Waarom je House of Cards moet kijken

  Jawel, House of Cards seizoen is onderweg! Leg alle andere series weg, want dit zijn de redenen waarom House of Cards gewoon geniaal is!

  De gelikte egotrip van Kevin Spacey

  Kevin Spacey is een geniale acteur. Mensen die daar nu pas met House of Cards achterkomen hebben eigenlijk gemist dat Spacey altijd al steengoed was. Hij zette een fenomenale rol neer in The Usual Suspects en een titel die zeker iedereen moet kijken is The Life of David Gale.

  Alleen de laatste paar jaren koos Spacey de verkeerde rollen: de slechterik in Superman bijvoorbeeld. We willen Spacey helemaal niet zien in zo'n soort rol. In House of Cards trekt hij de jas van hoofdrolspeler Frank Underwood aan als een warme deken. Als je niet beter zou weten, dan zou je denken dat Spacey niet acteert, maar Underwood is.

  Underwood is een manipulatief mannetje dat voortdurend machtspelletjes speelt. Hij voelt zich heel wat en maakt de kijker maar al te graag duidelijk dat hij continu alle touwtjes in handen heeft. Dit doet hij door geregeld de kijker regelrecht toe te spreken in de camera, een gouden formule.

  Want als kijker leer je Underwood enorm goed kennen, wat hij denkt en wat hem drijft. Bovendien is het acteerwerk van Spacey meer dan puik: een nonchalant loopje, de oersaaie stem en zijn blikken in de camera spreken boekdelen. Spacey is met House of Cards weer he-le-maal terug van weggeweest.

  Politiek is niet langer saai

  Frank Underwood is een congreslid, dat stiekem uit is op meer, veel meer... Wat is de hoogste positie in de politiek? Je weet het niet, maar misschien wil Underwood wel meer. Misschien wil hij wel president worden. Hij is in ieder geval uit op iets, want al snel laat hij zich in seizoen één in met de jonge journaliste Zoe Barnes (gespeeld door Kate Mara). Een journalist hoort natuurlijk zo objectief mogelijk te zijn, maar Barnes is te gevoelig voor de spelletjes van Underwood. Spelletjes die niet alleen gaan tot de krant, maar ook tussen de lakens.

  Underwood is een gehaaide gast, want zo makkelijk als hij het zieltje van Barnes wint, zo windt hij nog veel meer mensen om zijn vingers. Iedereen is eigenlijk voor hem een speelpop, zonder dat ze dat zelf beseffen. Politieke intriges zijn zelden zo interessant om te kijken. Alles wordt leuk door de invloed van Spacey. Voor je het weet ga je straks nog echt de politiek in Nederland volgen. Eén ding staat vast: Spacey werkt aanstekelijk.

  Seks, spanning en sensatie

  Een goede serie kan niet zonder de drie s-en: seks, spanning en sensatie. House of Cards biedt dit alle drie en erg gebalanceerd. De Underwoods gaan regelmatig van bil: ja ja, man én vrouw. Niet alleen Frank is zijn vrouw ontrouw, ook zijn vrouw (gespeeld door Robin Wright) heeft een zwak voor een andere man. Maar eigenlijk vinden de Woods elkaar ook nog wel leuk. Want als er iemand weet wat voor gekke plannetjes Spacey in zijn hoofd heeft, dan is het zijn eigen vrouw wel.

  House of Cards is verder altijd spannend: elke dialoog is raak. Of het nu gaat om een gesprek tussen Underwood en een politicus of de president: je bent geboeid. De journalistieke hoogtepunten zijn minstens zo boeiend en alle relaties zijn interessant. Naast Spacey zorgen diverse andere goede acteurs voor meer dan genoeg sensatie.

  Gamen is hot!

  Frank Underwood heeft een hobby waar vrouw-lief niet echt blij mee is. Zodra hij alle meeslepende vergaderingen in de politiek heeft gehad, komt hij vermoeid thuis en dan is het raak. Voetjes op tafel, headset aan en hoppakee: de PlayStation kan aan.

  Helghasssssst! Underwood heeft een ware Killzone-verslaving, zo blijkt. Al is hij ook niet vies van God of War. Het is dan ook jammer om te zien hoe de gameverslaving in seizoen 2 verruild wordt voor miniatuurpoppetjes. Je moet wat als politicus. Al heeft vrouwlief liever dat Frank wat meer gaat sporten.

  Onvoorspelbaarheid

  Veel series zijn te voorspelbaar en tellen te veel seizoenen. House of Cards is op meerdere momenten onvoorspelbaar. Zonder te veel te willen spoilen is de eerste aflevering van seizoen 2 een ware mindfuck. Er gebeurt iets wat je absoluut, maar dan ook absoluut niet zou verwachten.

  Dit soort momenten houdt House of Cards fris. Personages die populair zijn of waar je een band mee opbouwt, kunnen zomaar uit de serie verdwijnen. Gelukkig blijven er altijd genoeg interessante figuren over, want de cast is naast Spacey ijzersterk. Een derde seizoen is in de maak, al moet gezegd worden dat seizoen 2 een prima afsluiter was geweest van House of Cards.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.