Waarom je Game of Thrones moet kijken

  Game of Thrones heeft met de Emmy Awards zondagavond de Emmy gewonnen voor 'beste dramaserie.' En omdat het zo'n goede serie is hebben we 6 redenen waarom je Game of Thrones moet kijken.

  Het is niet je standaard fantasy serie

  Het is zeker terecht om te zeggen dat het fantasy genre in de afgelopen tijd redelijk ... afgezaagd is geworden. Overal zie je elven met een affiniteit voor bossen, een standaard boze dwerg en.. je kent het liedje wel verder. Creativiteit is soms ver te zoeken.

  Als we dan kijken naar Game of Thrones, dat ook onder het fantasy genre valt zien we duidelijk een verschil qua uitgangspunt. De serie probeert het genre niet opnieuw uit te vinden, maar wel vermijdt het de niet spannende clichés die elke keer terug te vinden zijn. Een voorbeeld hier is het feit dat in Game of Thrones sterke vrouwelijke hoofdpersonen zitten die niet alleen vreemde bikini's met punten dragen.

  De serie heeft zeker ook zijn verzameling aan karakters die je verwacht bij een fantasy serie, maar toch zijn deze zo uitgewerkt dat ze niet meer onder de clichés vallen. Hierbij moet je denken aan Tyrion, die op het eerste oog als het te verwachten dwerg karakter gezien wordt, maar uiteindelijk een van de meest aangrijpende karakters in de serie is.

  Niemand wordt gespaard

  Er zijn genoeg series en films die leuk zijn om te kijken, maar na een tijdje is het gewoon niet spannend meer. Het is voornamelijk zo dat de verhaallijn zo voorspelbaar is, dat je het gevoel krijgt dat je het script zelf geschreven hebt.

  Bij Game of Thrones hoef je niks te verwachten. Wanneer je denkt dat je wel kan voorspellen wat er gaat gebeuren is het meestal het compleet tegenovergestelde. En een van de belangrijkste dingen die je moet weten over de serie is dat IEDEREEN doodgaat.

  George R.R. Martin (de schrijver) en de producenten van HBO creëren een onvoorstelbaar meeslepende wereld waarin bijzondere karakters constant een groei meemaken om vervolgens uit het niets vermoord te worden. En dan hoef je ook niet te denken aan de meest onschuldige moorden.

  Elke aflevering zit je wel bijna met je mond open, met opgezette ogen en een heleboel vraagtekens boven je hoofd omdat je favoriete karakter opeens in tweeën is gedeeld. De wreedheid is wel wat de serie zo meeslepend en origineel maakt. Het zorgt voor de nodige spanning en niemand in de serie is veilig, wat het verhaal wat realistischer maakt. Dus grijp je maar niet vast aan favorieten in deze serie, want misschien is het maar van korte duur.

  Karakters die we graag haten!

  Elk verhaal heeft een persoon nodig die we niet kunnen uitstaan en tegelijkertijd niet willen zien gaan. Gelukkig zijn er in Game of Thrones daar genoeg van te vinden. En zodra er een weg is, duikt er snel genoeg weer een ander op.

  Naast onze favoriete karakters die druk bezig zijn met de held uithangen en proberen niet vermoord te worden hebben we genoeg karakters in Game of Thrones die zo vervelend en arrogant zijn dat we ze niet kunnen uitstaan. En dan zul je zien dat sommigen van deze gezellig 5 seizoenen lang in leven blijven. Natuurlijk.

  Zo heb je de meest irritante kerel in de serie die we ook wel kennen als Joffrey. Vanaf de eerste aflevering laat hij al zijn vervelende karakter zien wat een mix is tussen verwendheid, sadisme en angst. Hij heeft het sinds seizoen 1 alleen nog maar erger gemaakt en de haat bij hem groeit per aflevering.

  Er zijn genoeg irritante karakters die op het gegeven moment ook het loodje leggen, waarna we eigenlijk toch een beetje lamlendig de aflevering eindigen. Wie moeten we nu weer gaan haten?

  Snode plannen en een heleboel verraad

  Zoals je kan bedenken bij alle concurrerende huizen die in Game of Thrones actief zijn, zien we niet veel groepsknuffels in de serie. In plaats daarvan komen er een heleboel complotten bij kijken, verraad en natuurlijk constante manipulatie. Wie is er nou eigenlijk te vertrouwen?

