Vrouwen in MMORPG's: boy meets girl in-game

Article
donderdag, 02 oktober 2014 om 14:08
xgn google image
Vroeger was het MMORPG genre vooral een mannenwereld, maar tegenwoordig kom je steeds vaker vrouwelijke spelers tegen. Hoe is het eigenlijk om je als vrouw in zo'n mannenwereld te begeven? En wat vinden de mannen eigenlijk van al die vrouwen in MMORPG's?
Krijgen vrouwen in MMORPG's van mannen een 'speciale' behandeling? Wat voor effect heeft dit op de gameplay? Is het nou eigenlijk een voordeel of een nadeel om je als vrouw te profileren in een online game? XGN interviewde zowel mannelijke als vrouwelijke spelers van over de hele wereld en vroeg naar hun ervaring met het andere geslacht in hun favoriete MMORPG's.
Op de volgende pagina's lees je tien persoonlijke verhalen van vijf vrouwelijke en vijf mannelijke gamers, waarin zij vertellen over hun ervaringen met het andere geslacht in games als World of Warcraft en Aura Kingdom. Ook spraken we mannen en vrouwen die er bewust voor kiezen om zich voor te doen als de andere sekse. Zij vertellen over de opvallende verschillen die zij tijdens het spelen hebben gemerkt.
56806 4

Amy Tornstockings (22), Hongarije

Amy besteedt gemiddeld twintig tot dertig uur per week aan haar favoriete MMORPG: World of Warcraft. Omdat ze het leuk vindt via TeamSpeak met haar medespelers te praten, is het bekend dat ze een vrouw is. Ze heeft er dan ook nooit over nagedacht om met een mannelijk personage te spelen. Amy noemt haar ervaringen met mannen in het spel over het algemeen negatief, met één geval in het bijzonder:
Een jaar geleden ontmoette ze via World of Warcraft een jongen die in dezelfde guild zat als zij. "We werden al snel vrienden en speelden heel vaak samen. Hij was heel aardig, gaf me altijd spullen en hielp me altijd met alles. Hij bood me ook weleens spullen aan die echt geld hadden gekost, maar die heb ik altijd vriendelijk afgeslagen."
Amy en haar nieuwe in-game vriend leren elkaar al snel beter kennen en besluiten dat ze elkaar wel eens in het echt willen ontmoeten. "We hebben twee of drie dates gehad en dat was heel erg leuk, totdat we een keer bij hem thuis afspraken. Daar kwam ik erachter dat hij over heel veel dingen die hij me over zijn leven had verteld gelogen had. Ik schrok daarvan en besloot onze relatie af te breken,maar dat vatte hij niet goed op."
De jongen die eens zo aardig voor haar was, veranderde plotseling in haar grootste vijand. Hij stalkte haar zowel binnen als buiten het spel en dreigde via Facebook haar zelfs te vermoorden. Ondanks dat Amy hem in-game blokkeerde, was het voor hem toch mogelijk om via bepaalde opties erachter te komen waar ze zich bevond. Hij achtervolgde haar en doodde haar personage bij elke gelegenheid die hij kreeg.
Een jaar lang had Amy last van haar stalker en ze is pas sinds een paar maanden eindelijk van hem af. "Het ziet ernaar uit dat hij iets anders gevonden heeft om zijn tijd mee te verdoen," vertelt ze. Maar het afgelopen jaar heeft ze veel schade opgelopen. Het kostte het haar meer dan honderd euro om van servers te wisselen om van hem af te komen, maar dat hielp niet. Zelfs nadat ze al haar personages met al haar spullen had verwijderd, wist hij haar telkens opnieuw te vinden.

