Wanneer moet je een 8K TV in huis halen?

Article
maandag, 16 mei 2022 om 18:00
Een paar jaar terug vond er een grote campagne plaats om ervoor te zorgen dat 4K tv's de standaard zouden gaan worden. Hierna heeft de ontwikkeling van tv resoluties zeker niet stilgestaan, je hoort nu veel over 8K tv's en er wordt zelfs gesproken over 16k tv's. Is het dan geen tijd om eens de stap naar een 8K tv te nemen?
De 8K resolutie is vier keer scherper dan de 4K resolutie. Hierdoor zie je details zoals bijvoorbeeld zandkorreltjes een stuk beter. Het probleem is alleen dat de stap van Full HD naar 4K een grotere stap is dan de stap van 4K naar 8K. Mensen die al 4K al gewend zijn zullen daarom misschien niet snel denken van dit moet ik hebben.
Het verschil in wat je in 8K beter ziet is erg klein en is meestal alleen op te merken als je dicht bij de tv zit. De meeste mensen zitten niet zo dicht op de tv, dus dan zou je eigenlijk geen verschil merken vergeleken met een 4K tv.

8K tv's erg duur

Als je een 8K tv wilt aanschaffen kost dat je sowieso meer dan 1000 euro. De gemiddelde consument heeft dit niet over voor een tv, zeker niet als je een betaalbare 4K tv kan halen die weinig verschilt van de 8K versie.
De prijs van 8K tv's kunnen zeker wel zakken, maar dat heeft nog even tijd nodig. 4K tv's waren namelijk in het begin ook erg duur, maar kwamen uiteindelijk in een trend terecht waarbij de prijs steeds meer omlaag gaat. Dit gebeurt momenteel ook bij 8K tv's, maar het is nog niet laag genoeg om echt een betaalbare 8K optie te hebben.

Weinig aanbod

Het aanbod voor 8K is er ook nog niet echt, er is dus niet veel om naar uit te kijken. Streamingdiensten bieden ook momenteel nog geen films en series aan in 8K. Het lijkt er niet op dat het aanbod snel zal toenemen, want momenteel is het aanbod in 4K ook niet al te best. Er kan al wel in 4K gestreamd worden bijvoorbeeld, maar er is niet echt veel daar buiten te zien behalve een paar tv kanalen die programma's in 4K aanbieden.
Wel is het zo dat 8K tv's natuurlijk niet alleen 8K beelden mooi weergeeft. 8K tv's kunnen ook zelf content verbeteren. Dankzij AI en machine learning kan het beeld dat niet voor 8K bedoeld is een soort van worden ingekleurd. Hierdoor zien films en series er toch beter uit, ook al zijn ze niet opgenomen met camera's die in 8K kunnen opnemen. Je zult dus altijd wel verschil merken in beeldkwaliteit.

Is het halen van een 8K tv het dan waard?

Het is maar net de vraag waar je de tv voor wil gebruiken. Als je gewoon opzoek bent naar een tv, maar wel betere kwaliteit wil heb je momenteel aan een 4K tv genoeg. Als je graag houdt van het nieuwste van het nieuwste en wel wat geld over hebt voor een goede tv dan kan je zeker kiezen voor een 8K tv.
De 8K tv is sowieso klaar voor de toekomst, want over een paar jaar is het veel waarschijnlijker dat er meer 8K content zal verschijnen. De reden dat dit nog niet het geval is, is omdat de groei van het aanbod in 4K erg langzaam gaat. Zodra meer grote bedrijven films en series in 8K kwaliteit gaan aanbieden zal er waarschijnlijk een domino effect ontstaan en komt er sneller meer 8K content op de markt.
Dit artikel is op 16 mei 2022 bijgewerkt.