Top 5 redenen om Archer te kijken - De Danger Zone!

Article
zondag, 13 mei 2018 om 10:00
xgn google image
Het is misschien wel één van de meest ondergewaardeerde animatieseries van de laatste jaren: Archer. De serie staat garant voor gewelddadige actie, razend scherpe humor die vol zit met verwijzingen en absurde verhaallijnen. Het negende seizoen komt eraan en daarom geven wij 5 redenen om Archer te kijken!

5. De spionnenflick

Archer draait om de perikelen van “’s werelds beste spion”, Sterling Archer. Hij is een soort combinatie van James Bond, Don Draper uit Mad Men en Buster Bluth uit Arrested Development met een groot alcoholprobleem en denigrerende ideeën over vrouwen. Samen met andere geheim agenten werkt hij bij een inlichtingendienst, waar zijn moeder Malory Archer de scepter zwaait.
Verwacht alleen geen serieuze geheim agenten of spionnen, al proberen zijn collega’s dat nogal wel eens te zijn. Er wordt constant gezeurd op het werk, mensen worden uitgescholden en door de kleinste dingetjes ontstaan grote ruzies die soms een hele aflevering centraal staan. En dan kijk je al snel raar op als het team toch weer wordt gevraagd voor een lastige klus, die zij soms weet op te lossen.
Een standaard spionnenserie is Archer dan ook niet, maar de serie bevat veel elementen die je uit James Bond of een andere spionnenfilm zal herkennen. Combineer dat dan ook met de bizarre humor en een dronkenlap die elke missie aan het zeuren is, en je hebt een aflevering van Archer.
131130

4. De verwijzingen

Met 93 afleveringen zijn er veel verwijzingen en inside grappen te vinden in Archer. Die grappen zijn één van de redenen om Archer te kijken en eigenlijk zijn er teveel om op te noemen. Zo is er het voorbeeld van Brett, die elke keer gewond raakt op het kantoor als er een pistool wordt afgevuurd. Het zorgt veelal voor hilarische momenten.
Niet alleen zijn er de vele verwijzingen van Archer naar James Bond of Burt Reynolds, de serie zit tjokvol met popcultuurverwijzingen: van Star Wars grappen tot obscure verwijzingen naar een Belgische popartiest. De verwijzingen volgen elkaar in rap tempo op en alle personages hebben hun eigen ‘verwijslijst’, waar meerdere keren grappen over worden gemaakt.
131131

3. De cast

Op de derde plek in deze top 5 redenen om Archer te kijken, vinden we de cast. Hoofdrolspeler Archer wordt vertolkt door H. Jon Benjamin, een naam die niet snel een belletje doet rinkelen, maar als stemacteur toch redelijk bekend is. Liefhebbers van een andere animatieserie genaamd Bob’s Burgers herkennen hem namelijk als de stem van Bob Belcher! En dan zit er in Archer ook nog een cross-over aflevering met die laatst genoemde show!
Maar niet alleen Benjamin is sterk als Archer, ook de rest van de cast mag er wezen. Aisha Tyler als de stoere Lana Kane, Chris Parnell (ook bekend van Rick & Morty) als de zeurderige Cyril Figgis en Jessica Walter (van Arrestered Development) als de snauwerige Mallory Archer. Voeg daar ook nog de geniale, maar knettergekke wetenschapper Algernop Krieger aan toe, plus een gestoorde receptioniste en de cast is compleet. Zij laten de personages dan ook echt tot leven komen en het levert veel hachelijke en hilarische momenten op.
131132

2. De animaties

Archer valt bovendien ook op qua animaties. De spionnenserie heeft veel weg van een stripboek gemaakt door Jack Kirby en kent een andere stijl dan bijvoorbeeld Family Guy of The Simpsons. Dit komt door veel technische aspecten, maar het komt neer op dat Family Guy en The Simpsons veel dunne lijnen gebruiken voor personages, terwijl Archer gebruikmaakt van donkere en dikkere lijnen.
De animatie brengt het verhaal van Archer tot leven met gedetailleerde achtergronden en geeft daardoor ook dat stripboek-achtige gevoel. Producer Neil Holman en art director Chad Hurd laten samen met hun team de grootste kunsten zien en laten achtergronden, die slechts luttele seconden in beeld zijn, uitblinken op de momenten die je niet verwacht.
131133

1. Het onnavolgbare-volgbare verhaal

Op de eerste plek van deze top 5 redenen om Archer te kijken, is het bizarre en magnifieke verhaal. Archer en zijn organisatie hebben in acht seizoenen bijna alles meegemaakt en zijn zo’n beetje overal geweest. Van een piratenkoning tot aan een ruimtereis of zelfs gekrompen door een mensenlijf; je kunt het zo gek niet bedenken, het is Archer allemaal overkomen.
Dat is voornamelijk de kracht van bedenker en hoofdschrijver Adam Reed, waarin elk seizoen een vaste rode lijn heeft, maar per seizoen ontzettend verschillend zijn. De eerste twee seizoenen zijn een introductie voor Archer, spionnenorganisatie ISIS en alle perikelen daaromheen, terwijl de cast in het vijfde seizoen een drugskartel probeert te runnen en later zelfs privé detectives worden.
Het negende seizoen belooft ook weer een verplaatsing van scenario en speelt zich af rondom een gevaarlijk eiland. Dat nieuwe seizoen heet dan ook Archer: Danger Island.
Ben je benieuwd naar Archer? De serie staat in zijn geheel op Netflix, terwijl het negende seizoen daar later dit jaar op verschijnt! Lees ook onze top 10 afleveringen van Archer!