56808 3

Moran Carasso (19), Israël

Moran bevindt zich op het moment in het Israëlische leger, waar hij aan zijn dienstplicht voldoet. Dat neemt echter niet weg dat hij in de weekenden dat hij naar huis mag zoveel mogelijk MMORPG's speelt. Dat zijn dan met name Free To Play spellen als Dragon's Prophet en Fiesta. Voordat Moran het leger in moest, gamede hij gemiddeld vijf tot tien uur per dag.
Vrouwen in MMORPG's zijn een van Morans favoriete bezigheden als hij aan het gamen is. Hij geeft meteen toe dat hij vrouwen inderdaad anders behandelt dan mannen. "Ik vind het leuk om met vrouwelijke spelers te flirten. In een spel doe je dat vooral door ze te helpen een beter level te worden of door ze spullen te geven. Meestal doe ik dat dan ook omdat ik met ze wil flirten. Heel soms doe ik het omdat ik het meisje oprecht heel erg aardig vind en we gewoon goede vrienden zijn."
Moran voegt zijn vrouwelijke medespelers graag toe op Skype en probeert ze vaak achter de webcam te krijgen. Hier heeft hij overigens geen verdere bedoelingen bij. "Ik vind het gewoon leuk om te weten hoe de meisjes waarmee ik game eruit zien. Foto's kun je faken, dus ik zie ze liever op de webcam."
Moran denkt dat mannelijke gamers vrouwen in MMORPG's vaak als 'prinsesjes' behandelen omdat ze daar in het echte leven te onzeker voor zijn. "Omdat ze in real-life geen meisjes durven aan te spreken, flirten ze in-game met ze. Dat doen ze dan door middel van het geven van spullen of het helpen met het behalen van een hoger level." Vroeger was dit ook voor hem een reden, maar sinds zijn verbroken relatie zoekt hij niet meer op serieuze wijze naar liefde in een game. "Ik flirt nu alleen nog maar voor de grap. Gewoon, omdat het leuk is."

56809 1

Doris Bong (24), Maleisië

Doris speelt gemiddeld achttien uur per week de Free To Play MMORPG Aura Kingdom. Ze is over het algemeen vrij positief over de manier waarop ze als vrouw wordt behandeld in het spel. "Een vrouw zijn is in Aura Kingdom soms best handig. Vooral guilds en party's zijn vaak blij met je gezelschap."
De mannen die weten dat Doris een vrouw is, staan volgens haar altijd paraat om haar te helpen. "Als ik om hulp vraag, krijg ik die eigenlijk altijd wel. Als ik om geld of items vroeg, gingen sommige mannen zelfs speciaal voor me op pad om de gewenste spullen voor me te verzamelen. En wie ben ik om die gratis spullen dan af te wijzen?"
Volgens Doris is het vooral een voordeel om een vrouw te zijn in games als Aura Kingdom. "Iedereen is altijd bereid je te helpen en je krijgt vaak items toegestopt zonder dat je daar om hebt gevraagd. Je wordt wel degelijk anders behandeld dan andere mannen. Het lijkt soms wel alsof het een wonder is dat je een vrouw bent, alsof ze er nog nooit eentje in hun leven hebben gezien."
Hoewel haar ervaringen met mannen in games dus overwegend positief zijn, heeft Doris ook haar portie negatieve aandacht gehad. Dit was vooral in MMORPG's die ze voor Aura Kingdom speelde. "Sommige mannen hadden het lef om naaktfoto's te vragen, of vroegen of ik voor ze wilde strippen op de webcam. Als ik ze dan afwees, boden een paar mannen zelfs aan om ervoor te betalen!"

