Er zijn veel LEGO-sets die je precies vertellen wat je ermee moet bouwen. Maar LEGO Classic pakt het net iets anders aan. Wat kun je verwachten van een set in dit thema?
Wanneer je een LEGO-set openmaakt is er niemand die je dwing om te maken wat er op de doos staat. Maar dat is wel meestal het eerste dat je ermee doet. Misschien dat je later kijkt wat voor mogelijkheden er nog meer zijn, maar het is heel duidelijk dat er één specifieke combinatie steentjes is waarvoor de set is gemaakt.
Maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om met LEGO te spelen en te bouwen. Menig fan heeft wel een bak steentjes om naar eigen inzicht iets mee te maken. Het kan alleen best lang duren voordat je zo’n bak hebt opgebouwd.
Mocht je nog geen verzameling LEGO-steentjes hebben, dan kun je die in één keer in huis halen met een LEGO Classic-set. Misschien dat je het al een beetje uit de naam haalt, maar deze sets zijn in feite LEGO in zijn puurste vorm. Dat wil zeggen, ze geven je steentjes en laten je verder doen wat je fantasie je ingeeft.
Er staan wel bouwwerkjes op de voorkant en er is een instructieboekje, maar niets wat daarin staat gebruikt alle steentjes die je krijgt. De instructies hebben ook een iets andere aanpak dan bij andere sets. Er staan bijvoorbeeld wel stap-voor-stap instructies in, maar ze staan ook vol met ideeën waarvan je zelf moet uitzoeken hoe je ze in elkaar krijgt.
Bij een aantal wordt nog een hint gegeven. Een “rebuild” idee vraagt je om één van de modellen met gedatailleerde instructies te maken en vervolgens een plaatje zonder instructies na te bouwen met dezelfde steentjes (en een paar toevoegingen). Bij andere ideeën moet je zelf bedenken welke steentjes je nodig hebt. Uiteindelijk is het idee dat je misschien zelf iets verzint.
Veel van deze LEGO Classic sets zijn dus in feite een paar honderd steentjes in verschillende kleuren met heel minimale instructie over wat je ermee moet doen. Maar geen zorgen, je wordt ook niet helemaal in het diepe gegooid. Veel van de sets hebben een thema. Dat kan het kleurgebruik zijn, maar ook het soort steentjes dat in de set zit.
In een LEGO Classic-doos die draait om auto’s vind je bijvoorbeeld wielen, raampjes, stuurtjes en meer van dat soort elementen. In een set met huisjes vind je deuren, schuine steentjes voor dakpannen en een ander soort ramen. Als je uitgekeken raakt op het thema van de doos die je hebt, kun je kijken hoe je een wiel of een deurkozijn nog meer kan gebruiken.
LEGO Classic spreekt waarschijnlijk vooral kinderen aan, maar als volwassenen hoef je niet te denken dat deze sets per definitie niet voor jou zijn. De modellen die worden voorgesteld zijn voor de ervaren bouwer misschien niet zo interessant, maar de sets zijn in ieder geval een bron van steentjes. uiteraard kun je ook op latere leeftijd nog besluiten dat je een keer iets zonder instructies wil bouwen.