Sony zwijgt de Vita dood, maar hoe erg is dit eigenlijk?

Article
woensdag, 13 augustus 2014 om 00:02
xgn google image
Tijdens de Sony persconferentie op de Gamescom stond de PlayStation 4 in de schijnwerpers, maar waar is toch de PS Vita? Sony lijkt er zelf steeds minder aandacht aan te willen besteden, dus waarom zouden wij gamers dat nog moeten doen?
De handheld van Sony werd de laatste jaren steeds verder het verdomhoekje ingeduwd tijdens belangrijke evenementen. Hoewel het handbare gamingsysteem zeker potentie heeft (indrukwekkende graphics, een tof design en een touch screen), lijkt het maar niet te lukken om de Vita aan het grote publiek te kunnen verkopen.
Rogue Legacy

Een indiemachine is geboren

Dit werd vorig jaar al pijnlijk duidelijk, toen de Vita zowel op de E3 als op de Gamescom langzaam maar zeker werd omgedoopt tot het indie-apparaat. Door tegenvallende verkoopcijfers bleven ontwikkelaars (en zelfs Sony) angstvallig uit de buurt van de Vita, wat de weg vrijmaakte voor kleinere (indie)teams om de handheld over te nemen.
In principe is dit geen probleem. Vooral indiegames zijn ideaal om even onderweg te spelen (denk aan games als Rogue Legacy), en hoewel smartphones steeds meer goede games aanbieden, mis je toch het gemak en de precisie van een stel joysticks en knoppen. De 3DS is door het achterhaalde online netwerk van Nintendo ook geen ideale machine als het op indies aankomt, waardoor de PlayStation Vita automatisch wint.
Tearaway

Offers maken

Het feit dat de Vita nu het nieuwe Mekka voor indiefans is, biedt helaas alleen geen oplossing voor de tegenvallende verkoop. Daarvoor zul je met grote klappers moeten komen, en zelfs bij Sony lijkt de wil te ontbreken om nieuwe franchises 'op te offeren' aan de Vita.
De enige keer dat wij het woord Vita hebben horen vallen tijdens de persconferentie van dit jaar, was tijdens het PlayStation Now onderdeel en tijdens die van Tearaway. Die game deed nog een poging om wat van de Vita te maken, maar komt nu ook snel naar de PlayStation 4 om een groter publiek aan te spreken.

Microsoft

Bovendien is het lastig voor Sony om de nieuwe, enorm succesvolle, PlayStation 4 niet tekort te doen. Terwijl grote concurrent Microsoft het zonder probleem een hele show lang over de Xbox One kan hebben (simpelweg omdat er geen Xbox handheld is), zou Sony in een ideale wereld een splitsing moeten maken tussen nieuwe titels voor de PS4 en de Vita.
Terwijl de ene na de andere exclusieve titel zich opstapelt voor de PlayStation 4, kun je het Sony moeilijk kwalijk nemen dat ze de eenzame Vita liever even laten voor wat het is.
PS4 + Vita

Een oplossing?

Met dit in ons achterhoofd verwachten we ook niet dat Sony in de toekomst op persconferenties veel tijd vrijmaakt voor de PlayStation Vita. Om dit op te lossen kunnen wij maar één ding bedenken: een PS4- en Vita-bundel. Met de optie om games van je PS4-console te streamen naar de Vita (zoals Nintendo dit doet met de WiiU), is dit een prima excuus om de handheld in meer handen van gamers te krijgen.
Gooi wat tientjes van de prijs af, prop ze in een doos met het succesnummer dat de PS4 heet en men zal vanzelf een kijkje nemen naar de kwaliteiten van het ding. Zo worden indiestudio's (en met een beetje geluk ook de grote uitgevers) nog gemotiveerder om hun games naar de handheld te brengen, krijgen huidige eigenaren waar voor hun geld, en kan Sony met een strak gezicht blijven beweren dat de Vita geen flop is. Iedereen blij.