56810 11

Michael Chow (33), Hawaii

Michael is al sinds 2004 trouw lid van World of Warcraft en speelde het door de jaren heen gemiddeld 28 uur per week. Hoewel hij binnenkort de handdoek in de ring gooit, barst hij van de herinneringen aan de interactie tussen mannen en vrouwen in de game. Wat hem extra bijzonder maakt, is het feit dat hij zich een jaar lang voordeed als een vrouw.
Michael hield zijn medespelers een jaar lang voor de gek voor een sociaal experiment dat onderdeel was van de masterscriptie van een goede vriendin. Hij noemt zijn tijd als vrouwelijke speler een eye opener. "Ik zag World of Warcraft en haar mensen plots vanuit een heel ander perspectief. De speelervaring die ik als een vrouw had was heel verschillend van mijn tijd als een mannelijke speler."
Tot zijn grote verrassing vielen veel mannen als een blok voor Michaels vrouwelijke alterego. "Mannen kwamen steeds vaker naar me toe met de mededeling dat ze een crush op me hadden. Dat vond ik vervelend, want ik deed juist mijn uiterste best om dat soort gevoelens bij niemand uit te lokken. Ik heb iedereen altijd zo respectvol mogelijk laten weten dat ik niet naar een relatie op zoek was."
Spelers die Michael met dure cadeautjes overspoelden, gingen er vaak vanuit dat ze nu goede vrienden waren en dus recht hadden op al zijn aandacht. Op momenten dat hij zijn afstand bewaarde, resulteerde dit vaak in het einde van een vriendschap. "Deze ervaring opende echt mijn ogen, want ik zag mezelf terug in die mannen. Ook ik hield ervan om meisjes te verwennen en kon er soms kwaad om worden als ik vervolgens er niets voor terug kreeg."
"Ik merkte toen pas hoe normaal het voor vrouwen in MMORPG's is om overspoeld te worden met cadeautjes en snap nu waarom ze er meestal afstandelijk op reageren. Bewust of onbewust, mannen verwachten uiteindelijk toch dat je dan extra lief voor ze bent omdat ze je dingen geven en behulpzaam zijn, ondanks dat je daar niet om hebt gevraagd."
Niemand verdacht Michael er ooit van dat hij stiekem een man was. Daarbij moet wel gezegd worden dat in de tijd van zijn experiment het nog niet zeer gebruikelijk was om buiten het spel om contact met elkaar te zoeken via Facebook of Skype. Tot op de dag van vandaag weet niemand van de vrienden die hij in zijn periode als vrouw heeft gemaakt dat hij eigenlijk een man is. "Het is mijn grootste geheim."

56811 10

Victoria Ford (16), Verenigde Staten

Victoria speelt World of Warcraft, gemiddeld twintig uur per week. Omdat ze te vaak te maken krijgt met mannen die haar lastig vallen met seksuele grappen of seksistische beledigingen, heeft ze ervoor gekozen om haar geslacht zoveel mogelijk geheim te houden. "Ik laat over het algemeen aan niemand weten dat ik een vrouw ben, tenzij het toevallig ter sprake komt bij iemand die ik al minstens een paar weken ken. Ik heb het gevoel dat ik zo serieuzer word genomen."
Mannen die erachter komen dat Victoria een vrouw is, hebben haar al meerdere malen lastig gevallen. "Zodra iemand weet dat ik een vrouw ben, krijg ik vaak vragen als 'Zie je er lekker uit?' Ik hielp ooit een vriend tijdens een raid. Toen een van de spelers er na afloop achter kwam dat ik een vrouw was, vroeg hij of ik snapchat had en of ik hem naaktfoto's wilde sturen. Dat laatste is me overigens wel vaker gevraagd."
Victoria ziet het absoluut niet als een voordeel om een vrouw te zijn in World of Warcraft. "Je hebt constant te maken met idioten die hun best doen je zo ongemakkelijk mogelijk te laten voelen. Ze vallen je op alle mogelijke manieren lastig en denken dat ze dat recht hebben omdat je in 'hun wereldje' bent en er dus om vraagt. Bovendien heb ik het idee dat ik op mijn mannelijke avatars veel serieuzer genomen word."
Het feit dat ze het gevoel heeft haar geslacht te moeten verbergen om normaal te kunnen spelen, heeft voor Victoria soms negatieve invloed op de gameplay. "In je eentje PvE (Player vs. Environment) spelen of meedoen aan willekeurige raids zijn nog altijd heel erg leuk. Maar sociale dingen, zoals rondhangen in grote steden, het lezen van de trade chat of het betreden van een nieuwe guild zijn minder leuk omdat ik niet honderd procent mezelf kan zijn."

