Dit is waarom je Raya and the Last Dragon op Disney+ wil kijken

Article
zondag, 18 april 2021 om 15:00
raya online use 217 abfccdd8f1618241010
In een tijdperk waarin films vrijwel alleen nog via streamingdiensten verschijnen kijken we telkens halsreikend uit naar wat er wel weer niet verschijnt. Toch is er meer reden om de ene film wel te kijken dan de ander. Zo mag je Raya and the Last Dragon op Disney+ echt niet missen en wij leggen je precies uit waarom.
Avatar The Last Airbender gemixt met Frozen en Viana; dat is het gevoel dat Raya and the Last Dragon je geeft. Tenminste, daar doet de film je wel aan denken zodra je deze kijkt. Toch is het misschien wel een beetje kort door de bocht om te zeggen dat je de film fantastisch gaat vinden als je van eerdergenoemde films en serie houdt. Wat meer context is dan ook op z’n plaats.

Een nieuwe heldin

Raya and the Last Dragon gaat over Raya, de dochter van de Hart-stam in de wereld van Kumandra. Kumandra was ooit een prachtige plek waarin verschillende stammen samenleefden tot de Druun hun opwachting maakte. De duistere krachten brachten woestenij en versteenden de wereld tot de laatste draken zichzelf opofferden om de wereld te redden.
Nu, 500 jaar later zijn de duistere krachten weer terug, maar is de wereld zelf ook verdeeld en zijn de draken zo goed als allemaal uitgestorven. Raya geeft de hoop alleen niet op en gaat op zoek naar de laatste draak in de hoop om samen met het mythische wezen de wereld te redden.
De draak, Sisu, blijkt alleen een grote mislukking. Het wezen, gespeeld door Awkwafina, legt het zelf het beste uit. Ze is die persoon die tijdens groepsopdrachten altijd mee profiteerde van het cijfer, maar nooit een steentje bijdroeg. Daar moet nu alleen wel verandering in komen als Sisu samen met Raya op avontuur gaat.

Toffe wereld

Dat avontuur brengt Raya door allerlei diverse werelddelen van Kumandra. Telkens weer kijk je je ogen uit terwijl je geniet van de bijzondere omgevingen en nog toffere, creatieve dieren. Deze doen enorm denken aan Avatar The Last Airbender. Waar Aang een vliegende bizon had, heeft Raya bijvoorbeeld een reusachtig gordeldier om haar rond te rijden.
Zo zijn er nog tal van andere wezens waar de creativiteit van afspat. Grootste nadeel van de film is misschien wel dat er niet wat meer focus ligt op de mooi bedachte wereld. Deze schreeuwt als het ware om meer!
a7a4cf9275d430e60b5bc946b0e9b551 4096x1715 d23efbaaf1622816876

Klassieke formule

Wie tussen de regels doorleest, merkt wel dat Raya and the Last Dragon in grote lijnen de formule van eerdere Disney-films volgt. Een stoere heldin die eropuit gaat om de wereld af te reizen en iedereen te redden. Dat doet toch denken aan Frozen en Vaiana.
Raya and the Last Dragon volgt de formule dan ook wel redelijk, maar dat is niet per se slecht. Integendeel zelfs, de formule werkt nog steeds en wordt onwijs goed uitgevoerd. Daardoor word je onwijs snel meegesleurd in een tof verhaal met een sterke en dappere heldin.

Raya is een voorbeeld

Natuurlijk mag hoofdpersoon Raya niet vergeten worden. De heldin van de film is een fantastisch karakter waarmee kijkers zich goed kunnen identificeren. Hoe het geanimeerde personage vertolkt wordt door Kelly Marie Tran is bijzonder knap. Ieder emotioneel moment dat de heldin meemaakt, slaat in als een bom.
Daarnaast zullen kinderen ook heel erg van het personage kunnen genieten. Raya is een voorbeeld en kan maar zo de nieuwe mascotte van Disney worden. Enige verschil is dat Raya niet als een nachtegaaltje zingt zoals Elsa.

Benieuwd naar Raya and the Last Dragon?

Ben je nu zelf ook benieuwd naar Raya and the Last Dragon? Check de film dan nu! Hij staat gewoon op Disney+, mits je de extra Premier Access-pas koopt. Ook kun je wachten tot 5 mei. Dan kun je de film zonder extra prijskaartje bekijken via de streamingdienst!