5 dingen die je moet weten over Ether One!

Article
vrijdag, 22 januari 2016 om 17:04
xgn google image
Ether One is een game die in mei in fysieke vorm werd uitgebracht. Toen hebben we er niet zoveel aandacht aan besteed en dat is jammer. Want het is een bijzondere indietitel. De game is nu in de aanbieding in de PS Store, reden genoeg om deze bijzondere titel nog eens in de spotlight te zetten.
Hoewel we absoluut aanraden om de fysieke versie, uitgegeven door SOEDESCO, in huis te halen is Ether One voor de mensen die wat minder geld hebben aantrekkelijk in de PlayStation Store. Waar je normaal 18,99 euro betaalt, betaal je tot 3 februari 11.99 euro! Dat het een bijzondere titel is leggen we je uit in deze special.

5. Een zwaar thema

Dementie is een zwaar thema. Bernlef schreef er een prachtig boek over: Hersenschimmen. En Julianne Moore won een Oscar met haar glansrol in Alice. Waarom zou je het onderwerp dan niet doorzetten naar een andere cultuurvorm, die van games?
Ether One stelt dementie centraal en dat doet op een bijzonder wijze. Als speler neem je de rol aan van een Restorer. Aan jou de taak om de gedachten van de 69-jarige vrouw Jean Thompson te onderzoeken. Thompson is dement. Hoewel het in Ether One lang niet altijd duidelijk is wat er nu precies van jou als speler verwacht wordt, is dat niet iets wat de ervaring in de weg staat. Ether One is een pareltje en uniek.
85312

4. Ontwikkeld door een klein team

De game is ontwikkeld door White Paper Games, een studio die bestaat uit slechts zes personen. Op de website staan de zes heren allemaal lachend op de foto. En geef ze eens ongelijk: ze mogen trots zijn op Ether One. Bovendien is dit pas hun eerste game. Dat gelooft nog wat voor de toekomst!
Het team heeft aangegeven momenteel te werken aan een tweede project. Wat dat precies is, is nog niet bekend. Dat Ether One er niet is op de Xbox One komt omdat niemand uit het team een Xbox speler is en men niet benaderd is door Microsoft.
85313

3. Wereldwijd goed ontvangen

Ether One is wereldwijd enorm goed ontvangen. Niets anders dan lovende kritieken zijn gegaan naar deze indiegame. De game is genomineerd geweest voor meerdere prijzen en dat is niet gek voor zo'n eerste project. Het zorgt ervoor dat White Paper Games meteen een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten. Sommige recensenten hebben aangegeven dat Ether One geholpen heeft met moeilijke momenten uit het echte leven. Zo is op Kotaku te lezen: "Ether One made me feel something very real in a time of immense difficulty in my life. For that, I thank it."
Games worden vaak beschouwd als entertainmentproduct; enkel ter vermaak. Maar games kunnen zoveel meer dan enkel die functie bieden. Games worden ingezet in het onderwijs, in wetenschap en ga zo maar door. Ether One laat nu zien, naast het bieden van een toffe ervaring, ook een meerwaarde in zich te hebben. Wat betekent dementie? Daar ga je wel over nadenken in ieder geval als je Ether One speelt.
85314

2. Puzzels

Je vraagt je wellicht af: wat voor soort game is Ether One? Het spel biedt een mix. Enerzijds staat narratieve explorering centraal, anderzijds ben je aan het puzzelen en heb je het gevoel met een point and click avontuur bezig te zijn.
De gameplay aspecten gaan in elkaar over en ondersteunen elkaar. Want puzzels oplossen is van belang voor het verhaal en dus de ervaring. Hoe dieper je in de game komt, hoe dieper de puzzels gaan. Dat is niet altijd eenvoudig. Maar de ervaring is wel leuk!
85315

1. Sfeer!

De voornaamste reden om Ether One te spelen is de gehele sfeer en de ervaring. Van sommige shooters heb je er al 100 gezien. Sommige indiegames zijn daarentegen uniek. Dat geldt zeker voor Ether One. Waar je je ook waant, nooit eerder heb je 't gevoel gehad deze ervaring eerder te hebben beleefd. En de game gaat daarbij vrij diep.
Wel moet je geduld hebben: pak je tijd om te exploreren. Want dan loont. Maar als je die rust en tijd pakt, word je compleet weggeblazen. Neem dat van ons aan!

Populair Nieuws