Wie had de beste persconferentie: Microsoft of Sony?

Article
woensdag, 13 augustus 2014 om 00:38
xgn google image
Bij iedere grote gameconferentie kun je er niet omheen: enorme bedrijven die het publiek moeten verwonderen met nieuwe features en spraakmakende games. Vandaag deden giganten Microsoft en Sony hun best om onze monden wagenwijd open te laten vallen. Welk bedrijf deed dat het beste?
Het Amerikaanse Microsoft trapte vanmiddag af met haar persconferentie aan de Martinstraße. Na een trailer van Assassin's Creed: Unity sprak Phil Spencer over hoe de Xbox One de gamersmarkt moet veroveren. Volgens hem is de nieuwste console van het 'groene' bedrijf "the best place to play" voor gamers.

Nieuwe game

En de beste plek om te spelen heeft natuurlijk constant behoefte aan nieuwe games. Microsoft onthulde daarom hun nieuwe titel Screamride. In deze Rollar Coaster Tycoon-achtige game moet je mensen laten gillen, en hard ook. Dat daarbij soms een bezoeker het leven laat, schijnt niet veel uit te maken.
Screamride

Drie Xbox One-bundels

Naast de nieuwe game kondigde Microsoft ook drie Xbox One-bundels aan van FIFA 15, Call of Duty: Advanced Warfare en Sunset Overdrive. Vooral de laatstgenoemde lijkt erg vol te zitten, namelijk met een witte Xbox One (zonder Kinect), de game zelf en enkele speciale items die alleen op day 1 te verkrijgen zijn. Een mooie mogelijkheid om je favoriete game of franchise the vereeuwigen op je console.

Nieuwe gameplay

Bij sommige van die games werden we wat extra lekker gemaakt. Zo schotelde Microsoft ons een redelijk brute gameplaytrailer voor van Evolve, een explosieve gameplay trailer van Call of Duty: Advanced Warfare en zagen wij beelden van de multiplayer van de Masterchief Collection van Halo.
Het meest interessante waren de eerste beelden van Quantum Break. Hierin zagen wij hoe tijd gemanipuleerd kan worden om vijanden te verrassen of te doorzeven met een enorme golf aan kogels. Het is nog even wachten hoeveel variatie de speler uiteindelijk krijgt in de Xbox One-exclusive, maar het is in ieder geval goed dat Quantum Break wat meer info heeft gekregen.

Exclusieve Tomb Raider

Microsoft kwam vanmiddag ook met het nieuws dat de nieuwe Tomb Raider, Rise of the Tomb Raider, exclusief zal verschijnen voor de Xbox One. Wil je de game dus spelen maar heb je alleen een PS4 in huis staan, dan heb je dikke pech. De Amerikanen lijken hiermee fans van de serie dus te 'dwingen' hun console te kiezen als ze hun favoriete serie willen spelen.
Rise of the Tomb Raider

Halo tv-kanaal

De persconferentie werd afgesloten met misschien wel de bekendste Microsoft titel: Halo. Naast enkele multiplayer beelden van de HD-remake van Halo 2 vertelde het Amerikaanse bedrijf ook over de Halo Channel.
Met de Halo Channel heb je binnenkort al je Halo in een app. Hiermee kun je namelijk de live-action serie Halo: Nightfall bekijken, behind-the-scenes checken van de game en de speelserie, multiplayer van je vrienden bekijken, Twitch volgen en zelf online gaan om een potje te knallen. Speel jij dus veel Halo, dan zal dit zeker wat voor jou zijn.
18489
Een paar uur later, om zeven uur 's avonds om precies te zijn, was het de beurt aan Sony om iets terug te doen. De Japanners begonnen meteen al lekker: sinds 29 november - de datum dat de PS4 uitkwam - is de laatste console van het bedrijf al 10 miljoen keer verkocht. Hier werd nog even bijgezegd dat dit echt om het aantal verkochte apparaten ging, en niet om het aantal verscheepte consoles.

Nieuwe games

Volume, The Tomorrow Children, WiLD, P.T., Alienation. Het is slechts een kleine doorsnede van de nieuwe games die Sony heeft aangekondigd. Vooral WiLD lijkt erg indrukwekkend te worden. Met een No Man's Sky-achtige grootte van een wereld - de game zou zo groot zijn als Europa - lijkt de prehistorische survivalgame er eentje te worden om in de gaten te houden.
Ook The Tomorrow Children zag er erg tof uit. De met communisme doordrenkte game ademt atmosfeer en laat zien wat de mensheid allemaal kan doen als het achter elkaar staat.
Wild <a href=Gamescom" class="img-responsive" src="https://cdn.xgn.nl/upload/201408/t/wild-gamescom.jpg" />

PS4 2.0

Waar Microsoft de harten probeert te winnen met aangepaste Xbox One's, doet Sony dat met een nieuwe softwareversie van de PlayStation 4. Dit klinkt veel saaier dan het eigenlijk is, want met de nieuwe versie van de console haal je nog meer uit je game-ervaringen.
In de 2.0-versie van de PlayStation 4 zit namelijk Share Play. Hiermee kun je je vrienden - waar ze ook zijn op de wereld - uitnodigen om met jou te gamen. Het mooie hieraan is, is dat je vriend of vrienden niet dezelfde game nodig heeft. Wil jij bijvoorbeeld heel graag FIFA doen met een vriend, maar heeft hij die game niet. Geen probleem, want met Share Play kun je met elkaar spelen alsof je naast elkaar op de bank zit.

Chicks op dozen

Waar Sony in ieder geval veel punten mee scoort was de Metal Gear Solid V video. Hierin werden de verschillende functies van de welbekende dozen uit de game wat verder uitgediept, op een manier die je niet zo snel zou verwachten.
Je kunt namelijk een getekende soldaat op je doos schilderen zodat vijanden je negeren, maar ook halfnaakte vrouwen. Ga je voor een bijna blote versie van het goede geslacht, dan kun je de vijandelijke soldaten afleiden en vermoorden, maar ook wegkomen uit een benarde situatie. Niet alleen heel handig, maar ook erg komisch.
Rime Gamescom

Nieuwe beelden

Als laatste liet Sony ook wat nieuwe beelden zien van verschillende titels die al waren aangekondigd. Wat te denken van Driveclub, waar we wat nieuwe glimmende autoporno konden bezichtigen en Rime, de platform-achtige game met schitterende muziek.
Het meest interessante waren misschien wel de beelden van Until Dawn, de game die de laatste tijd goed werd geteased door het Japanse bedrijf. Sony beloofde in enkele video's al met meer info over de overleef-de-seriemoordenaar game te komen, en voegde daad bij woord tijdens haar persconferentie.
18490
Maar wie had nu precies de beste persconferentie? Als je alleen naar de feiten kijkt, lijkt dat Sony te zijn geweest. De Japanners lieten niet alleen de meeste nieuwe games zien, maar hadden met nieuwe functies als Share Play en erg goede trailers als die van Metal Gear Solid V ook de overhand.
Wie had volgens jullie eigenlijk de beste conferentie? Laat het ons hieronder weten in de comments!