Windows 10: geruchten en feiten

Article
donderdag, 02 oktober 2014 om 13:41
xgn google image
Windows 10 is onthuld en kan nu getest worden. Voordat het zover was waren er al tal van geruchten die veel info over Windows 10 gaven, maar hoeveel zijn er nou werkelijk uitgekomen? We zoeken het even uit.

"Nieuwe Windows gratis voor gebruikers Windows 8"

Verschillende bronnen gaven aan dat Windows 10 gratis zal zijn voor mensen die Windows 8.1 al hebben. Ook werd er gesproken over een voordelige upgrade voor 30 dollar voor mensen die 8.1 niet hadden. Uit weer een andere hoek kwam het bericht dat de nieuwe Windows sowieso gratis gaat worden, maar het een uitgeklede versie wordt. Deze versie zou tegen betaling uitgebreid kunnen worden.

Waarheid?

Tijdens de onthulling van Windows 10 wilde Microsoft niet ingaan op deze geruchten. Een prijs wilde het bedrijf ook nog niet noemen, dus het is nog maar de vraag hoeveel we moeten gaan lappen. De preview, die nu voor iedereen beschikbaar is, is wel gratis en kun je downloaden via de website van Microsoft.

"Het startmenu keert terug in Windows 10"

In uitgelekte beelden was te zien hoe het startmenu, dat in Windows 8 afwezig was (tot de update naar 8.1 dan), weer in ere herstelt zou worden en het een en ander aangepast zijn. Zo zou je snelkoppelingen van apps in het menu kunnen maken en vervangt het menu het Metro-scherm.

Waarheid?

Ja, het menu uit de oudere Windows is terug! En hoe: naast de knoppen die je al gewend bent (‘afsluiten’, ‘documenten’, ga zo maar door) krijgt het nieuwe menu nu snelkoppelingen naar apps. Deze zullen dus makkelijk te bereiken zijn, zonder dat je een hele waslijst hoeft te doorzoeken.
Ook zal er een zoekfunctie in het menu komen, waar je kunt zoeken naar bestanden op je PC, maar ook op het internet. Dit was al het geval bij Windows 8.1, maar wordt verbeterd. De vraag is dan wel wat dit met je privacy doet (aangezien we het daar nog niet genoeg over hebben gehad dit jaar); alles wat jij intypt in die balk, ziet Microsoft, ook al wilde je iets op je eigen pc opzoeken.

"Windows 10 bevat zoekhulpje Cortana"

Het zoeksysteem Cortana is al aanwezig op de smartphones van Windows en zou met het nieuwe besturingssysteem ook naar de pc komen. Je kunt Cortana vragen om dingen voor je te onthouden of op te zoeken. Dit kan door te typen, maar ook door er tegen te praten.

Waarheid?

Ja, ook dit gerucht blijkt te kloppen. Hoewel de technische preview Cortana nog niet bevat, zal het systeem wel in de uiteindelijk versie komen. Tijdens de onthulling van Windows werd er ook nog geen directe aandacht aan besteed, maar kregen we wel de nieuwe zoekbalk in het startmenu te zien. Dit is een opstapje naar Cortana, aangezien deze balk al op slimme wijze voor je zoekt.
Cortana zal dus net als op Windows Phones hulp bieden op je pc. Zo kun je het systeem vragen om iets voor je op te zoeken, maar ook om dingen voor je op te slaan of te openen. Cortana wordt ondersteund door Bing, de zoekmachine van Microsoft.

"Multitasken makkelijker in Windows 10"

In dezelfde uitgelekte beelden kregen we te zien dat Windows 10 een Multi-Desktop systeem gaat krijgen. Hiermee kun je makkelijk schakelen tussen verschillende bureaubladen en apps.

Waarheid?

Er is inderdaad een functie om tussen bureaubladen te schakelen. Je kunt namelijk verschillende opstellingen maken op je bureaublad en hier snel tussen schakelen met de Multi-Desktop optie. Ook het indelen is nu makkelijker door de vernieuwde snap-functie, waarmee je programma’s tegelijk in beeld hebt. Deel je scherm bijvoorbeeld voor de helft in met Word en die andere helft met je internetbrowser.
Ook de apps werken nu makkelijker. Zoals Windows 8 kent Windows 10 weer apps, maar ze worden iets anders gebruikt. In de vorige versie van Windows draaiden de apps namelijk op volledig scherm, waardoor je steeds uitgebreid moest schakelen tussen je bureaublad en apps. Nu draaien deze in een kleiner venster, zodat je deze kunt minimaliseren of via de snap-functie kunt gebruiken. Geen volledig scherm meer, als je dat niet wilt!

"Windows 10 komt begin volgend jaar"

Over de releasedatum werd ook al veel gespeculeerd. Zo zou de nieuwe Windows begin volgend jaar in de winkels moeten liggen, maar kan het volgens andere geruchten ook zomaar kerst 2015 worden.

Waarheid?

Zo te zien niet. Microsoft zei: 'later volgend jaar.' Een release in de eerste maanden van volgend jaar zit er dus (zeer waarschijnlijk) niet in. Gisteren is de Technical Preview online gegaan waar iedereen commentaar op mag leveren. Deze feedback zal verwerkt worden in de uiteindelijke versie, waardoor het nog wel even duurt voordat het OS af is.
Tegelijk met de preview gaf Microsoft aan dat er volgend jaar een previewversie verschijnt voor de consumenten die niet zoveel verstand hebben van computers. De huidige preview is uitgebracht voor IT-pro's die weten waar zij mee bezig zijn. Aangezien er dus nóg een preview komt, gaat Windows 10 (zeer hoogst waarschijnlijk) begin 2015 niet halen.