  Wat zo heerlijk is in deze serie is dat er altijd wel ruimte en tijd is voor het beramen van nieuwe plannetjes. Niemand kan je echt vertrouwen, want voor je het weet zit er weer een groep getrainde moordenaars achter je aan die je hoofd van je lichaam willen rukken.

  Een van onze meest actieve karakters in de wereld van het smeden en beramen is Cersei Lannister. Dit verklaart een hoop wanneer je weet dat dit ook nog eens de moeder is van Joffrey. Een erg gezellige familie dus. Je zit bij deze serie in ieder geval constant op het puntje van je stoel, met niemand die veilig is voor elkaar en elk moment dood kan gaan.

  Vreemde humor

  Het mooie van deze serie is de balans tussen de super donkere momenten in de serie en de heerlijke humor. Er wordt niet constant gemoord ... nou eigenlijk wel, maar er is zeker ook ruimte voor wat grapjes.

  Zo heb je af en toe een super serieuze scene, waarin je op het puntje van je stoel zit met je nagels tussen je tanden en dat er opeens een droge opmerking komt van een van de karakters. Zo is er bijvoorbeeld een scene waarin een karakter midden in een spannende speech iemand zijn grammatica verbetert. Niet echt iets wat je op dat moment verwacht.

  En dan heb je de koning van humoristische momenten in Game of Thrones: Tyrion Lannister. Die man heeft zulke droge uitspraken waardoor je af en toe wel móet lachten. Ook al is de humor in de serie in het algemeen redelijk bot, het zorgt wel voor een goed balans met de sinistere scènes en het bloedvergieten.

  White Walkers en Draken

  Draken, waar zie je die nou nog? Ja oké in de Hobbit misschien, maar verder liggen de hoogtijdagen van de draak ver achter ons. En waarom snappen we niet, want het zijn juist zulke levendige beesten. Ze kunnen vliegen, ze spuwen vuur, ze kunnen iemand in één hap doormidden bijten en ze hebben van die mooie kleurtjes.

  Gelukkig voor de drakenfans onder ons worden deze beesten weer vol in de schijnwerpers gezet in Game of Thrones. En dan niet gewoon eentje, maar wel drie draken! We mogen Daenerys Targaryen wel bedanken.

  Wat ook niet kan ontbreken aan deze serie zijn de mysterieuze White Walkers. Al vanaf de eerste aflevering word je geconfronteerd met deze ijzige, skeletachtige creaties met ijsblauwe ogen. Ze komen in de serie regelmatig terug en hoewel het niet zeker is wat ze precies willen, moet je toch maar niet te dicht in de buurt komen. We kunnen in ieder geval stellen dat ze de serie een heleboel spanning geven en passen zeker goed in het fantasy genre van Game of Thrones.

  Nederlands trots

  Game of Thrones is een van de best bekeken series van het moment en ook het aantal internationale acteurs mag niet ontbreken. En dan kan zeker het feit niet ontbreken dat er ondertussen alweer drie Nederlandse acteurs/actrices te bewonderen zijn in de mateloos populaire serie.

  Vanaf seizoen 2 hebben we onze enige echte Carice van Houten kunnen bewonderen in de serie, die de rol vertolkt van Melisandre. Ze is zeker een van de bekendste Nederlandse koppen in Game of Thrones met haar rol van tovenares, die al meerdere seizoenen te zien.

  Wacht eens even, speelde er niet een andere gast de rol van Daario Naharis? Ja, bij deze naam moest je misschien eerder denken aan acteur Ed Skrein, maar de producten van Game of Thrones vinden het erg interessant om acteurs van karakters opeens te vervangen. En dus met deze verandering kunnen we al een paar seizoenen genieten van Michiel Huisman, op het moment een van de bekendste Nederlandse acteurs wereldwijd.

  Dit zijn tot seizoen 5 toe de twee bekendste Nederlandse acteurs, maar de pret houdt nog niet op. Naast zo nu en dan een kleine bijrol van een Nederlander in de serie, krijgen we in het aankomende seizoen een nieuw gezicht in de mix. Mishaël Cardozo gaat een grote rol spelen in seizoen 6. Als wereldkampioen zwaardvechter kunnen we zeker wat spannende scenes verwachten in het nieuwe seizoen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.