Windows 10 Creators Update features - Game Mode en Paint 3D

  Vanaf 11 april zullen alle gebruikers van Windows 10 een update kunnen downloaden, die behoorlijk wat veranderingen doorvoert. Hieronder kun je een handig overzicht vinden met de belangrijkste Windows 10 Creators Update features die deze update naar je computer gaat brengen.

  Om te beginnen is het handig om te weten dat de Windows 10 Creators Update gratis te downloaden zal zijn. Iedereen kan met de nieuwe functies aan de slag, zolang je maar Windows 10 op je computer hebt staan. Je hoeft je verder ook geen zorgen te maken over hoe de update geïnstalleerd wordt, want alles wordt automatisch voor je gedaan via een Windows Update.

  Als je niet kunt wachten totdat je computer vanzelf de update binnenhaalt, dan kun je ook handmatig op zoek naar de update. Daarvoor ga je via het Start-menu naar je instellingen door op het tandwieltje te klikken. Daar vind je de optie 'Bijwerken en beveiligen' en in dat menu kun je naar nieuwe updates zoeken. De Windows 10 Creators Update zal hier ook tussen komen te staan.

  Handige Windows 10 Creators Update features

  Een kleine nieuwe toevoeging is een nachtlampje, dat ervoor zorgt dat een PC minder blauw licht uitstraalt in de avond en 's nachts. Met deze optie geactiveerd is het makkelijker om in slaap te vallen na het gebruik van je computer. Dit is iets wat smartphones al een lange tijd doen en binnenkort kan het dus ook met Windows 10.

  Ook kun je dadelijk een Compact Overlay toevoegen, wat neerkomt op picture-in-picture, ofwel een kleiner beeldscherm in je normale beeldscherm. Met deze optie kun je op een makkelijke manier een klein venstertje in je beeldscherm aanbrengen, waarop je bijvoorbeeld een filmpje kunt kijken of een Skype gesprek kunt houden. Je hoeft zo niet de hele tijd te wisselen tussen twee schermen.

  Game Mode

  Met de Windows 10 Creators Update worden alle opties voor games verzameld in een handig menu. Als je naar de instellingen van je computer gaat, zul je daar na de update een knop vinden om alles omtrent games in te stellen. Dit is een verzameling van opties voor games die eerder al aanwezig waren, maar nu handig op één plek bij elkaar. Daarnaast is er ook een aparte Game Mode toegevoegd.

  Als je deze modus gebruikt kun je prioriteit geven aan de game die je aan het spelen bent. Je computer zal dan veel processor kracht en RAM besteden om de game zo snel mogelijk te laten spelen. Vooral een stabielere framerate zal het resultaat zijn van deze speciale modus. Games als Forza Horizon 3 zul je dan in volle glorie kunnen spelen.

  Gamers met iets minder geavanceerde computers kunnen deze modus goed gebruiken. Hun games zullen een stukje soepeler lopen als ze de Game Mode aanzetten. Deze toevoeging is ook erg handig als je bijvoorbeeld een chatprogramma open hebt staan of aan het streamen bent tijdens het spelen.

  Voorlopig zul je voor iedere game die je speelt apart de Game Mode moeten activeren. Als je op de Windows-knop en G drukt, haal je een menu omhoog waar je de modus aan kunt zetten. Microsoft heeft al laten weten in overleg te zijn met ontwikkelaars om het later ook mogelijk te maken om deze modus automatisch te gebruiken bij het spelen van nieuwe games.

  Het prioriteren van apps kun je trouwens ook doen buiten de Game Mode om. Apps die op de achtergrond draaien, maar die je niet aan het gebruiken bent, kun je daarmee op een laag pitje zetten zodat je meer focus kan leggen op de programma's die je wel gebruikt.

  Streamen met Beam

  De Windows 10 Creators Update zorgt onder meer voor een feilloze integratie van Beam. Beam is een streamingdienst zoals bijvoorbeeld Twitch. Dit programma wordt helemaal ingebouwd in het systeem, waardoor het met minder lag te gebruiken moet zijn dan concurrerende programma's. Ook Beam kun je vinden door tijdens het spelen van een game op de Windows-knop en G te drukken.

