Wat maakt Batman het ultieme gamepersonage?

Article
maandag, 01 juni 2015 om 16:30
xgn google image
Batman krijgt binnenkort een nieuw avontuur in Batman: Arkham Knight, waarin hij voor eens en voor altijd korte metten moet maken met een leger aan superschurken. Maar wat maakt Batman tot het ultieme gamepersonage? Wij geven je een aantal redenen waarom juist hij zich zo goed voor games leent.
Batman is al sinds jaar en dag onder ons en (bijna) iedere keer zijn zijn avonturen een groot succes. Daarbij helpt het natuurlijk ook dat Batman een enorme fanbase heeft. Deze fanbase strekt zich uit over de stripverhalen, films, tekenfilms en LEGO, maar zeker ook over de games. In deze special vertellen wij je wat Batman tot het ultieme gamepersonage maakt.

5. Zijn verhaal is niet te vergezocht

In games kom je het regelmatig tegen: een superheld of hoofdpersoon die een vreselijk overdreven verhaal met zich meedraagt, of juist een verhaal dat flinterdun is en nergens op slaat. Bij Batman is dat niet het geval. Het verhaal van Batman is simpel, maar heeft een hele reële achtergrond.
Toen Bruce Wayne nog een klein miljonairtje was, ging hij met zijn ouders Thomas en Martha naar de opera. Na de opera ging Bruce met zijn ouders naar de auto, maar om daar te komen moesten ze door een steegje. En daar werd de familie overvallen, met vreselijke gevolgen.
De overvaller wilde namelijk al het geld en kreeg dat ook, maar daarna wilde hij ook de ketting van Martha Wayne. Die wilde Thomas niet afgeven en dat resulteerde in de dood van beide ouders en indirect in het ontstaan van Batman.
In de DC strip Detective Comics gaat het verhaal nog wat dieper, want daarin komt Batman erachter dat de overvaller eigenlijk gewoon een huurmoordenaar was die de Waynes moest ombrengen. Daarbij werd uiteraard niet voorzien dat Bruce Wayne hierdoor Batman zou worden.
72344

4. Batman heeft toegang tot de vetste snufjes

Natuurlijk erft Bruce Wayne het fortuin, het huis en het bedrijf van zijn ouders, wat hem tot een van de invloedrijkste mannen in Gotham City maakt. Hij zweert zijn ouders te wreken en gaat zodoende de strijd aan met de criminaliteit in Gotham.
Omdat hij zoveel geld heeft, plus het technische bedrijf Wayne Enterprises, heeft hij toegang tot alle technologie die hij maar nodig heeft. Hij heeft dan ook de meest uiteenlopende snufjes in zijn bezit, van een supercomputer die de stad in de gaten houdt tot een batarang die meerdere doelen kan raken.
En dat helpt natuurlijk enorm. Je kunt het zo gek niet bedenken of Batman draagt het bij zich. Eerst had hij alleen een utility belt met een Batarang en wat rookbommen erin, maar nu heeft hij allerlei gadgets waarmee hij het gespuis te lijf gaat. Zijn pak is gepantserd en dient als bescherming, terwijl hij met zijn cape een val kan breken of langzaam richting de grond kan zweven.
Batman heeft ook een Batmobiel die als auto dient en ook een motorfiets aan boord heeft. Beide voertuigen hebben natuurlijk ook de nodige wapens. En dan is er nog de Batcopter, zoals deze eerst heette: een soort vliegende tank waarmee Batman de strijd met de misdaad aangaat. Verder heeft deze held nog een heel arsenaal aan andere snufjes.
72345