56812 1

Ralph Beentjes (23), Nederland

Onze eigen XGN'er Ralph speelt ook World of Warcraft, gemiddeld tien tot vijftien uur per week. Volgens hem valt het allemaal wel mee met dat gedoe rondom vrouwen in MMORPG's. "In MMO's is het sowieso heel lastig om mannen van vrouwen te onderscheiden, tenzij iemand het specifiek vermeldt. Ik kom dan ook niet veel gevallen tegen waar vrouwen anders behandeld worden dan mannen."
Voor Ralph maakt het niet uit of je man of vrouw bent. Hij helpt iedereen graag, al geeft hij uit principe geen in-game geld aan anderen. "Ik probeer zoveel mogelijk mensen te helpen als ze iets aan een game niet snappen. Ik denk dat je in een MMORPG sowieso een beetje verplicht bent om anderen op weg te helpen. Dat doe ik dan ook, ongeacht of iemand man of vrouw is."
Ralph komt zelf overigens bijna nooit vrouwen tegen in World of Warcraft. Net als de meeste andere mannen, gaat hij er van uit dat veel vrouwelijke avatars in het spel gewoon door mannen worden gespeeld. "Alleen in guilds waar mensen elkaar langere tijd kennen kom je af en toe vrouwelijke spelers tegen waar je echt van weet dat het vrouwen zijn. Dat komt dan gewoon naar voren in gesprekken over het alledaagse leven."
Hoewel er voor Ralph dus weinig verschil zit tussen mannelijke of vrouwelijke spelers, laat hij wel weten dan ook nooit een langdurig gesprek met een vrouwelijke speler te hebben gevoerd. In-game vriendinnetjes, daar doet hij ook niet aan. Het vooroordeel dat vrouwen in MMORPG's vaak meer bezig zijn met dit soort role play dan met het daadwerkelijke spel, slaat hij uit de wind. "Ik denk dat er net zoveel vrouwen zijn die gewoon de beste gear willen verzamelen en op het hoogste niveau willen meedraaien."

56813 5

Firesparx Zorz (24), Brazilië

Firesparx, die haar echte naam liever geheim houdt, zit dagelijks gemiddeld zes uur achter haar favoriete MMORPG Aura Kingdom. In haar tienerjaren had ze een vrij naïeve houding tegenover het internet en gaf ze vaak te veel persoonlijke informatie over zichzelf weg. Nadat ze hierdoor een paar keer in hele ongemakkelijke situaties terecht kwam, besloot ze haar geslacht voortaan zoveel mogelijk te verbergen.
Firesparx kreeg in het verleden veel te maken met mannen die van alles over haar wilden weten. "Ik ben ooit weggegaan bij een guild omdat de leider maar met me bleef flirten ondanks dat ik een vriendje heb. Toen ik naar een nieuwe guild ging en ze op mijn profiel zagen dat ik een vrouw was, wilde iedereen me op Facebook toevoegen. Ze vroegen om foto's en noemden me 'Chica Latina' omdat ik uit Brazilië kom. Ik heb de guild vrij snel weer verlaten."
Firesparx merkt ook dat mannen je eigenlijk altijd wel willen helpen als je een vrouw bent. Ook zij werd vaak overspoeld met dure cadeautjes. "Dit is een van de voornaamste redenen dat ik mijn geslacht nu geheim houd. Ik hou er niet van om een voorkeursbehandeling te krijgen. Al helemaal niet als ze er informatie over mijn real-life voor terug willen."
Vrouw zijn in een MMORPG kan volgens Firesparx als een groot voordeel uitpakken als je open staat voor alles wat daarbij komt kijken. "Ik ken een meisje dat een avatar heeft met een enorm vermogen, dat ze volledig heeft opgebouwd met cadeaus van mannen. Aura Kingdom is een duur spel en wordt door veel jonge rijke jongens gespeeld. Voor hen is het waarschijnlijk een goede deal om verwend te worden met de aandacht van meisjes in ruil voor... geld."

