Room of Depression: videogame simuleert meisje met depressie

Article
zondag, 10 maart 2024 om 13:00
room of depressionf1709812635
Sinds eind januari is de simulatiegame Room of Depression te downloaden. De game simuleert een meisje, genaamd Moon, dat depressief is. Hoe is het om depressief te zijn? Dat probeert ontwikkelaar IndieArk over te brengen op de speler.
In de game, die ongeveer twee uur in beslag neemt, kruip je als speler in de huid van Moon. Een jonge dame die een kantoorbaan heeft, maar lijdt aan een depressie. Al snel kom je erachter waar deze depressie vandaan komt.

In 20 hoofdstukken word je meegenomen in het brein van Moon. Als mensen bijvoorbeeld vragen hoe het met haar gaat, zal ze goed antwoorden en is het een hele opgave om op die manier te reageren. Het gaat alles behalve goed met haar. Ze is mentaal ziek. Room of Depression probeert aan spelers duidelijk te maken hoe zwaar zo’n ziekte is. Of het nu gaat om naar kantoor gaan, opstaan, een simpele taak uitvoeren; alles kost moeite.

Een helpende hand

Waar een normaal mens niet eens zou nadenken over bepaalde dingen in het leven, doet Moon dat wel. En is elke kleine handeling veel, maar dan ook veel te veel. Het is duidelijk dat ontwikkelaar IndieArk mensen wil laten inzien hoe zwaar het is om aan depressie te lijden. Want het is duidelijk niet aan de buitenkant te zien aan mensen.
Depressieve mensen houden een heel gevecht van binnen, maar kunnen aan de buitenkant overkomen als ieder ander. Daarmee zet Room of Depression aan het denken. Hoe kunnen wij als buitenstaanders helpen? Kennen we misschien iemand uit onze omgeving die lijdt aan een depressie?
Als gamer vraag je je ondertussen af wat er nog meer gaat gebeuren in de game. Is het enkel een kwestie van voorschotelen hoe heftig het allemaal is voor Moon of komt er ook een einde aan? Niet aan haar leven, maar aan de negatieve gedachtes die ze voortdurend heeft. Oftewel, is er licht aan het einde van de tunnel? Want dat laatste zou natuurlijk weer hoopgevend kunnen zijn voor mensen met een depressie.
Om daar achter te komen, kun je de game nu zelf spelen. De game is uitgebracht op meerdere platformen. Zo is de game bijvoorbeeld voor iets minder dan een tientje te koop voor Xbox Series X/S, maar ook te downloaden voor Switch, smartphones en PC.

Populair Nieuws