Wat weten we allemaal over de Formule 1-film van Brad Pitt?

Article
dinsdag, 14 mei 2024 om 20:00
brad pitt f1 movie
F1-fans hebben binnenkort meer dan alleen de Grands Prix om naar te kijken. Brad Pitt werkt namelijk aan een Formule 1-film en dit weten we allemaal over het project.

Een authentieke F1-film

Brad Pitt is één van de bekendste acteurs ter wereld en wiens naam al decennialang is verbonden met grote projecten in Hollywood. Met zo’n grote acteur als producent en Joseph Kosinski (Top Gun: Maverick, Oblivion) aan het roer als regisseur, zou je waarschijnlijk verwachten dat de film is gemaakt om te cashen op de populariteit van de Formule 1.
Maar het project wordt gemaakt met de nodige liefde voor de motorsport. Hoewel Pitt zelf nooit in raceauto’s heeft gereden voor de productie van de nieuwe film, houdt hij zich wel al twintig jaar bezig met motoren.
Daarnaast is ook zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton aangesloten bij het project als producent. Volgens Pitt zorgt de Brit ervoor dat ‘we de sport tonen zoals het echt is’ en dat het zo authentiek mogelijk wordt. Tijdens het maken van de film heeft de acteur in ieder geval nog meer respect gekregen voor F1-acteurs. “Ik had geen idee wat ervoor nodig is om een coureur te zijn. Het zijn echte atleten!”

Pitt met een vleugje Schumacher

Niet alleen is Pitt degene geweest die het project heeft opgezet en dient als producent, hij is zelf ook de ster van de show. De acteur speelt Sonny Hayes, een F1-coureur die in de jaren 90 heeft gereden en inmiddels met pensioen is gegaan. Maar wanneer een goede vriend en teambaas van een backmarker vraagt om terug te komen en als mentor te dienen voor veelbelovende talent Joshua Pearce, neemt hij weer plaats in een F1-stoeltje.
Het verhaal doet denken aan de carrière van de legendarische Michael Schumacher. De zevenvoudig wereldkampioen was aan het einde van 2006 gestopt als coureur en diende nog een paar jaar als adviseur en testcoureur voor Ferrari.
In 2010 keerde hij alleen weer terug als F1-coureur, nadat hij was gevraagd door teambaas Ross Brawn - waarmee hij eerder lang heeft samengewerkt bij Ferrari - om te rijden voor Mercedes en het team op te bouwen. Hij reed daarbij naast Nico Rosberg, die in 2016 zijn eerste F1-titel won en vervolgens direct met pensioen ging.

Goedgevulde cast

Met Pitt op het affiche heeft de Formule 1-film al meteen genoeg star power om mensen naar de bioscoop te krijgen, maar de grote acteur is niet de enige indrukwekkende naam die is aangetrokken voor het project.
De teambaas die Hayes overtuigt om terug te keren naar de Formule 1 wordt gespeeld door niemand minder dan Javier Bardem, die recent nog was te zien in Dune Part 2. De talentvolle teamgenoot van Hayes wordt gespeeld door Damson Idris en daarnaast hebben ook Kerry Condon (Rome), Tobias Menzies (Outlander) en Sarah Niles (Ted Lasso) rollen in de film.
Ook is er een rol weggelegd voor Lewis Hamilton. De F1-coureur is niet alleen producent, maar maakt ook zijn echte filmdebuut met het project - nadat hij eerder al een stem had ingesproken voor Cars 2.

Combinatie met de echte Formule 1

Mogelijk is Hamilton niet de enige echte F1-coureur die zal verschijnen op het witte doek. Naast het fictieve Formule 1-team Apex, waar Hayes en Pearce voor rijden, bestaat de rest van de grid namelijk uit de echte teams.
Vorig jaar tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië waren Pitt, Idris en de crew van de film daarom aanwezig om scenes te schieten voor de film. Tijdens de warm-up lap voor de race mochten de fictieve auto’s meerijden met de rest en de dagen ervoor waren er ook gelegenheden voor de crew om beelden te schieten. Mogelijk zien we dus ook Max Verstappen voor het eerst in de bioscoop.

Wanneer komt de film uit?

Fans van de Formule 1 moeten nog wel even geduld hebben voordat ze de nieuwe film kunnen kijken. Voorlopig staat het project op de planning voor 2025, al had hij eigenlijk al eerder moeten uitkomen. Door de drukke planning van Pitt en regisseur Kosinski is er namelijk vertraging opgelopen.
We zullen eerst moeten wachten totdat de officiële releasedatum wordt aangekondigd, evenals de naam van de film. Momenteel lijkt het erop dat het project APEX heet, genoemd naar het team waar Pitt voor rijdt en de binnenste kant van een bocht.