Waarom Pokémon zo populair is - Pokémon Day 2018

Article
dinsdag, 27 februari 2018 om 12:28
xgn google image
Op 27 februari 1996 liet ontwikkelaar Game Freak voor het eerst Pokémon Red en Green los in Japan. Toen de games later ook naar het westen kwamen, ontketende het een cultureel fenomeen dat tot op de dag van vandaag niet te stoppen is. Ter ere van Pokémon Day 2018 nemen wij een kijkje naar waarom Pokémon zo populair is

5. Verzamelwoede

Bij de allereerste Pokémon games was de slogan “Gotta Catch ‘em All”. Inmiddels is dit een taak die steeds moeilijker begint te worden. Zo zijn er namelijk al meer dan 800 soorten Pokémon en het aantal blijft alleen maar groeien. Toch blijven trainers onvermoeid de virtuele beestjes vangen. Of het nou in Pokémon Go, Pokémon Red of Pokémon Ultra Moon is, spelers blijven verslaafd aan het vangen en trainen van verschillende soorten Pokémon.
Ook het recente Pokémon GO bewijst dat de neigen om ze allemaal te vangen nooit zal stoppen. Sommige mensen hebben natuurlijk liever de allersterkste Pokémon, terwijl anderen misschien liever voor een verzameling schattige Pokémon gaat. Omdat er zo veel soorten Pokémon zijn is er simpelweg voor ieder wat wils.
Als er één ding zeker is, dan is het wel dat Game Freak nooit zal stoppen met nieuwe Pokémon ontwerpen en uitbrengen. Dat betekent ook dat de jacht naar een complete Pokédex ook nooit zal stoppen. Precies dat is één van de redenen waarom Pokémon zo populair is.
127130

4. Makkelijk om te leren, moeilijk om te meesteren

Er is meer aan Pokémon dan het vangen en trainen van de wezens. Pokémon met elkaar laten vechten is een heel groot deel van wat Pokémon zo’n groot succes heeft gemaakt over de jaren heen. Al vanaf de eerste games werken gevechten zoals ze in een traditionele Japanse RPG doen: twee partijen vallen om de beurt aan, met als doel het levensbalkje van de ander tot nul te laten brengen.
Het grote verschil bij Pokémon is dat aanvallen werken via een steen-papier-schaar systeem. Zo is water sterk tegen vuur, vuur het beste tegen gras en gras krachtig tegen water. Dit klinkt simpel genoeg, maar iederen die een Pokémon game gespeeld heeft kan je vertellen dat dit snel een stuk ingewikkelder en diepgaander wordt. Pokémon kunnen meer dan één types hebben en sinds de eerste twee games zijn er ook nieuwe types bijgekomen.
Hoe diepgaand is het precies? Nou, tot op de dag van vandaag worden Pokémon games nog steeds op een competitief niveau gespeeld en het wordt erg serieus genomen. Gelukkig zijn de Pokémon games door dit vechtsysteem ook ontzettend toegankelijk. Het is simpel om te begrijpen voor kinderen en tegelijkertijd biedt het diepgang voor wie het zoekt, wat het één van de meest belangrijke redenen maakt waarom Pokémon zo populair is.
127132

3. Een groots avontuur

Pokémon games worden gekenmerkt door het thema van groei en daarnaast moeten spelers de allerbeste trainer worden. Elke Pokémon game heeft dan ook de zelfde opzet: je begint als groentje, maar al snel groei je uit tot de allerbeste Pokémon trainer van het land (of zelfs de wereld!) worden.
Het is alleen niet de groei van jezelf, maar ook jouw team van zes Pokémon dat met je meegroeit op dit avontuur. De meeste Pokémon beginnen klein en schattig, maar met genoeg gevechtservaring groeien ze in razend tempo uit tot stoerdere en sterkere vechtmachines. Wanneer je aan het einde van de game eindelijk de Elite 4 verslagen hebt en terugblikt op de lange weg die je bewandeld hebt, is dat een geweldig gevoel.
Oké, niet iedereen denkt er zo melodramatisch over. Het komt er op neer dat het gevoel van avontuur in een Pokémon game wel één van de redenen is waarom mensen blijven terugkomen bij deze games. Het draagt zeker bij aan de redenen waarom Pokémon zo populair is.
127133

2. Een sociale ervaring

Door buitenstaanders wordt gamen vaak gezien als een antisociale activiteit. Het beeld van de eenzame gamer in het donker, vastgeplakt aan zijn of haar televisiescherm met hopen afval er omheen is nog steeds populair. Pokémon weet deze stereotypering al sinds het begin te doorbreken. Dat komt niet omdat je in het donker het schermpje van de Game Boy niet goed kon zien, maar door de sociale aard van de games zelf.
Al vanaf Pokémon Red en Blue maakte het ruilen van Pokémon met andere spelers door middel van de Link Cable de Pokémon games tot een sociale ervaring. Zelfs anno 2018 met het nog steeds populaire Pokémon GO wordt bewezen dat Pokémon een gameserie is die mensen toch op verschillende manieren samen brengt.
Recente Pokémon games hebben het misschien wat minder persoonlijk gemaakt met de online functionaliteiten, maar het punt blijft staan. Door ruilen, events, exclusieve Pokémon en meer is en zal Pokémon voor altijd een sociale game blijven.
127134

1. Een iconische serie

Eén van de redenen waarom Pokémon tot op de dag van vandaag het nog steeds goed doet, is hoe iconisch de serie blijft. Zelfs als je nog nooit een Pokémon game gespeeld hebt, ken je wel het beeld van de Pokéball of Pikachu. En de grootste haters zijn zelfs bekend met de theme song van de langlopende animeserie.
De iconische beelden uit de Pokémon games zullen voor altijd in onze populaire cultuur vereeuwigd zijn. Als alle elementen uit de Pokémon serie niet zo herkenbaar waren, stonden mensen in 2016 ook niet te springen om voor de zoveelste keer hun eerste starter Pokémon te kiezen. Pokémon is over de jaren heen meer dan alleen een serie games geworden, het is een cultureel fenomeen.

Waarom Pokémon zo populair is - Hoe ga jij Pokémon Day 2018 vieren?

Iedereen kan Pokémon Day 2018 op een andere manier vieren. De één speelt misschien nogmaals de originele Pokémon Red of Blue uit, terwijl je ook de old school animatieserie kan bingewatchen op Netflix. Je kan natuurlijk ook weer eens Pokémon Go opstarten en gebruik maken van de nieuwe toevoegingen voor Pokémon Day 2018.
Hoe ga jij Pokémon Day 2018 vieren? Laat het ons weten in de comments!

Populair Nieuws