Wanneer een PlayStation 4 kopen?

Article
woensdag, 15 januari 2014 om 14:00
xgn google image
Om maar even met een cliché te openen: de tijd vliegt. Het is alweer bijna twee maanden geleden dat de PlayStation 4 voor het eerst in de winkelrekken kwam te liggen. In die enkele weken zijn er pakweg 4,2 miljoen exemplaren van de vierde gameconsole van Sony verkocht. Daarmee loopt de fabrikant voor op de Xbox One die drie miljoen stuks wist te slijten. Daarbij rekeninghoudend dat de console van Microsoft in een deel van de beoogde afzetmarkt nog steeds niet verkrijgbaar is. De next-gen consoles presteren daarmee beduidend beter dan de vorige generatie spelcomputers. Toch zullen veel mensen het met ons eens zijn dat het aanbod aan games behoorlijk povertjes is. De hamvraag is: wanneer verandert dat?
Het aanbod aan kwalitatieve games is voor de meeste consumenten dé reden om een spelcomputer in huis te halen. Hoewel de PS4 als de Xbox One zichzelf profileert als een volwaardige entertainmenthub, loopt het overgrote deel pas warm voor een vette first-person shooter of een verhalende role-playing game. Die zijn, zoals je in onze recensie hebt kunnen lezen, schaars. Daardoor wachten veel gamers nog geduldig met een aanschaf. De vraag is nu: in welke periode van dit jaar kan ik, met oog op wanneer er meerdere triple A-titels in de winkels liggen, het best een PS4 in huis halen? XGN geeft je het verlossende antwoord: in het begin van de zomer.
Ga maar na. De games die nu beschikbaar zijn, zijn óf rampzalig (we noemen een Knack of een Contrast) óf zijn schaapachtig van de vorige generatie doorgesluisd. Eigenlijk is de enige noemenswaardige game Killzone: Shadow Fall en ook die weet in vergelijking met vorige delen geen potten te breken. Kijken we op de releaselijst, dan hoeven we voor januari en februari niets te verwachten, buiten natuurlijk Thief (al is de vraag of die niet wéér wordt uitgesteld) en ‘definitieve versies’ van Tomb Raider en Rayman: Legends. Twee weliswaar goede games die menig game-liefhebber al lang en breed heeft (uit)gespeeld.
PlayStation 4

Juni is het moment

De volgende grote exclusieve titel volgt in maart als Sony op de proppen komt met InFamous: Second Son, die net als Killzone echt van de kracht van de PS4 gebruik lijkt te maken. Op voorhand zou je om deze reden de vierde console van Sony in huis kunnen halen. Wil je echter zekerheid en de garantie dat je als game-liefhebber wekenlang iedere dag met het ding plezier kunt hebben, wacht dan even een paar maandjes. Als het eenmaal juni is, dan heb je een legio aan games om uit te kiezen.
Dan is bijvoorbeeld Watch Dogs net gelanceerd, de meest hooggeanticipeerde free-roaming game sinds Grand Theft Auto V. Of de nieuwe Metal Gear Solid, die vooral op de PS4 en Xbox One er verbluffend mooi uitziet. Beide titels staan gepland voor een release in het tweede kwartaal van dit jaar. En voor die tijd is het eerder uitgestelde DriveClub, die ook nog geen officiële releasedatum heeft, ook naar verluidt al uitgekomen. In de lente moet UFC 2014 uitkomen, waar we na de gespeelde alfa-versie op de Gamescom al lyrisch over waren. De console-versie van The Elder Scrolls Online (juni) is bovendien ook niet de minste titel.

Na de zomer dendert de PS4-trein door

Wil je graag aan de slag met de PlayStation 4, maar heb je nog niet genoeg centen bij elkaar? Wacht tot de zomer. Tot ongeveer juni. Want dan zijn er, naar het schijnt, genoeg triple A-games op de markt verschenen. Als de zomer erop zit, raast de tsunami gewoon verder. Games als Destiny, Dragon Age: Inquisition en The Crew staan allemaal voor het derde kwartaal van 2014 gepland. Maak je dus vooral geen zorgen als je al een PS4 thuis hebt staan; binnen nu en vijf á zes maanden zijn jij en XGN vaak zat op de zwarte krachtpatser te vinden.

Populair Nieuws