3. Een onuitputtelijke hoeveelheid avonturen

Als je een hoofdpersonage voor een game wil kiezen, kun je iemand nemen die pas recentelijk in stripverhalen verschenen is. Dan maak je één game en ben je voorlopig klaar. Zo'n personage heeft dus niet veel achtergrond, maar bij Batman is dat wel anders. Hij maakt al avonturen mee sinds 1935, dus is er genoeg bronmateriaal om nog tien games mee te vullen!
Zijn avonturen beperken zich niet alleen tot Gotham; hij is ook buiten Gotham actief geweest. Batman is namelijk aan het begin van zijn superheldencarrière door Ra’s al Ghul, de leider van de League of Assassins, getraind. Ra’s Al Ghul en de League of Assassins maken nu jacht op Batman, omdat hij de groep verlaten heeft na de training.
Daarnaast zijn Batmans avonturen direct gekoppeld aan die van andere DC-karakters. Zo is hij binnenkort te zien in een film waarin hij het tegen Superman opneemt, maar is hij ook onderdeel van de Justice League. Batman is dus te verwerken in meerdere andere franchises. Daarin speelt hij altijd een prominente rol zodra hij zijn vleermuisoren laat zien.
72346

2. Genoeg schurken

Zelfs als Batman niet in de Justice League of een andere franchise te zien zou zijn, was hij nog steeds druk bezig vanwege het scala aan vijanden dat er in Gotham huist. Als je alleen al naar Batman: Arkham Knight kijkt, heb je voldoende bewijs dat hij genoeg tegenstanders heeft.
In deze game komen namelijk alle grote superschurken bij elkaar. Scarecrow, Harley Quinn, Penguin, Riddler en anderen slaan de handen ineen om Gotham over te nemen en Batman voor eens en altijd het zwijgen op te leggen. Dat kan niet anders dan een spektakel worden!
Naast dit gespuis heeft Batman in veel verhalen te maken met de ultieme superschurk: Joker. Deze maniak is zo gestoord dat niets hem tegenhoudt om (in stijl) de bruutste misdaden te plegen. Van een normale bankroof tot het opblazen van een ziekenhuis (Batman: The Dark Knight) of de overname van Arkham (Batman: Arkham Asylum), niets is hem te gek.
72347

1. Hij heeft een manier om iedere superheld of -schurk te verslaan

Als superheld die iedereen compleet uitpluist, is Batman eigenlijk altijd goed voorbereid. Dat hij alle personen, en dan met name Superman, in eerste instantie wantrouwt, is op zich niet zo heel gek. In zijn leven is hij immers genoeg mensen tegengekomen die uiteindelijk een bad guy bleken te zijn. Denk aan Harvey Dent, die in Two-Face veranderde, of zijn semi-liefje Catwoman.
Batman bereidt zich dus altijd op het ergste voor en gaat van het slechtste uit totdat het tegendeel is bewezen. Dat komt vooral goed naar voren in zijn LEGO-avonturen, waarin dit op hilarische wijze wordt neergezet.
Hoe dan ook, Batman heeft voor iedere superschurk, maar ook voor iedere superheld een manier om diegene te verslaan. Hij heeft bijvoorbeeld ergens een stuk groen kryptoniet opgeborgen om Superman de baas te kunnen zijn. Daarnaast weet Batman dat Green Lantern machteloos is als hij niet kan zien en Plastic Man uitgeschakeld kan worden door hem met vloeibaar stikstof te bevriezen.
Batman heeft zelfs een methode om zichzelf uit te schakelen als het ooit mis zou gaan! Geen enkele ander superheld heeft vooraf een manier bedacht om iedereen aan zijn kant uit te schakelen als dat nodig is: de meeste helden houden zich altijd alleen met de bad guys bezig. Ook dat maakt Batman tot het ultieme gamepersonage, want ook daar kun je weer inspiratie uit halen.

Batman binnenkort in Arkham Knight

Batman is vanaf 23 juni weer te zien in Arkham Knight, waarin hij de burgers van Gotham en zichzelf van een zekere ondergang moet redden. De game is alvast te pre-orderen voor PS4 en Xbox One, waarbij je gratis de Harley Quinn DLC krijgt. Of als je nog geen PS4 hebt is er een complete bundel met de game te krijgen.
Daarna is de Caped Crusader weer te zien in Batman versus Superman, waarin hij die andere grote DC-held confronteert. We zijn erg benieuwd hoe beide avonturen af zullen lopen!

Populair Nieuws