Wat vind je ervan dat de PS5-prijs verhoogd is?

Article
zaterdag, 27 augustus 2022 om 14:00
pexels kerde severin 5961216f1631282702
Inflatie, je wordt ermee om de oren gegooid. Voor gamers is er nu ook helaas slecht nieuws: de prijs van de PS5 is per dircet met 50 euro omhoog gegaan. Ai! Kunnen we dat in de redactie eigenlijk waarderen of niet?

Luuc

Dat de PlayStation 5 qua prijs stijgt is natuurlijk geen goede zaak. Wel moet ik toegeven dat ik het ergens al een beetje aan zag komen. Er gingen wat geruchten rond nadat Meta de Oculus Quest 2 een prijsverhoging gaf, maar dacht zelf dat Sony het niet zou doen voor de PlayStation 5. Anderzijds is het wel logisch gezien de productiekosten voor Sony simpelweg ook duurder worden, maar het blijft wel een beetje vreemd dat de consument er nu extra onder moet lijden. Alles is al superduur en dat een rijk bedrijf als Sony dan ook nog eens de prijzen omhoog gooit, is vreemd. Al helemaal doordat de Verenigde Staten, waar de koers ongeveer gelijk is met Europa, géén prijsverhoging krijgt.

Rox

Jeetje, ik vind het nogal wat. Voor mij voelt het een beetje alsof gamers nu dubbel genaaid worden. Eerst was de PS5 nauwelijks op voorraad. Ik heb er zelf wel één kunnen bemachtigen, maar weet dat het voor veel anderen een 'drama' (er zijn ergere dingen in het leven) was. En dan net nadat ze even in de winkel lagen, gaat de prijs omhoog. Vergeet niet dat die prijs bovenop een al hoge prijs komt. Het is niet dat je zegt, het was 250 euro en nu betaal je 300 euro. Daarbij zijn de games natuurlijk ook flink duur. Kijk, ergens begrijp ik het wel. Alles worden duurder, het hele leven. Maar ik denk dat het voor een aantal mensen nu wel onbetaalbaar wordt en dan helpt dit niet. Dus of ik het een goede zaak vind, nee, niet echt.

Roy

Ik weet niet zo goed wat ik hiervan moet vinden. Sony noemt de inflatie als aanleiding, terwijl Microsoft aangeeft de prijzen gelijk te houden. Het is ongebruikelijk, maar we leven in gekke tijden. Ik zie het wel als het zoveelste teken dat het bij Sony intern allemaal niet zo lekker loopt als zou kunnen. Bovendien geloof ik dat Microsoft minder snel genoodzaakt is de prijzen te verhogen vanwege de focus op onder andere Game Pass. Sony begint hier nu pas voorzichtig meer werk van te maken.Toch verwacht ik niet dat de prijsverhoging de PS5 sales gaat schaden. Schaarste + hoge vraag = een hoop geld. De mensen die al een PlayStation 5 bezitten, waaronder ik, mogen zich in ieder geval gelukkig prijzen. Voor degenen die nog steeds een zoeken, is het zuur. Vooral omdat we de inflatie al zo goed merken.

Marcus

Ik ben er in de regel geen fan van dat spullen die al een tijdje op de markt zijn duurder worden, maar de inflatie is uitzonderlijk, dus er gebeuren uitzonderlijke dingen. Ik maak me er dan ook niet zo heel kwaad om dat de prijs van de PS5 omhoog gaat. Wat ik wel bijzonder vind, is dat er in de Verenigde Staten geen prijsverhoging is. Ze verklaren dat geloof ik met de sterke positie van de dollar, maar de VS is ook de grootste console-markt. Als ik dat bedenk krijg ik toch het gevoel dat de rest van de wereld de klap op moet vangen zodat er in de VS maar zo weinig mogelijk extra aarzeling kan zijn om een PS5 te kopen.
Ik vraag me trouwens ook af hoeveel we gaan merken van de prijsverhoging. Niet omdat ik de verhoging zo klein vind: in tegendeel, 10 procent vind ik heel wat. Het is meer dat je toch al bijna nergens een PS5 voor de vraagprijs ziet. Er is altijd een bundel of een krankzinnig verhoogde prijs. Als er dan ergens de vraagrpijs wordt aangeboden, dan is het bij een webwinkel waar alle voorraad binnen vijf minuten weg is. De meeste klanten zijn er volgens mij wel aan gewend dat ze aan 500 euro niet genoeg hebben voor een PS5.

Roland

Het is natuurlijk heel erg zuur voor de mensen die nog geen PS5 hebben gescoord, maar ergens was een prijsverhoging wel te verwachten. Productiekosten stijgen namelijk enorm door de huidige inflatie en bedrijven zoals Sony moeten die kosten ergens terugverdienen. De makkelijkste optie is dan om de prijs van het product te verhogen. Het is vooral te hopen dat dit de enige prijsverhoging is en dat het in de toekomst niet meer nodig zal zijn.

Stefan

Ik vind het heel jammer dat het zover moet komen, maar ik snap ergens wel dat Sony de stap maakt. De wereldeconomie ligt eigenlijk het hele jaar al op z'n gat en met de huidige koersen is het onvermijdbaar dat de prijs omhoog gaat. Consoles worden dikwijls met of minimale winst of verlies verkocht, om vervolgens op de games te verdienen. Een beursgenoteerd bedrijf als Sony moet ook gewoon op de centen letten, zeker voor de aandeelhouders. Het zou ze natuurlijk wel sieren om de prijs op termijn, mocht de markt weer wat stabiliseren, weer naar het originele prijspunt te brengen. Maar dat is natuurlijk alleen maar speculeren.