Waarom 13 Reasons Why Season 3 geen goede start weet te maken

Article
dinsdag, 27 augustus 2019 om 13:50
waarom 13 reasons why season 3 echt vreselijk onnodig is 154016
13 Reasons Why Season 3 staat op Netflix. Opnieuw is het derde seizoen een discussiepunt onder vele kijkers. Moet je de serie nu wel of niet kijken? Dat mag je zelf bepalen! Wel zijn er voldoende argumenten aan te halen waarom na aflevering één het derde seizoen al een ontzettend slechte start weet te maken.
Dit artikel bevat de mening van een kijker die het tweede seizoen niet interessant vond en zijn eerste indruk van het derde seizoen van de serie deelt.

Het verhaal was rond

Na seizoen één was het al duidelijk dat het verhaal redelijk rond was. Het verhaal was ook niet bedoeld om er drie seizoenen van te maken. Hooguit één! Hannah pleegde zelfmoord, de tapes werden ontdekt en het verhaal werd verteld. Dertien redenen werden genoemd. Prima, het verhaal was verteld. Nu heeft de serie helemaal niks meer met dertien redenen te maken. Het lijkt eerder alsof Netflix probeert te kijken hoe lang de rek nog in de serie kan zitten. Het is niet gek dat Netflix al nadenkt over een vierde seizoen.
Maar de vraag is of iemand daar echt op zit te wachten. Er zouden altijd mensen zijn die het kijken, maar genieten ze er echt van? Oorspronkelijk was de serie bedoeld als een verfilming van een boek. Dat boek werd in seizoen 1 al verfilmd en toen was het boek klaar. Wat daarna gebeurde is alsof je slechte fanfictie schrijft. Het is net alsof 13 Reasons Why aan Riverdale heeft gevraagd of ze haar huiswerk mag overschrijven en Riverdale vervolgens zegt: 'ja, maar verander het wel een beetje'. Het derde seizoen lijkt meer een crime scene investigation.
154017

Slecht tweede seizoen

Dat bleek al toen het tweede seizoen uitkwam. Die werd gemengd ontvangen. Veel mensen leverden kritiek omdat het plot rammelde. Veel gebeurtenissen die plaatsvonden negeerden gebeurtenissen uit het eerste seizoen. Heel het tweede seizoen voelde onnodig aan. Het herhaalde het eerste seizoen en heel het probleem van seizoen 2 had binnen enkele minuten screentijd kunnen worden opgelost. Had gewoon de tapes laten horen waar heel seizoen 1 over ging! Dit gebeurde niet wat dus voor veel frustratie zorgde.
Toen het tweede seizoen uitkwam schreven wij al een artikel waarin we twijfel uitte of het seizoen wel zoveel toevoegde. We zetten verschillende argumenten uiteen om de serie wel of niet te kijken. In het artikel kwamen verschillende zwakke plekken van het eerste en tweede seizoen naar voren. Ook vertelden we wat sterke punten, aangezien het niet enkel kommer en kwel is. Toch overheersten de negatieve punten vooral tijden seizoen twee.
154018

Afgeronde discussie?

De serie is al jaren onderdeel van discussies. Zo heeft het discussies teweeg gebracht over zelfmoord, pesten en verkrachtingen. Dat is iets goeds, want de serie wist taboes bespreekbaar te maken. Hierdoor zijn kijkers beter voorbereid op dingen die in het echte leven jammer genoeg ook kunnen spelen. De vraag is daarentegen of de serie nog steeds die discussies kan aanvoeren. Zit men erop te wachten? Eerder werd door Netflix al de zelfmoordscene van Hannah uit de serie verwijdert. Die scene kreeg jarenlang veel kritiek.
De vraag is of het niet beter was geweest om een nieuwe serie te maken, met nieuwe personages, die een nieuwe discussie had kunnen starten. Is het nodig om op een bepaalde reeks door te gaan om die discussie te krijgen? Steeds meer tienerseries hebben thema's in de series verwerkt die al de nodige stof tot discussie geven. Neem Sex Education die seksdiscussie op een grappige en onschuldige manier onder de aandacht brengt.
154019

13 Reasons Why Season 3 zoekt sensatie

Het is nu al duidelijk dat de makers van de serie er geen doekje omwinden dat ze sensatie in de serie opzoeken. Bij het tweede seizoen werd al een uitgebreide disclaimer getoond waarbij duidelijk werd gemaakt dat de serie akelige gebeurtenissen bespreekt. Ook bij de start van het derde seizoen wordt er niet afgeweken van deze traditie. Deze keer wordt duidelijk waar je eventuele hulp kunt zoeken bij problemen rondom bijvoorbeeld zelfmoord.
Dat laatste kan iets goeds zijn. Zeker als je bedenkt dat de zelfmoordscene van Hannah juist werd verwijderd op aanraden van experts. Die hadden namen geconcludeerd dat het een risico vormde voor kwetsbare kijkers. Toch maakt het duidelijk dat de makers bewust de controversie opzoeken en daar kun je wel de nodige vraagtekens bij plaatsen. Die waarschuwingen kunnen averechts werken: verbied iets en het wordt juist aantrekkelijk om het te bekijken. Voornamelijk bij het tienerbrein kan het nog wel eens zo werken.
154020

Geen binding karakters

Maar het grootste punt is dat door de twee seizoenen je helemaal geen binding hebt gekregen met de psychopaat die in deze serie is vermoord. Bryce Walker, de persoon die uiteindelijk dus twee verkrachtingen op zijn naam heeft staan, is om het leven gebracht en alle hoofdrolspelers hebben een motief hiervoor. Veel kijkers kan het daarentegen geen worst schelen wie nu eigenlijk die pyschopaat om het leven heeft gebracht. Het is maar een personage dat bij de nodige kijkers al bij seizoen twee de strot uit ging hangen.
Daarnaast is het personage waar iedereen zoveel om gaf, Hannah, geen onderdeel meer van de serie. Niet gek ook, want ze is dood. Het was gek om haar in het tweede seizoen te zien. Maar een serie waarbij je de belangrijkste speler weg laat, voelt al snel als een stuurloos zinkend schip. Misschien was het beter geweest niet aan een nieuw seizoen te beginnen? We zullen het zien, maar na de eerste aflevering te hebben gezien, maakt 13 Reasons Why seizoen 3 nog geen indruk. Gaat de rest van het seizoen dat wel doen? We gaan het zien. Hopelijk wel!
Ben jij al gestart met 13 Reasons Why Seizoen 3? Deel je mening in de reacties!