  Beam belooft meer interactie met zich mee te brengen. Zo kun je als streamer allerlei knoppen toevoegen om met de kijkers te kunnen communiceren. Sommige games kunnen zelfs aangepast worden door de kijker. Minecraft geeft kijkers van een stream bijvoorbeeld de mogelijkheid om vijanden in de game te laten verschijnen.

  Een Beam account kun je linken aan een Xbox Live account, waardoor je ook op de Xbox One Beam kunt gebruiken om te streamen. Een Beam account kun je gratis aanmaken op de website van de streamingdienst.

  Focus op 3D content

  Met de Windows 10 Creators Update wordt er een grotere focus gelegd op het creëren van 3D content. Zo kun je onder meer in PowerPoint 3D voorwerpen maken, maar de grootste toevoeging op dit niveau is Paint 3D.

  Met deze nieuwe versie van Paint kun je uit het niets 3D tekeningen maken. Eigenlijk kun je hiermee alles doen wat je ook met de originele Paint kunt, maar dan in een extra dimensie. Ook kun je me een druk op de knop 2D afbeeldingen omtoveren tot een 3D afbeelding. De creaties kun je meteen vanuit het programma met je sociale netwerk delen of door een 3D printer uit laten printen.

  Als je iets minder vertrouwen hebt in je eigen creatiemogelijkheden dan kun je ook Remix 3D gebruiken. Via Remix 3D kun je al bestaande kunstwerken downloaden en dan aanpassen om er zo je eigen draai aan te geven.

  PC Advisor

  Microsoft Edge wordt nog beter

  Als resultaat van de Windows 10 Creators Update zal Windows Edge ook een stukje beter worden. De webbrowser van Microsoft zal bijvoorbeeld meer extensies krijgen. Het aanbod is vooralsnog een beetje schaars, maar de komende update geeft ontwikkelaars toegang tot veel meer opties in de browser. Microsoft hoopt zo meer verschillende extensies naar de browser te trekken.

  Ook zorgt de update voor native ondersteuning voor WebVR. Met een virtual reality headset kun je zonder problemen VR-content bekijken die op internet wordt aangeboden. Je hebt hier dus geen aparte plug-in of iets dergelijks voor nodig.

  Naast VR brengt de update ook mixed reality ondersteuning met zich mee. Mixed reality is een samenvoeging van de echte en een virtuele wereld. Het is een mix van augmented reality en virtual reality. HP, Dell, Asus, Lenovo en Acer werken aan headsets die gebruikt kunnen worden met Windows 10 mixed reality. Ook de Microsoft HoloLens kan gebruikt worden zodra deze op de markt is.

  Een laatste toevoeging is om tabbladen als een groep op te slaan. Als je vaak veel tabbladen open hebt staan en daardoor wel eens het overzicht verliest, dan is dit een handige toevoeging. Bijvoorbeeld vijf tabbladen samen opslaan betekent dat je op een later moment die vijf tabbladen weer kunt open zetten zonder je browsergeschiedenis door te spitten.

  PC Advisor

  Betere beveiligingsopties

  De Windows 10 Creators Update voegt een Security Centre toe, waar alle beveiligingsopties voor je computer verzameld worden. Met duidelijke iconen en groene vinkjes kun je makkelijk zien wat allemaal wel en niet goed beveiligd is.

  Het fijne aan het nieuwe Security Centre is dat het werkt met alle beveiligingsprogramma's die er zijn. Je wordt dus niet geforceerd om Windows Defender te gebruiken voor dit overzicht. Je kunt je eigen beveiliging blijven gebruiken en toch het gemak van het overzicht hebben.

  Ook vind je bij de inlogopties een nieuwe optie terug. Je kunt je telefoon via Bluetooth verbinden met je computer. Als je wegloopt van je computer zal 30 seconden later de computer automatisch op slot gaan en gaat het scherm uit. Je kunt de PC alleen normaal blijven gebruiken als je telefoon binnen bereik is.

  Ten slotte krijgen ouders meer controle over de speeltijd van hun kinderen. Eerder was het al mogelijk om een limiet in te stellen voor het spelen van games op PC. Na de update krijgen ouders dezelfde opties voor de Xbox One. Als het limiet gepasseerd is, zal de Xbox One automatisch uitloggen. Je kunt per week ook precies terugkijken wat je kind gespeeld heeft op PC.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.