film van 2021 zat.

Populair Nieuws

Laatste Reacties