Waarom je Bulletstorm had moeten spelen

Article
dinsdag, 29 oktober 2013 om 15:00
xgn google image
In de vorige 'wat heb je gemist deze generatie' hadden wij het over Viking: Battle for Asgard, een brute en epische hack & slasher die het bloed in hoge mate doet vloeien. Ditmaal kijken wij naar een first-person shooter die het wat anders doet, namelijk Bulletstorm. Iedereen kan een vijand neerschieten, maar kun je dit ook in stijl? Dat is waar je voor wordt beloond in Bulletstorm.
Bulletstorm is een titel gemaakt door de Poolse ontwikkelaar People Can Fly, bekend van de originele Painkiller games, en Epic Games. Die laatstgenoemde was grootaandeelhouder van People Can Fly vanaf augustus 2007 en werd de volledige eigenaar in augustus 2012. Om die reden had Epic Games een belangrijke stem in het maken van Bulletstorm. Samen met Epic Games en uitgever Electronic Arts werd Bulletstorm in augustus 2008 aangekondigd en uitgegeven op 25 februari 2011 voor PlayStation 3, Xbox 360 en PC.
De ontwikkelaar had al duidelijk ervaring in het maken van schietgames met Painkiller, maar ook door het meehelpen in de Gears of War serie. In Bulletstorm kwam deze ervaring dan terug in een game die erg goede cijfers ontving van de pers. Bij ons kreeg de game een 8,5 van Tom, die Bulletstorm als een erg toffe game bestempelde. Andere sites waren het hierover eens. Met een gemiddelde van een 8,2 voor PC, 8,3 voor PlayStation 3 en 8,4 voor Xbox 360 op Metacritic.

Geen winst gemaakt

Uiteindelijk wist de game in totaal 1,52 miljoen exemplaren te verkopen. Grootste aandeel hierin kwam van de Xbox 360 waarop 960.000 exemplaren verkocht werden, terwijl de PS3 het beduidend minder deed met een totaal van 430.000 exemplaren. Verder is nog opvallend dat de verkopen gelijkstaan tussen Noord-Amerika en Europa voor de PS3, maar bij de Xbox een gigantisch verschil te zien is. 570.000 exemplaren verkocht in Noord-Amerika en 290.000 exemplaren in Europa. Bulletstorm heeft zijn verkopen dus met name te danken aan Xbox 360-gamers in Noord-Amerika.
Uiteindelijk waren al deze verkopen toch niet goed genoeg. Zo maakte Epic Games in 2011 bekend dat er geen winst is gemaakt met het project. Misschien had dit wel te maken met het moment waarop de game is uitgekomen. In de reacties op de review werden al titels als Killzone 3 en Homefront aangehaald. Zeker de eerste van deze twee is een goede uitleg voor de lagere verkopen op de PS3. Er was uiteindelijk teveel concurrentie op het gebied van first-person shooters.

Een onderliggende science-fiction wereld

Het belangrijkste pluspunt aan Bulletstorm is uiteraard het skillshot systeem, waardoor de game iets anders doet ten opzichte van de concurrentie. Dit systeem wijzigde volledig de manier waarop je de game ging spelen. Niet langer gaat het om simpelweg de vijanden ombrengen, want in plaats daarvan doe je dit in stijl. Alhoewel, stijl is misschien niet het juiste woord. Niets is namelijk te gek: van vijanden elektrocuteren, onthoofden en hooghouden tot een grote baas in zijn reet schieten voor de skillshot 'Fire in the hole'. Klasse ontgaat soms aan deze game.
Aan de andere kant is Bulletstorm ook berucht geworden omtrent de grofheid van het spel. Het volop schelden van de karakters tot de namen van de skillshots, het was allemaal vrij hard. Het is echter jammer dat hier zo de nadruk op ligt, want Bulletstorm speelt zich op zich af in een bijzondere wereld. Als je even niet let op alle grofheid, houd je een interessant science-fiction verhaal en idem wereld over. Iets wat niet goed genoeg gezien wordt, maar wel zeker aanwezig is. Van de mutanten tot aan de wapens, heel Bulletstorm heeft een lekker sci-fi sausje.

Waarom nu nog proberen?

De mensen die graag af en toe een first-person shooter game spelen, moeten zeker Bulletstorm oppakken. Deze game doet gewoon iets geheel anders binnen het genre met het skillshot systeem, en dat maakt de game zo bijzonder. Daarbij moet je even grofheid van de game wegdenken, als je daar niet van houdt, want daaronder schuilt nog een aardige sci-fi wereld. Wanneer meer gamers de kracht achter deze game zien, krijgen wij hopelijk nog een keer Bulletstorm 2. Een game die in ontwikkeling was bij People Can Fly, maar werd stopgezet door Epic Games. Dit resulteerde uiteindelijk in de ontwikkeling van Gears of War: Judgement.

Populair Nieuws