Wie is de betere Grindelwald volgens de redactie: Depp of Mikkelsen?

Article
zaterdag, 30 april 2022 om 13:00
De derde Fantastic Beasts film draait sinds kort in de Nederlandse bioscopen. In het nieuwe avontuur zijn een aantal veranderingen doorgevoerd, waarbij de grootste toch wel de rolwisseling van Grindelwald is. Waar in de vorige film Johnny Depp nog rondliep als de dark wizard, is hij in deel drie vervangen door Mads Mikkelsen. We vroegen aan de redactie welk van de twee acteurs nou de betere Grindelwald is.

Theo

Hoewel ik Mads Mikkelsen een geweldig acteur vind, moet ik bekennen dat zijn rol niet echt indruk op me heeft gemaakt. Echt vergelijken met Depp durf ik deze rol (nog) niet, gezien het script zelf niet echt om specifieke acties vanuit Mikkelsen vroeg. Hoe Depp dit gedaan zou hebben vraag ik me echt af. Ik neig er daarbij zelfs naar om te zeggen beter, gezien zijn performance in de vorige delen. Wel denk ik dat Mikkelsen veel potentie heeft laten zien om in de volgende Fantastic Beasts een hele nare man te zijn die wél die duistere indruk maakt en de rol van Depp doet verbleken.

Luuc

Fantastic Beasts 3 kent in mijn ogen slechts één lichtpuntje en dat is Mads Mikkelsen als Grindelwald. Hij speelt het personage compleet anders dan Johnny Depp en komt daardoor het beste van de gehele cast uit de verf. De psychopaat die schuilgaat achter het charmante gelaat viel bij mij enorm in de smaak in een anderzijds dieptrieste film.

Rox

Ik ben al fan van Mikkelsen sinds de release van Adam’s Apples in Nederland en dus voor zijn Hollywood-doorbraak. Toch vind ik Depp ook een goede acteur en behoor ik niet tot degenen die vinden dat hij weer hetzelfde doet, met zijn outfits, make-ups en personages. Toen ik hoorde dat Depp min of meer gecanceld was vond ik dit dan ook enorm zonde. Wie zou hem kunnen vervangen? Ineens werd het mijn favoriete acteur: Mikkelsen. Wild-enthousiast was ik vreemd genoeg niet.
Maar misschien kom dat meer omdat ik Mikkelsen beter uit de verf vind komen in de kleinere producties en ook van eigen bodem en niet zozeer in de Hollywood triple-A titels waar hij de laatste jaren toch ook veelvuldig voor kiest. Toen de film begon, miste ik Depp eigenlijk meteen. Mikkelsen ziet er nogal uit als zichzelf en ik vind dat ze best iets meer hadden mogen doen met het uiterlijk van Grindelwald. Misschien ook zo’n mega wit kapsel, of een snor .. of iets met het oog? Zo kennen we Mikkelsen immers al jaren.
Daar kom bij dat ik zijn acteerwerk ook niet heel briljant vond, ik had een beetje het gevoel te kijken naar een spin-off van zijn Hannibal rol. En toch, als ik er achteraf op terugkijk, denk ik: ja, Mikkelsen was beter. Want hij heeft het in zich om charmant, eng én aardig tegelijk te zijn en daarmee de perfecte schurk neer te zetten. Depp vond ik altijd tof, maar nooit eng, laat staan charmant. En de band met Dumbledore is denk ik geloofwaardiger bij Mikkelsen. Maar om eerlijk te zijn: het is lastig te beoordelen allemaal, want het script van de nieuwe Fantastic Beasts is nou niet bepaald om over naar huis te schrijven en dus is acteren dan misschien ook een tikkeltje lastiger…