Waarom je Black Mirror: Bandersnatch wel of niet moet kijken

  Het nieuwste seizoen van Black Mirror is uitgesteld. Maar wanneer je de reden hiervoor hoort dan hoef je niet te treuren. Black Mirror: Bandersnatch is namelijk de film van dezelfde makers, waarbij jij als kijker de keuzes maakt. Wij geven je de reden waarom je Black Mirror: Bandersnatch wel of niet moet gaan kijken!

  Netflix

  Black Mirror: Bandersnatch zit tussen een film en een game in. Je kunt niet zelf bepalen waar je heen loopt, zoals in Red Dead Redemption 2, maar je kunt wel op bepaalde punten keuzes maken die invloed hebben op het verhaal. Iedere keuze die je maakt is belangrijk, want op deze manier bewandelt het hoofdpersonage, Stefan Butler (gespeeld door Fion Whitehead), een ander pad.

  Het verhaal van Black Mirror: Bandersnatch

  Black Mirror: Bandersnatch speelt zich af in 1984; een tijd waarin gaming en entertainmentmedia zich nog enorm moet gaan ontwikkelen. Nog nooit heeft men van Netflix, Spotify, PlayStation 4 of Xbox One gehoord. Stefan Butler, een jongen met een passie voor het ontwikkelen van videogames, maakt een game gebaseerd op het verhaal van Jerome F. Davies, genaamd Bandersnatch.

  Davies werd gek door de verschillende eindes van het boek en de paden die konden worden bewandeld. Het lijkt er in Black Mirror: Bandersnatch op dat Stefan hetzelfde lot staat te wachten. Stefan heeft door dat hij wordt gecontroleerd en dat hij dingen moet doen die hij eigenlijk helemaal niet wil. Stefan heeft nog nooit op zijn nagels gebeten, maar als kijker krijg je de keuze om dit wel te doen. Je ziet dat Stefan probeert om zichzelf te stoppen, waarna hij door begint te krijgen dat hij deze keuzes niet zelf maakt. Maar dat doet hij uiteraard ook niet...

  Netflix

  Meesterlijke mindfucks

  Black Mirror: Bandersnatch zit bomvol met mindfucks. Als kijker denk je iedere keer weer: nee, dit kan toch niet waar zijn? We willen uiteraard niets spoilen, maar we kunnen wel verklappen dat je bij de meeste verhaallijnen op het puntje van je stoel zult zitten. Het verhaal op zich is dus al spannend, maar dat is niet het enige waardoor Black Mirror: Bandersnatch een mindfuck is.

  Om de (ongeveer) vijf minuten kun je namelijk een keuze maken in Black Mirror: Bandersnatch. De meeste mensen weten voordat ze deze film gaan kijken wel dat jouw keuzes invloed hebben op het verhaal. Hierdoor wordt je bij iedere keuze enthousiast en vraag je je meteen af hoe dit nu weer invloed gaat hebben op het verhaal van Stefan Butler. Hierdoor denk je vaak te veel na over de keuze die je maakt, want je hebt maar tien seconden om de keuzes te maken. Flink stressen dus en helemaal als je de film samen met iemand kijkt!

  Netflix

  Enorm veel verschillende eindes

  Heb je wel eens gehad dat je het niet eens was met het einde van een film? Bijvoorbeeld toen er een belangrijke hoofdpersoon dood ging aan het einde van Harry Potter and the Half Blood Prince? Of het einde van Planet of the Apes? Bij Black Mirror: Bandersnatch hoef je je geen zorgen te maken dat je het einde niet leuk vindt, want er zijn veel verschillende eindes.

  Het verhaal kan minimaal veertig en er maximaal vijf uur aan materiaal, maar hoe lang het dan precies duurt, is afhankelijk van de keuzes die je maakt. Black Mirror: Bandersnatch duurt gemiddeld negentig minuten. Het is niet mogelijk om alle eindes in één keer te zien.

  Netflix

  Meerdere keren kijkplezier

  Voor de filmliefhebber is het sowieso geen probleem om de gehele Lord of the Rings of Harry Potter film serie opnieuw te kijken, maar er zal aan het verhaal van deze twee legendarische reeksen niets veranderen. Wanneer je Black Mirror: Bandersnatch kijkt is dat wel het geval. Daarvoor moet je dan wel andere keuzes maken in het verhaal. Er zijn veel verschillende verhaallijnen en er is in totaal meer dan vijf uur aan content.

  Een van de nadelen is wel dat je veel andere keuzes moet maken voor maar een klein beetje extra content. De hele film opnieuw kijken, andere keuzes maken om de hoofdpersoon vervolgens net wat anders te zien doen is wel een beetje veel van het goede. Maar wanneer je alles van Black: Mirror Bandersnatch wil zien, zul je er toch aan moeten geloven.

  Netflix

  Netflix komt terug in het verhaal

  De trailer van Black Mirror: Bandersnatch kwam op 27 december 2018 en een dag later was de film al beschikbaar op Netflix. De film speelt zich af in 1984 en toen was er natuurlijk nog geen sprake van Netflix, maar toch is er een verwijzing naar de populaire streamingdienst. Waar die verwijzing precies zit of welke keuzes je hiervoor moet maken gaan we niet verklappen, want dat zou een groot deel van het verhaal weggeven. Om hierachter te komen moet je de film zelf gaan kijken en proberen bij de juiste verhaallijn uit te komen.

  Netflix

  Niet altijd een keuze

  De keuze is reuze in Black Mirror: Bandersnatch en dat maakt de film alleen maar leuk en origineel. Toch is er niet altijd een keuze in de film, want in sommige gevallen moét je een van de twee keuzes nemen. Wanneer je dit niet doet keer je iedere keer terug naar dit moment, totdat je de andere optie neemt. Wel is bekend dat het aantal keer dat je de ‘verkeerde’ keuze maakt invloed heeft op het verdere verloop van het verhaal.

  Black Mirror: Bandersnatch is leuk, vernieuwend en vermakelijk. Helemaal achterover liggen en niets doen kan niet bij deze film en daar moet je van te voren dus rekening mee houden. Al zou dit niet moeilijk moeten zijn, want je zit in veel gevallen op het puntje van je stoel om het vreemde verhaal te volgen.

  Black Mirror: Bandersnatch is nu te bewonderen op Netflix!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.