Windows 9: alle geruchten op een rij

Article
dinsdag, 30 september 2014 om 16:16
xgn google image
Voor Microsoft is het vandaag tijd voor een feestje, want in San Fransisco wordt een speciaal evenement gehouden waar Microsoft het nieuwe Windows 9 officieel uit de doeken zal doen. Er zijn al aardig wat geruchten naar buiten gekomen over het nieuwe besturingssysteem en die zetten we voor je op een rijtje.
Windows 9 is ondertussen een van de slechtst bewaarde geheimen uit de geschiedenis van Microsoft. Zo lekten er al meerdere video's uit en bleef het evenement niet eens geheim. Gelukkig maar, want dan hebben wij wat om over te speculeren.

Windows 9 voor (bijna) niks

Verschillende websites melden dat Windows 9 gratis beschikbaar zal zijn voor gebruikers van Windows 8. Zo meldt de Indonesische website Detik dat er een gratis update beschikbaar komt voor Windows 8-gebruikers, maar ligt dit volgens het Duitse WinFure anders. De techblog beweert namelijk dat alle gebruikers van Windos 8.1 de update gratis krijgen en dat anderen de stap naar 9 voor 30 dollar kunnen maken.
Andere geruchten laten weten dat Windows 9 gratis zal zijn, aangezien Microsoft niet tevreden was over de start van Windows 8. Deze verkocht erg slecht, dus zal dit nieuwe besturingssysteem gratis moeten worden om direct een grote install base te creëren. Gratis dus, maar daar zit wel een keerzijde aan: het is een uitgeklede versie die je tegen betaling kunt uitbreiden.

Herstart van het Start Menu

Veel gebruikers van Windows 8 misten de traditionele Start-knop, maar die komt nu terug. Dit is eigenlijk geen gerucht meer, want de optie werd eerder al getoond tijdens de Build 2014 keynote en is zelfs in actie te zien in bovenstaande video. De knop werd bij Windows 8 vervangen voor een link naar het Metro-menu, waar je middels grote vlakken de apps bediende. In de laatste update van Windows 8 werd het menu wel teruggebracht, maar wordt nu nog beter.
Het Start Menu ziet er namelijk iets anders uit dan je gewend bent. Zo zullen de apps in het menu te plaatsen zijn als een snelkoppeling. Het lijkt een beetje op de Widgets die sinds Windows Vista ingesteld kunnen worden. Net zoals dat al bij het Xbox-menu kan, kun je dus snelkoppelingen maken naar mappen, programma's of handige accessoires zoals een rekenmachine of het weerbericht.

Spraakassistent Cortana

Windows 9 zou een spraakassistent krijgen genaamd Cortana, die ook al te vinden is op Windows Phones. Het Duitse WinFure ontdekte hier aanwijzingen voor in de technical preview van het besturingssysteem. Eerdere geruchten wezen al op de toevoeging van Cortana, dus de kans is erg groot dat we straks tegen onze computer kunnen praten om dingen te laten gebeuren.
En ja, Cortana is ook de naam van die hologram-chick in Halo. Laat dat nou net een gameserie zijn die Microsoft ook heeft uitgebracht. Spraakbesturing wordt steeds populairder, mede door Siri van Apple en Kinect van Xbox. De techniek van Kinect zou dus gebruikt kunnen worden voor Cortana op Windows 9.

Notificaties en Multi-Desktop

Naast de vele geruchten die iedereen gewoon uit z’n duim zou kunnen zuigen, hebben we hard bewijs in de vorm van video’s gekregen. Hierin zien we de nieuwe functie Multi-Desktop, waarin je een virtual desktop kunt gebruiken om zo makkelijker te schakelen tussen apps. In de video hieronder is te zien hoe het werkt.
Een andere vernieuwing in Windows 9 zien we in de tweede video hierboven: de notification center. Je krijgt namelijk berichten op je bureaublad, maar deze werden voorheen nooit opgeslagen op een centrale plek. Dit lijkt nu wel te gaan gebeuren, zodat je je oude berichtjes nog even kunt nalopen. Handig!

Wanneer komt Windows 9?

Dat zullen we hopelijk vandaag te horen krijgen, maar er zijn al speculaties op los te laten. Eerdere berichten meldden al dat er een bèta aan zit te komen, die rond deze week zou moeten lanceren. Eén en één is twee: deze wordt op het evenement geopent, natuurlijk.
Een werkelijke release van Windows 9 zal waarschijnlijk halfverwege of misschien wel eind volgend jaar zijn. Dit is af te leiden uit uitgelekte documenten die aangeven dat er een Preview Versie in Q2-Q3 van 2015 aankomt. Dit kan dus betekenen dat die versie dus pas in september verschijnt en de uiteindelijke Windows 9 pas rond kerst in de winkel ligt.
Het kan nog alle kanten op: als we naar de patronen kijken wanneer voorgaande Windows-versies zijn aangekondigd en zijn uitgebracht, kan het ook zomaar eens begin volgend jaar zijn. Vandaag horen we hopelijk meer over de datum, maar we moeten in ieder geval nog even wachten.

Populair Nieuws