5 redenen waarom je 13 Reasons Why moet kijken - Op naar seizoen 2!

Article
zaterdag, 12 mei 2018 om 17:00
xgn google image
Even rolt er een traan over de wang. De tissues mogen erbij worden gepakt omdat er voor een tweede keer gejankt mag gaan worden. Wederom storten wij met seizoen 2 ons in het tragische zelfmoordverhaal van Hannah Baker, een veelzijdig verhaal dat veel mensen raakt. Dit zijn redenen waarom je 13 Reasons Why moet kijken!

Geen simpel tienerdrama

Bij tienerdrama denk je vaak aan die simpele series waarin thematiek als liefdesverdriet, vriendjes die worden afgepakt en pestende klasgenoten de boventoon vormen. Wanneer je 13 Reasons Why kijkt, dan krijg je een serie die alles behalve dit is. In plaats van cliché verhalen voorgeschoteld te krijgen met daarin personages die je in elke willekeurige serie tegen had kunnen komen, weet dit tienerdrama je vanaf het begin al te grijpen.
Dit komt voornamelijk doordat er veel ruimte wordt gegeven om de verschillende personages in de serie uit te werken. In de serie laat Hannah Baker maar liefst dertien tapes achter met op elke tape een reden waarom ze zelfmoord heeft gepleegd. Elke aflevering behandelt één van die tapes en elke tape is vernoemd naar één van de personages uit de serie. Doordat elke aflevering zich op iemand anders richt, is er voldoende ruimte om alle personages van 13 Reasons Why een podium te bieden om zichzelf te ontwikkelen.
131329

Doorbreekt taboes

Na het kijken van deze serie is het makkelijker om een heftig gesprek aan te gaan. De diepgaande discussie die de serie uitlokt is één belangrijke reden om de serie te kijken.
Het is interessant hoe 13 Reasons Why je laat nadenken over dingen die normaal gesproken een taboe zijn. Duistere thema's als zelfmoord en verkrachting drukken zwaar op de serie en het is begrijpelijk dat dit ook thema's zijn die sommigen mensen weerhielden om de serie te gaan kijken. Desalniettemin is het juist goed dat een serie zulke heftige thema's in haar verhaal heeft zitten, het haalt taboes naar boven die andere series vermijden.
De serie drukt ons in de zware realiteit: een wereld waarin niet alles geweldig is. Maar juist doordat de serie zo open over deze heftige thema's gaat, maakt dit het makkelijker om ook zware thema's met anderen te bespreken. De serie maakt op een intense wijze duidelijk hoe dingen als een depressie niet makkelijk zijn op te vangen en je niet altijd aan iemand kan aflezen of hij of zij mentaal heel erg met zichzelf in de knoop ligt.
131330

Genuanceerd verhaal

Ook een sterk verhaal is waarom je 13 Reasons Why moet kijken. Op heel veel momenten weet deze serie namelijk sterker uit de hoek te komen dan andere series waarin tieners zeer belangrijke rollen in een toch zware serie vertolken.
Het verhaal laat niet zien dat bepaalde personages goed zijn of bepaalde personages slecht, maar toont een genuanceerd verhaal waarin alle personages fouten kunnen maken. Doordat elke aflevering een ander personage in de spotlight zet, wordt het niet enkel een verhaal waarbij je medeleven hebt voor de personen die het zwaar hebt, maar ook ziet dat de daders (of redenen van de zelfmoord) niet altijd van kwaad bewust zijn.
Ook Hannah Baker maakt fouten. In de serie maken we kennis met 13 redenen om zelfmoord te plegen, die allemaal op videotapes zijn opgenomen. De redenen zijn daarentegen bijzonder subjectief, want het zijn allemaal redenen vanuit het oogpunt van Hannah. Zij heeft een grote rol als narrator, waardoor je de serie vanuit haar perspectief bekijkt. Maar toch is al snel duidelijk dat er meer kanten aan het verhaal zitten.
131331

Meerdere lagen

De serie laat duidelijk zien dat er meer achter zelfmoord ziet, dan je vanuit andere series zou denken. In verhalen wordt het vaak heel elementair neergezet: er is een pester, die maakt het leven van iemand een hel en vervolgens besluit de protagonist om uit het leven te stappen. In 13 Reasons Why ligt het anders, er is namelijk geen eenduidige reden te benoemen waarom Hannah Baker besloten heeft om een einde te maken aan haar bestaan.
De titel suggereert dat er 13 redenen zijn en dat die 13 redenen allemaal op tapes liggen, maar tussen de regels door zijn er eigenlijk nog veel meer subredenen die de hoofdredenen ondersteunen. Het benoemen van die redenen zou de serie spoilen, zodoende wordt dit hier niet gedaan, maar na het kijken van de serie wordt wel duidelijk dat het vaak niet in één regel samen valt te vatten wat nu echt de hoofdreden was de acties van Hannah.
131332

Waarom je 13 Reasons Why moet kijken

Eén van de hoofdredenen waarom je 13 Reasons Why moet kijken is nog wel de emotie die het los kan maken. Als je de serie niet kijkt zul je een hoop zinvolle discussiestof missen, maar zullen je ook een hoop tranen bespaard blijven. Door de serie te bekijken weet je direct wat anderen al die tijd al aan heftige boodschappen hebben meegekregen en wat jij hebt gemist door misschien wel andere toffe Netflix-series te bekijken.
Dit is niet vreemd, want de serie maakt veel los door alle thema's. Thema's die velen op één of andere manier kan koppelen aan eigen ervaringen of ervaringen waar anderen om je heen je al over hebben verteld. Het is heel herkenbaar, wat schokkend is. Uiteindelijk weet de serie om deze redenen in veel toplijsten bijzonder hoog te scoren. Eerder namen wij 13 Reasons Why al op in onze special vol beste Netflix Original titels.
Het lijkt erop dat het tweede seizoen al net zo herkenbaar wordt. Door het succes van het eerste deel is er uiteindelijk besloten om het verhaal te vervolgen en weer nieuwe zware thema's aan te halen in het tweede seizoen. In ieder geval kun je al snel weer doorkijken, want vanaf 18 mei zijn alle 13 afleveringen exclusief voor abonnees te bekijken op Netflix.

Seizoen 2 trailer

Onlangs is er een nieuwe trailer verschenen en die laat zien dat de gebeurtenissen uit deel 1 nog steeds grote gevolgen hebben. Zelfs al zijn er al 13 redenen onthuld waarom Hannah zichzelf van het leven beroofde, er lijken nog veel meer redenen te zijn (iets wat al aansluit bij het vorige punt waarom de serie zo tof is). De ellende in Liberty High is pas net begonnen, want de de personen die in de tapes worden genoemd moeten ook verder met hun leven en er wordt naar verwachtingen enorm ingespeeld op hun schuldgevoelens.