56823 5

Brenan van Brunschot (25), Canada

Brenan, die minstens twintig uur per week World of Warcraft speelt, maakte ooit een vrouwelijke avatar aan om deze na een tijd aan een vriendin te schenken. In de tijd die hij besteedde om de avatar naar het hoogste level te brengen, ontdekte hij dat het spelen van een vrouwelijk personage eigenlijk best leuk is. Sindsdien speelt hij regelmatig een vrouw.
"In het begin, toen ik die avatar voor die vriendin aan het levelen was, riep ik eigenlijk altijd meteen dat ik eigenlijk een man was om ongemakkelijkheden te voorkomen," vertelt Brenan. Sinds hij aan een vrouwelijk personage is gewend, laat hij iedereen gewoon denken wat ze willen. "Als iemand het specifiek aan me vraagt, vertel ik wel dat ik een man ben."
Het valt Brenan op dat hij op zijn vrouwelijke avatar veel vaker werd aangesproken dan eerst. Niet alleen door mannen, maar ook door vrouwen. "Dat vreemden zomaar een gesprek met je beginnen gebeurt niet vaak in World of Warcraft, maar met een vrouwelijk personage gebeurt het zeker wel vaker dan normaal!"
Op momenten dat Brenan een mannelijk personage speelt, is hij niet snel van zijn à propos als hij een vrouw tegenkomt. "Ik ben niet iemand die dan roept: Oh, daar loopt een echte vrouw! Die moet ik overspoelen met cadeautjes. Maar je zou wel kunnen zeggen dat ik ridderlijk gedrag vertoon. Ik kan er niet tegen als andere mannen seksistische opmerkingen naar een vrouw maken. Er zijn er al zo weinig in het spel, dus waarom zou je die kleine hoeveelheid dan wegjagen?"

56824 7

Veneranda Novi (24), Indonesië

Veneranda speelt al zeven jaar allerlei soorten MMORPG's, maar stopt tegenwoordig al haar vrije tijd in Aura Kingdom. Ze voelt zich met mannelijke avatars niet comfortabel dus speelt altijd een vrouw en komt daar openlijk voor uit. Voor haar komen daar zowel voordelen als nadelen bij kijken.
"Een party vinden gaat een stuk makkelijker als vrouw. Ik vraag me af waarom dat zoveel leuker is, maar het werkt wel. Soms roept de party leider wel eens 'We zoeken mensen voor een raid, we hebben een vrouw in ons midden!' en dan willen er opeens een heleboel meedoen, terwijl hij op andere momenten als hij dat niet roept veelal wordt genegeerd," vertelt ze. Ook vrienden maken gaat als vrouw voor haar heel makkelijk.
Veneranda vindt het helemaal niet erg om een vrouw te zijn in games. "Ik denk dat vrouwelijke gamers over het algemeen beter worden behandeld. Ze hebben een bepaalde charme en zijn wat aardiger tegen andere spelers. Ze maken meer grapjes en praten vaker in de chat. Bovendien wordt er op vrouwen meer gereageerd als ze iets zeggen."
Soms krijgt ze ook met vervelende mannen te maken die haar met rare vragen bestoken in de privéchat. "Ik krijg wel eens berichten als 'Hoe gaat het met je, schoonheid? Hoe zie je er vandaag uit? Wat heb je allemaal aan? Er is me ook weleens gevraagd of ik iemands vriendinnetje wil zijn, maar daar ga ik niet op in want ik heb een vriend."

56829 3

Zyn Kaze, Singapore

Zyn, die zowel zijn echte naam als leeftijd liever voor zichzelf houdt, is ook dagelijks te vinden op Aura Kingdom. Zyn vindt het hartstikke leuk om met vrouwen om te gaan in het spel. "Gamen met vrouwen is altijd leuk! Ze hebben meestal een positieve houding tijdens het spelen, dat maakt het leuker."
Mannen die vrouwen openlijk lastigvallen komt hij niet vaak tegen, maar flirten ziet hij overal gebeuren. "Waarschijnlijk doen mannen dit om een nauwe band met vrouwen te scheppen?" Zelf behandelt hij vrouwen niet bewust op een andere manier. "Ik ben misschien wel wat zachter tegen ze, maar in principe vind ik dat iedereen een gelijke behandeling verdient."
Vijf jaar geleden kwam Zyn in een andere spel een speler tegen waar hij al snel bevriend mee raakte. "We speelden super veel samen en werden hele goede vrienden. Ik noemde hem altijd 'Bro' of 'Dude'. Omdat hij een mannelijke avatar had ging ik er gewoon van uit dat het een jongen was. Maar na een jaar vertelde ze plots dat ze een vrouw was die een mannelijk personage speelde. Ik was echt in shock!"
Na deze grote onthulling kregen de twee al snel gevoelens voor elkaar. "Een meeting in real-life staat nog op de planning, maar de laatste tijd zijn we allebei een beetje te druk om dat te realiseren. Ik hoop dat ik haar ooit nog eens in het echt zal ontmoeten."